Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Taaie opening op de rivier
Geschreven door Dick van Hattem
1 juni 2018 14:30

Zo daar zijn we weer.... Lang geen verslag van mijn hand door vele redenen. 

Als de beroemde zaterdag in mei dan weer daar is zijn alle vissers in rep en roer. Ik had dat vroeger ook. Dagen van te voren al slecht slapen en de route die ik op zaterdag morgen zou gaan varen had ik al 15 x gevaren voordat de boot erin zou liggen. Ook de startpluggen waren al 100x doorgenomen. 

De periode voor het gesloten seizoen kenmerkte zich door de koude die Nederland in maart trof. We zijn het al bijna weer vergeten maar 3 maanden geleden lag heel Nederland dicht met ijs. Nu is het water 24 graden en zucht iedereen.. De klimaatverandering zet door. Jammer dat Nederland achter loopt met het aanpassen van het gesloten seizoen. Immers: in februari en maart zijn de snoeken zwanger en mag je met kunstaas vissen.... Als ze ruimschoots uitgepaaid zijn dan mag je er NIET meer op vissen. En als het dan weer mag in juni juli enz.... is het vissen op snoek bijna schadelijk door de hoge water temperaturen... Mijn voorstel: of afschaffen het gesloten seizoen, wat als bijkomend voordeel ook nog eens betekend dat we veel extra ogen op het water hebben om het beroep en andere stropers in de gaten te houden. Of het seizoen op snoek in februari en maart sluiten en per 15 april weer open stellen. Maar de regels die nu gelden zijn echt uit de oudheid. Dan ga ik nog even voorbij aan het feit dat we 1 europa zijn maar dat de regels overal anders zijn....

De laatste jaren kom ik veel in Italie en reis meestal in het openingsweekend terug. Dat geeft een hoop rust. Niet alleen Italie maar ook het feit dat ik rustiger slaap omdat ik de openingsdag toch mis :-) 

Dit is ook leuk, een collega Nederlandse karpervisser wist een fraaie dertiger te vangen bij mij voor de deur.

Ook de afgelopen week was dit weer het geval. Na een paar weken Gardameer ben ik weer lekker uitgerust om te gaan vissen. De komende weken staan er 6 visdagen/gidsdagen gepland. Daarna ga ik een week naar Zweden waar we hoofdzakelijk trollend zullen proberen wat dikke zweedse schonen te haken. 

En zo kon het gebeuren dat mijn openingsdag niet op 26 mei was maar op 30 mei. Weer zag er hopeloos slecht uit. Onweerskansen. 30 graden. Watertemperatuur die veel te hoog is voor de snoek, maar hoe dan ook: de drive om te willen gaan is erg groot. 

Om 5 uur sta ik aan de helling bij de rivier. Edward komt even later aanrijden. We vullen de boot met spullen en even later glijd deze het lauwe water in. 22.5 graden om 5 uur in de morgen... pfffff.. We proberen eerst snoek te vangen die in de vroege morgen nog wel actief zou kunnen zijn. Met grof geschut gaan we ze te lijf. Groot rubber, rammelende pluggen, en de nieuwste test aasjes worden kilometers ver getrold zonder dat er ook maar 1 aanbeet volgt. Taai is een understatement.... 

Taai maar goed om weer even op het water te zijn.

We kiezen ervoor om de zware hengels te verruilen voor lichtere varianten en gaan de rivier op. Ook daar blijkt het veel taaier te zijn dan we verwachten. Links en rechts worden er snoekbaarzen gevangen. Een winde en een roofblei laten zich ook foppen door kleine ratelaars. 

Als ik in een kribvak roofblei zie jagen gaan we even werpen. Met oppervlakte aas laat de roofblei zich niet foppen. Ook met dieper lopend spul niet. Net als ik de brui eraan wil geven klapt mijn hengel dubbel. De nieuwste telg in de Salmo familie is gegrepen. Ziet er goed uit. Maar op hengeltjes met 30 gram werpgewicht is dat al snel natuurlijk. Een sterke riviersnoek wordt snel gedrild maar sputtert even flink tegen. De nieuwe Square Bill is ontmaagd en mag voor het eerst poseren met een snoek aan zijn lip! 

Goedgekeurd !

Lekker bakken... snel weer terug het water in met dit soort temperaturen.

Opvallend is wel dat het aantal snoekbaarzen dat voor de nieuwe ratelende hornet 5.5 cm gaat. Op al het andere krijgen we bijna geen aanbeten. De ratelaars weten er af en toe eentje over de streep te trekken. Als het water 24.5 graden is geworden, mijn armen roodbruin, de benen kastanjebruin en mijn nek gloeit als een spaanse peper geven we de strijd op. Met 12 vissen was het niet top. Maar de kop is eraf. Ik weet weer hoe het voelt om een vis te landen en op het water te zijn. Good to be back!!!!

Ratelende hornets waren de sleutel tot succes vandaag.

1 van de snoekbaarzen van formaat die de Hornet niet liet lopen.

Ook deze viel voor de blauw gele Hornet.

Weinig foto's van deze dag. Wat snelle close ups in het water en een enkele vis op de foto met zijn kortstondige eigenaar. Morgen nieuwe kansen. 

Roofblei is ook nog niet los. Deze vergiste zich wel....

Edward met een mooie snoekbaars.

Iedereen veel plezier op of aan het water de komende tijd. Ik ga morgen weer fijn op pad. 

Dick

Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 2834


1. Geplaatst door: arjan op 29 december 2019 16:56

de Hornet blijft een topper :)


rapporteer

2. Geplaatst door: Bo op 29 december 2019 16:56

Heerlijk! Weer een verslag van Mr. Metersnoeken himself! Fijn om weer te lezen Dick!


rapporteer

3. Geplaatst door: Joost op 29 december 2019 16:56

Leuk verslag! Bedankt Dick!


rapporteer

4. Geplaatst door: Dick op 29 december 2019 16:56

Graag gedaan heren.


rapporteer

5. Geplaatst door: Dennissss op 29 december 2019 16:56

Mooi verslag Dick!!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl