Advertentie
 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Van terugblik naar vooruitblik
Geschreven door Arend Burger
5 mei 2017 11:11

We zitten inmiddels alweer halverwege de gesloten tijd voor roofvis in Nederland en we tellen de dagen alweer af naar zaterdag 27 mei, de dag waarop het nieuwe roofvisseizoen start!

Ik mag terug kijken op een prachtig seizoen waarin prachtige vissen gevangen werden zowel met kunstaas als met doodaas. Er werden veel nieuwe producten van EFFZETT getest met prachtige resultaten.  Materiaal wat er niet alleen goed uit ziet maar ook nog eens goed presteert en vangt!

Werpen op snoek

Het werpend vissen op snoek ging het afgelopen jaar in het voorjaar en de zomer zo uitzonderlijk goed en dagen met meer dan 20 vissen waren eerder regel dan uitzondering! Het blijft een supermooie visserij en vooral als het water helder is ook nog eens erg spectaculair omdat je de aanbeten kunt zien als je tenminste gebruik maakt van een goede polaroid zonnebril. Zeker een musthave in deze visserij!

Een goeie polaroid bril zoals de EFFZETT Clearview, onmisbaar bij het werpend vissen!

Werpen strak langs de plantenbedden en waar ze minder dicht staan er tussendoor, de overgangen van diep naar ondiep uitkammen, rietkragen bestoken, vissen die na twee slagen al vol over je kunstaas schuiven en er vervolgens als een gek vandoor vliegen en vissen die volgen tot de boot en dan alsnog snoeihard toeslaan of je op een koude douche trakteren als ze zonder je aas te pakken de diepte weer inschieten. Dat is wat het werpend vissen zo mooi maakt. Het zoeken op het open water  naar nieuwe stekken en als je die dan vind en je er helemaal klem vangt die voldoening is zo groot!


1 van de vele metervissen die we wisten te vangen werpend tussen de planten


Werpend vissen met groot rubber en grote spinners zoals de EFFZETT pike seducer, EFFZETT Rattlin Spinner en de EFFZETT Real Life Catfisch zo effectief!Vol overgave over de EFFZETT pike seducer heen geschoven tijdens het "val moment"Mooie 90er op de Rattlin spinner, de dubbele bladen, de ratel in de body en de flinke pluim flash hebben een grote aatrekkingskracht op de pikes!


Goud en Zilver, maar in nog veel meer mooie kleuren te verkrijgen


Tijdens het trollen werdt de Rattlin Spinner ook wel gewaardeerd KnipogenRoofblei en snoekbaars

Maar ook het vissen op roofblei en snoekbaars op de rivier is iets wat ik altijd zal blijven doen want wat is het heerlijk om na een drukke dag werken de avond door te brengen langs of op de rivier en daar je dag af te sluiten met een serie prachtige rovers! De aanbeten van de roofblei zijn zo verslavend en zo hard dat is iets wat nooit gaat vervelen. En dan die droge tik van een snoekbaars die vol over de dropshot heen schuift of een pen die langzaam wegschuift terwijl je met een biertje in je hand zit te genieten van de ondergaande zon. Voor het komende seizoen heb ik prachtig nieuwe stokken voor het penvissen op snoekbaars om te testen, de "zander float" van EFFZETT met bijbehorende snoekbaars pennen. Maar ook een mooie stickbait, de EFFZETT Stickwalker voor de roofblei. Ik houd jullie zeker op de hoogte van mijn bevindingen.


Spinvissen op roofblei, verslavend!


De vroege ochtend en avond leverden bijna altijd wel vis op


Kunstaas voor de roofblei moet vooral in de zomer niet te groot zijn, vanwege het in veelvoud aanwezige speldaas


Snoekbaarzen met de dropshot en dan ineens die "pok"op je hengel gevolgd door stevig bonken tijdens de dril, heerlijk


Grote snoekbaars op doodaas, genieten in de avond met een biertje in de hand en dan ook nog zulke vissen vangen. Helemaal top! 


110 riviersnoek van afgelopen zomer als bijvangst op de dropshot, spanning ten top tijdens de dril..


Prachtig gekleurde roofblei welke een door het oppervlak geviste stickbait al na 2 meter binnen tikken keihard te grazen nam. Wat een adrenalinekick!!


Afgelopen zomer: De derde worp met een nieuw stuk kunstaas en als er dan meteen een bak van 117 overheen schuift dan geeft dat vertrouwen


Vooral in de zomer is het belangrijk dat de vis snel weer terug gezet wordt, neem hier de tijd voor

Vreemdgaan op karper

Uiteraard wordt er ook in het gesloten seizoen gevist en ook in de zomer wil ik nog wel eens "vreemdgaan"op karper. De visserij aan het oppervlak blijft toch ook erg spannend.


Brute power, op zicht gevangen aan een vlok


Deze graskarper had wel zin in een broodkorstje

Doodazen op snoek

Als dan de zomer op zijn eind loopt worden de doodaasstokken weer opgetuigd en gaan die gecombineerd met het kunstaas mee de boot in. Dagen waarop we de ochtend vissen met doodaas en in de middag overschakelen op kunstaas maken het lekker gevarieerd. 

In November is het vooral de visserij met doodaas die de boventoon voert en dat heeft de simpele reden omdat het vanaf deze maand gewoonweg de meest effectieve manier is om veel en vooral grote snoek te vangen! Iets wat ook echt wel bij de tijd van het jaar past, dik ingepakt met een warme thermoskan koffie en een ijskoude fles jägermeister (om te toosten op die metervis) wachten tot die dobber onder klapt. En tegen de middag het gasstel tevoorschijn toveren om een hamburger, spareribs of schnitzel te bakken. Best een relaxte visserij, en op de juiste plaats op het juiste moment met die keihard onderploppende dobbers het mooiste wat er is!


In Oktober kun je na het eten in de avond nog mooi een paar uurtjes meepakken wat vorig seizoen onder andere resulteerde in deze mopskop die met het ondergaan van de zon mijn sardine naar binnen werkte


met 120cm een prachtige bak welke een voorn van bijna 30 cm wel kon waarderen


Het toetje van 110 een half uurtje na de vis van 120 op exact dezelfde spot


Deze set liet me nooit in de steek: EFFZETT Deadbait rods 3.30m en Quick Victor 940FD molens


Bij het vissen met doodaas heeft de visserij met dobbers toch zeker mijn voorkeur, zowel op half water als op de bodem


Snoekbaars van formaat, een welkome bijvangst tijdens de doodaasvisserij op snoek!


De rijp nog op het gras, een strakblauwe hemele en 110+ aan goud in je handen dat is hoe doodaasvissen moet zijn!


Kanibalen zijn het, dit kleine snoekje werdt opgebraakt op de onthaakmat


En dit was de boosdoener

De laatste maanden

Als Februari dan zijn intrede doet en maart ook al nadert en de snoeken op hun dikst zijn kun je hele mooie dagen beleven, werpend met kunstaas als ze al op de ondieptes liggen voor de paai. Maar ook zeker met doodaas kun je tot aan de laatste dag van het seizoen prachtige vangsten boeken als je maar weet waar je moet zijn. De echte winterstekken zijn nu minder in trek en je moet de snoek zoeken op hun weg richting de paaiplekken. Diep water direct grenzend aan ondiep water waar straks het eerst de planten weer opkomen of rietkragen waar de snoek nog mooi doorheen kan zwemmen zijn plaatsen waar je ze nu kunt verwachten.


Groot en volgevreten zo zien we het graag!


Weer zo'n strakblauwe lucht, zwanen naast de boot, een compleet plaatje


Helder plantenrijkwater staat vaak garant voor een prachtige tekening op de vis


Gevangen nabij een paaiplek op de laatste dag van het afgelopen seizoen, een waardige afsluiter.

Maartse bleien

Ook de roofblei wordt vaak eind februari of begin maart weer actief en is dan ook alweer goed te vangen om en nabij de plekken waar ze paaien. Wel liggen ze over het algemeen nog diep tegen de bodem aan en zul je dus met dieplopende pluggen of shads aan de slag moeten wil je ze kunnen verleiden tot een aanbeet. Maar als dat dan lukt is de voldoening daar zeker!


Ook afgelopen maart kwamen er al weer mooie roofbleien op de kant, heerlijk om die harde aanbeten al weer te voelen vlak voor het seizoen sluit.


Diep vissen zorgt nu voor succes!


Stralend in het strijklicht van de avondzon, waarna ze weer snel terug mocht


Gestroomlijnde rovers, net ontwaakt uit hun "winterslaap" 

Met het nieuwe seizoen voor de deur zijn er al weer mooie plannen gesmeed, zo staat gericht vissen op grote baars en wintersnoekbaars zeker op het programma en ook af en toe een uitstapje naar het zoute voor de zeebaars staat op de agenda. Verder blijven we natuurlijk de visserijen zoals hierboven beschreven uitvoeren en waar mogelijk zal ook het buitenland bezocht worden in de vorm van een trip naar zweden. Kortom een hoop leuke en mooie dagen in het vooruitzicht nu nog even aftellen maar voordat je het weet mogen we weer, op naar nieuwe avonturen!


Catch&Release en ga met respect met de vis om, de enige manier om onze mooie hobby ook voor onze kinderen veilig te stellen


Nog even geduld en dan gaat de zon weer op in een nieuw seizoen, iedereen veel succes en mooie vangsten gewenst en blijf bovenal genieten!

Reacties (8)
Aantal keer bekeken: 3016


1. Geplaatst door: Frank op 14 juli 2017 17:47

Veel mooie vissen maar ik kan vind al die reclame-uitingen niet thuis horen op een site waar voorheen interessante verslagen stonden. Salmo werd voorheen ook gepromoot maar dit pruim ik niet meer.


rapporteer

2. Geplaatst door: s.d.de.boer@ziggo.nl op 14 juli 2017 17:47

schitterende vangsten door het seizoen heen. mooie foto's. en euh goed materiaal .


rapporteer

3. Geplaatst door: Freek op 14 juli 2017 17:47

Je hebt een mooi seizoen gehad met heel veel dikke vissen. Leuk om je ene keer een dagje op het water bezig gezien te hebben. Volgende keer laat ik me niet meer degraderen tot fotograaf (10-1 was de stand).


rapporteer

4. Geplaatst door: Arend op 14 juli 2017 17:47

Bedankt s.d. de Boer! En Freek het was zeker een prima seizoen. Volgend jaar vissen we weer een dagje samen, je weet nu hoe het moet haha ;-) @Frank, reclame kom je tegenwoordig overal tegen, en een beetje reclame moet kunnen vind ik zolang het niet storend is ;-) dus dat gaat niet veranderen.


rapporteer

5. Geplaatst door: Herman op 14 juli 2017 17:47

Goeie reclame


rapporteer

6. Geplaatst door: Piet op 14 juli 2017 17:47

Effzet. Mooi spul


rapporteer

7. Geplaatst door: Hassan op 14 juli 2017 17:47

Ga het gelijk kopen


rapporteer

8. Geplaatst door: Sjaak op 14 juli 2017 17:47

Herman, Piet en Hassan: 3 x dezelfde persoon. Lees even wat hierboven staat.. Weinig constructiefs aan. Fijn anoniem zitten azijn zeiken onder 3 verschillende namen. Heel stoer.


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl