Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Blije bleienvangers
Geschreven door Dick van Hattem
21 augustus 2016 15:46

Sinds hele lange tijd vis ik af en toe met Haakon. Zijn bucketlist bevat nog steeds "een roofblei". Ook zijn maat voor deze speciale dag Rene heeft als grote wens een mooie roofblei op zijn wensenlijst staan.

Dit seizoen is het door het hoge water toch lastiger dan andere jaren. Met Rene en zijn broer ben ik een maandje terug op pad geweest en ook zijn broer wilde graag een roofblei vangen. Daar liepen we toevalligerwijs trollend al heel snel tegenaan toen. Rene bleef echter met lege handen staan die dag qua roofblei. Wel ving hij de nodige andere mooie rivierrovers.

Vandaag spraken we bij de helling af. De woest kolkende rivier lag er prachtig bij en keurig op tijd kon de boot te water en gingen we een eind varen naar topstek 1.

Haakon, de altijd lachende bellyboat visser en kantvisser in hart en nieren stond voorop op plek 1. Ik legde haarfijn uit waar de roofblei zich bevond. Met grote zekerheid ligt daar altijd 1 of meerdere bleien. Een Slider 7 hing aan de speld en gooien maar. De te slappe hengel ging vlak voor de boot plotseling krom. Hangen. Roofblei 1 was een feit. De dag was 4 worpen oud. Haakon glunderde van oor tot oor. Zijn dag kon niet meer stuk.

Haakon kan weer een vis van zijn bucketlijst afstrepen.

Hierna bleef het stil op deze plek en gingen we verder. Op plek 2 zou het echt moeten gaan gebeuren. Zoekende naar jagende roofblei vertelde ik dat ze hier ook trollend te vangen waren. Maar werpen heeft mijn voorkeur. Toen de bleien zich niet lieten zien stelde ik voor om al trollend de jagende roofblei te gaan zoeken. Zo gezegd zo gedaan. Beide heren een hengeltje overboord met een Slider 7. Ik gooide de spaghettihengel uit met dezelfde slider 7. Ik vaar nog een 100 meter als de slip van mijn spaghettistok het uitgiert. Omdat Haakon er reeds 1 gevangen heeft en ik niet zelfzuchtig ben gun ik Rene zijn eerste blei. Hij pakt de hengel uit de steun en drilt de roofblei naar de boot. Een fraai exemplaar van in de 70 laat zich zien maar is woest. Zo woest dat hij er nog maar eens krachtig vandoor gaat. Een harde knal maakt een einde aan de wens van Rene om een roofblei te vangen. We kijken elkaar allemaal beteuterd aan... wat ging er mis?? De slip was iets zwaarder gezet, de blei was nog niet moe, ging de jas langs de lijn? We weten het niet. We weten wel dat de roofblei weg was.

Moments for disaster!

Bakkie koffie erin en een broodje als troost. Vol goede moed trollen we verder, deze laatste was er immers snel bij. Jammer genoeg gebeurd er niets. Na een goed uur trollen en werpen wat niets oplevert besluit ik in ieder geval om 1 lichte handhengel te voorzien van een diepduikende hornet 6.

Als na een kwartiertje de hornet nogal vreemd wordt gepakt denk ik eerst aan een baars. Dan wordt het een snoekbaars en dan een roofblei.. Beetje verwarrend zoals de tegenstander beneden vecht. Ik dril de vis richting de boot en dan gaat de vis gas geven. Lange runs volgen... Toch een dikke snoek? Inderdaad gaat het om een mooie snoek die wel iets zag in het kleine plugje. Na een stevige dril op het lichte materiaal kan de snoek geschept worden. Met 108 cm een prachtige vis die totaal niet op de planning stond voor vandaag. We kwamen immers voor de roofblei. Maar ik was er blij mee.

Niet de bedoeling maar daarom zeker niet minder fraai als er een dikke metersnoek op je kleine aas klapt.

Hierna volgt weer een lange periode van stilte. De roofblei laat zich bijna niet zien. Sporadisch een plons aan de oppervlakte maar meer niet. Ik trek het gas open en we gaan ons geluk elders zoeken. Een rustig plekje levert in tegenstelling tot wat ik gewend ben ook niets op. Paar kolken aan de oppervlakte in een kleine stroming zijn het enige wat we zien. Beet krijgen doen we niet. Dan toch maar weer trollen in de stroming. Ook deze manier pakt niet goed uit. Het is Haakon die als eerste aan de bak kan. Hij vangt onderstaande vis waarvan we dachten dat het een winde was. Maar nu ik thuis de foto's bekijk denk ik toch aan een hybride. Duidelijk sporen van roofblei maar de bek was meer van een winde. Anyway Haakon is er blij mee.

Hybride is in anno 2016. Ook in de visserij ;-)

Niet veel later knalt er wel een mooie 50+ winde op zijn aasje. Ook deze mag even poseren voor de camera.

Dit is een zuivere winde van 50+.

Hierna valt het weer behoorlijk stil. Wat aanbeten die stuk voor stuk niet blijven hangen maar losschieten duidt al op een niet al te grote bijtlust.

De dag begint ten einde te lopen. We komen op de plek waar Haakon al voor zes uur zijn dag gered zag worden. Ik besluit de boot weer stil te houden in de stroming en laat Rene en Haakon weer werpen. Het meest belangrijke is hier toch wel dat je aasje 2 meter uit de kant landt en pijlsnel binnen wordt gevist. De lastige wind maakt dat niet eenvoudig. Als na een tiental worpen de Slider goed landt komt dan eindelijk voor Rene de aanbeet. Hangen!!!! Rene drilt dan eindelijk zijn eerste zelf aangeworpen blei.. Prima dril in de stroming. Dit keer gaat er niets mis en kan Rene even later poseren.

Ook Rene kan de roofblei van zijn bucketlijst afstrepen.

Helemaal blei dat beide heren nu toch echt eindelijk de roofblei van hun bucketlist af kunnen strepen gaan we nog even terug naar de plek. Rene weet nu hoe hij werpen moet. Een perfecte worp wordt binnen 2 seconden gevolgd door een schreeuw en een kromme hengel. HANGEN!!!! De slip giert het uit en Rene springt echt een gat in de lucht. De hele dag keihard gewerkt voor weinig. Nu de beloning door 2 roofbleien in 2 worpen te vangen. Geweldig. High five volgt.

2 worpen, 2 roofbleien. Wat een topstek! En goed dat Rene nu 2 perfecte worpen maakte.

Is de koek dan op? Nee nog een keer terug om nog even te proberen. Er gebeurd niets meer op de Sliders. Ik hou de boot mooi stil en besluit een paar worpjes te maken met mijn geliefde skitterwalk. Als in de skitterwalk in de volle stroming op een hele hoge golf tikt vliegt er een zilveren pijl door het water. 1 tel later giert de lijn van mijn molen af. Ongelooflijk hoe trefzeker een roofblei kan zijn. Ik land de blei snel, in de verte komt een zwarte lucht aan. De blei gaat zonder foto terug. We hebben nog een half uur om de boot droog te traileren. Het is mooi geweest. 2 bleie hagenezen die blij waren met hun eerste bleien. Ik ook blij voor hen...

Iedereen weer strakke lijnen gewenst.

Dick

Reacties (9)
Aantal keer bekeken: 3811


1. Geplaatst door: rene op 24 augustus 2016 11:09

Ik denk nog vaak met plezier terug aan die dag,we gaan m herhalen Dick


rapporteer

2. Geplaatst door: Dick op 24 augustus 2016 11:09

Youre Welcome Rene. En Haakon natuurlijk ook ;-)


rapporteer

3. Geplaatst door: Rick op 24 augustus 2016 11:09

Knappe vissen mannen!!


rapporteer

4. Geplaatst door: Bart op 24 augustus 2016 11:09

Mooi stuk dit!


rapporteer

5. Geplaatst door: Hans op 24 augustus 2016 11:09

Weer mooie vangsten Dick. Vis je met een drijvende of een zinkende slider?


rapporteer

6. Geplaatst door: Dick op 29 december 2019 17:00

@Hans: ik gebruik zelf meestal de zinkende variant van de Slider7. De drijvende doet het echter ook. Soms komt de drijvende iets te makkelijk omhoog als je hem te snel binnen vist. De zinkende heeft dat niet of nauwelijks.


rapporteer

7. Geplaatst door: Hans op 29 december 2019 17:00

Bedankt voor het antwoord Dick. Heb je nog specifieke kleuren die eruit springen voor roofblei?


rapporteer

8. Geplaatst door: Dick op 29 december 2019 17:00

De blauwe varianten doen het erg goed. Gekke is dat we vorig jaar op knal oranje ook goed vingen. Meestal zijn de natuurlijke kleuren het best, zeker als het water wat helderder is. Roach, perch en zilverachtige kleuren zijn altijd goed.


rapporteer

9. Geplaatst door: Sander op 29 december 2019 17:00

Dick, Lees je verhalen altijd met heel veel plezier. De manier hoe je het ook schrijft en de vissen die je vangt.. Top! Wilde ik even kwijt ;) Gr Sander


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl