Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Visvakantie Zweden; (g)een doorslaand succes?
Geschreven door Wouter Nijlant
4 juli 2017 12:32

Begin mei waren we een week in Zweden en het resultaat was buitengewoon droevig. Begrijp me niet verkeerd hoor; zo’n week op pad met 7 gelijkgestemden staat gelukkig altijd garant voor enorm veel lol, gezelligheid, enthousiasme, geouwehoer en nog veel meer. Alleen wilden onze gecamoufleerde vriendjes niet meewerken. Maar dan ook echt niet! Medereisgenoot Frank spoorde me aan - juist nu - iets te schrijven hierover. Waarvan akte (al kost me het nu meer moeite dan anders).


Zoals altijd waren de verwachtingen hoog. Dit jaar zouden we het zuid-Zweedse Svalemåla aan doen. Ik hoopte vooral op lekker veel actie, met af en toe zo'n kanjer er als toetje tussendoor. Op basis van eerdere ervaringen in dit gebied, ging ik uit van gemiddeld zo’n 4-5 snoeken per man per dag. Voor 7 man zou dat neerkomen op een totaal van grofweg 200-250 stuks in een week. Realistisch dacht ik, want zoveel vingen we er in 2013 al met 5 man rondom Karlskrona. Hemelsbreed ligt Karlskrona zo’n 35 km ten oosten van Svalemåla en maakt deel uit van dezelfde archipel. Hetzelfde water om de hoek dus.


 

Direct bij aankomst bereikten ons berichten over zwaar tegenvallende resultaten van een groepje Belgen. Ook de Duitsers die dit gebied al jaren bezoeken, troffen ‘es nimmer so schlecht’. Desalniettemin gingen we vol vertrouwen van start. Aan onze illusie zou echter spoedig ook een eind komen. Ik durf het bijna niet te schrijven, maar wij vingen we het absurde en ongelooflijk trieste aantal van 20(!) snoeken in een hele week!! Voor 7 man is dat gemiddeld minder dan 3 snoeken per dag!
Oké, het feit dat de buitentemperatuur fors onderuit ging van 13-14 graden in het begin van onze vakantieweek naar slechts 4 graden een paar dagen later, heeft zeker niet bijgedragen. Dezelfde datzelfde gold natuurlijk ook voor de watertemperatuur. Om over de hagel en natte sneeuw maar te zwijgen. Soms leek het wel begin maart! Daarnaast schijnt het Zweedse voorjaar van 2017 een van de koudste te zijn geweest van de afgelopen jaren. Excuses genoeg.En jawel hoor, we kunnen echt wel een beetje vissen. Het komt gewoon neer op botte pech dit jaar. In sommige baaitjes lagen ze wel degelijk namelijk. Je kent het wel; een iets troebeler kommetje op het noorden, ondiep, windluw, hier en daar een groepje plantjes, watertemperatuur een fractie hoger dan elders. Soms zagen we zelfs exemplaren van tegen de meter wegstuiven over de zandbodems. Bijzonder frustrerend dat zelfs een traag (of juist snel) geviste streamer, shad, jerkbait etc. niet leidt tot de gedachte reactie. Zelf sloeg ik zulke baaitjes geen dag over. Tevergeefs. Ik had zelfs de indruk dat de paai hier überhaupt nog stond te beginnen.Uiteraard hebben we diepere stukken – (rots)plateaus, onderwatereilanden en dergelijke – natuurlijk ook niet laten liggen, maar ook hier bleef succes uit. Dit jaar hebben we gegokt en verloren. Sad but true. En al gaat Salemåla 2017 qua resultaat niet bepaald de boeken in, het was gewoon weer een topweek! Petje af dat wij er toch zo'n gezellige week van hebben gemaakt! Misschien komen wij er ooit nog wel eens terug. En ondanks alles had ik het niet willen missen, voor geen goud! Hierbij de foto's van Zweden 2017. Enjoy. 

Reacties (13)
Aantal keer bekeken: 3915


1. Geplaatst door: Matthijs op 14 juli 2017 17:47

Leuk verslag, Jammer van de tegenvallende vangsten. Volgende keer beter toch. Het plezier is ook een belangrijk onderdeel van de vakantie.


rapporteer

2. Geplaatst door: joost op 14 juli 2017 17:47

Dit klopt wat jaap zegt... dacht dat het ondertussen wel algemeen bekend was voor die regio?


rapporteer

3. Geplaatst door: martin op 14 juli 2017 17:47

het probleem breid zich jammer genoeg uit op nog vele wateren in Zweden.Het is niet alleen d regio waar jullie het over hebben. Ook het einde in zicht???? daarom niet voor direct maar als er niet ingegrepen word kan het snel gaan.Want de zweedse bevolking denkt dat een meer onuitputtelijk is. Dat is onze ervaring,en van hele bekende vissers maar die durven dit natuurlijk niet te schrijven begrijpelijk.


rapporteer

4. Geplaatst door: Herber op 14 juli 2017 17:47

Begerijpelijke teleurstelling, maar in je verhaal heb je het leuk verwoord tot gezellig weekje. Volgende keer de andere kant van de medaille.


rapporteer

5. Geplaatst door: Jaap van der vliet op 14 juli 2017 17:47

Wij hadden dezelfde ervaringen in de 2 eindweken in april, alleen zaten wij stukje terug, gebied van Karlskrona. Op vele superstekken geen vis te bespeuren. Wij hebben ons wat meer verdiept in het waarom. Het blijkt dat er in het vroege voorjaar op grote schaal met netten is gevist en er schrik niet 20.000 ton snoek is weggevangen en afgevoerd. Daarvoor schijnt men ook al bezig te zijn geweest. Nu hebben de locale autoriteiten er een stokje voor gestoken. Zelfs camp Dragso is op de hoogte maar blogt er niets over, anders kunnen ook zij opdoeken. Jaap Fb vissenoproofvis.nl


rapporteer

6. Geplaatst door: Iemand op 14 juli 2017 17:47

Wij gaan ook al enkele jaren naar scandinavie. We hebben een paar aardig goede jaren gehad maar ook vele taaie jaren. De laatste 4x waren taai. Weinig vissen. Lastig om dan de spirit vast te houden. Je gaat dan ook niet gauw een verslag schrijven.


rapporteer

7. Geplaatst door: Dick op 14 juli 2017 17:47

Goed dat je je ervaringen deelt Wouter. Ook in Zweden springen ze niet de boot in. En de ene keer is beter dan de andere. Het weer is altijd een bepalende factor en ik denk dat dat de grootste spelbreker is geweest. Ik geloof niet dat de snoek daar weg is. Maar zeker in een tijd van het jaar dat 1 a 2 graden daling een groot effect heeft is het altijd weer een gok.


rapporteer

8. Geplaatst door: martin op 14 juli 2017 17:47

dat is jammer genoeg de realiteit het is niet altijd kermis ook niet in Zweden maar dit word zelden vermeld in de verslagen. Fijn dat je dit ook eens meld. Maar 1 maal slecht gevangen en twijfelen om nog terug te gaan????


rapporteer

9. Geplaatst door: Cornelis van Leeuwen op 14 juli 2017 17:47

Eerlijk verslag Wouter...tblijft vissen en vaak lees je dit soort verslagen niet , maar allen de suc6 verhalen. Samen maar weer is een echte nederlandse dame aan de vliegenlat vangen.... grt. Cornelis


rapporteer

10. Geplaatst door: joost op 24 juli 2017 11:38

Wat zonde wat zonde 44.000 kilo boh


rapporteer

11. Geplaatst door: Snoekvisser uit Zweden op 24 juli 2017 11:38

Het verhaal van het wegvangen van de snoek is toch iets anders dan hierboven geschreven werd. Op de site van spotfiskarna.se is te lezen dat er in 2016 44 ton snoek is gevangen. Tevens is er te lezen dat er projecten opgestart worden om de snoekstand weer op het oude pijl te krijgen


rapporteer

12. Geplaatst door: Har op 24 juli 2017 11:38

Verbaasd mij niks. Wij waren van 1 tot 8 april in hetzelfde gebied, wij trailerden in Güovik en hebben vandaar het gebied met 4 personen en 2 boten bevist. Op de zogenaamde topstekken zat nauwelijks vis. Op 5,5 dag vissen waarbij we gemiddeld meer dan 8 uur op het water zaten zijn er 17 vissen gevangen. 1 van ons ving in die tijd slechts 1 vis, dus bar en boos slecht. De locale hadden geen enkele verklaring hiervoor. Na het bericht van Jaap van der Vliet is het dus heel duidelijk waarom in dat gebied zeer slecht gevangen wordt. Ik vraag me alleen af of dit stroperij is of met toestemming van de overheid, in het gebied iets verder namelijk richting Kalmar is er een gesloten tijd voor snoek tot 1 juni om het snoekbestand te verbeteren


rapporteer

13. Geplaatst door: Robbie Boekelmans op 24 juli 2017 11:38

Herkenbaar!. Ik heb een aantal keren in dat deel van Zweden gevist met wisselende resultaten. Ook wel 300 stuks met zijn 2e maar ook 40 stuks met zijn 2en. Je bent in de Oostzee zeer afhankelijk van het weer en de natuur.


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl