Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Divani's fishing stories deel 2
Geschreven door Dirk van Nieuwenhove
12 juni 2018 12:41

Beste visvrienden,

Vandaag gooide ik het letterlijk over een totaal andere boeg. We zouden werpend vissen op het grote water! Bijna 18 jaar duurde het om nogmaals samen te vissen met de fantastische man die Freddy Deboevere is. Welgekend en zeer gerespecteerd in de Hengelsportwereld, en in mijn ogen de grondlegger van het kunstaasbouwen in de Lage Landen. De uren die hij met het nodige geduld spendeerde om mij te leren bouwen … Dank je van harte Freddy om mij te lanceren in mijn grote passie: zelfbouw kunstaas. En waar dat toe geleid heeft, dat verhaal kennen we intussen wel!

Na een lange rit kwam ik op een voor mij ontiegelijk vroeg uur aan op de afgesproken parking en bleek dat Freddy de boot al te water had gelaten en me op stond te wachten. Na een hartelijke begroeting en overhandiging van enkele custom made Divani gliders mocht ik plaats nemen in de boot, op naar een dag vol avontuur! Het plan was simpel: werpend vissen op snoek en snoekbaars met kunstaas. Snel werden de hengels voorzien van enkele Divani darter jerkbaits en kozen we het ruime sop.

De dag begon vrij taai, tegen de verwachtingen in, en het plan om roofvis te vangen op de Divani darters werd al snel opgeborgen. Niet omdat ze niet mooi door het water zigzagden maar het werd al snel duidelijk dat we boven, naast en doorheen het volop aanwezige fonteinkruid zouden moeten vissen om resultaten te boeken. Dus na een tijdje ‘tuinieren’ was een andere aanpak vereist. Freddy verruilde zijn Divani darter voor een onverzwaarde groene tube bait, zelf koos ik voor een chatterbait gebouwd door Henk Graafsma van Art of Fishing (herinner je je de grote misser uit het vorige verslag? Even onthouden).

Een heel eind in de eerste drift haakte Freddy als eerste een snoek op de tube bait. Ik blijf het een heel bizar aasje vinden maar als je het door het water ziet lopen, dan snap je het plaatje. Goed gevist heeft de tube bait een prachtige actie! Een prachtig gekleurde groenjas werd door Freddy vakkundig met de kieuwgreep geland en samen poseerden ze met veel flair voor de lens. Eindelijk van de nul af en vanaf dit moment was elke vis een bonus!

Freddy met de tube bait, een openbaring voor mij!

 

Dit was het sein voor een korte ‘window of opportunity’ waarin we actie kregen van meerdere snoeken. Freddy was heel duidelijk: kijk achter je aas, speur naar volgers! Iets wat ik in de polder altijd doe kort achter mijn aasjes, maar op groot water gelden andere wetten! Iets wat ik later deze dag op een pijnlijke manier zou ondervinden. Een eerste volger knalde vlak aan de boot in dezelfde worp tot tweemaal toe op de chatterbait om dan abrupt te stoppen net achter het aasje! Wat een schouwspel in het glasheldere water! Helaas koos deze snoek het hazenpad, terug naar de onderwater jungle waar het veiliger vertoeven was. Jammer maar niet getreurd! Na een hele tijd de plantenzone haaks op de oever afgevist te hebben, kreeg deze eigenwijze visser het “lumineuze” idee om eens een worp naast het plantenbed te maken waar we net overheen gedrift waren. Een keiharde tik en een kromme baitcaster: hangen! Wat een warm gevoel blijft het toch om een mooie aanbeet te kunnen verzilveren! Mooi gehaakt voor in de bek en na wat goede tips van Freddy betreffende de kieuwgreep (links of rechts gezien de locatie van de haken) kon ik mijn eerste vis van de dag landen met de kieuwgreep. Altijd spannend! En oh, wat was ze mooi! Prachtig gekleurde snoek op de chatterbait

 

Na het nemen van de nodige foto’s besloten we door te varen naar de overkant voor het nuttigen van een ‘12 uurtje’, een traditie die volgens Freddy in ere moest gehouden worden en groot gelijk had hij. We waren intussen toch al meer dan 5u aan het werpen. Nou, kijk zelf maar! Even de benen strekken en genieten van een lekkere maaltijd die met veel liefde bereid werd! Smakelijk!

Even de innerlijke mens sterken

Na een welverdiende rustpauze en de zoveelste smeerbeurt met zonnemelk kozen we opnieuw het ruime sop. Even varen en een mooie ondiepe plaat vol fonteinkruid met de topjes van de planten een kleine 40cm onder het wateroppervlak doemde voor ons op. 

Freddy in zijn sas, de plas afspeurend naar nieuwe stekken

‘Feel The Force’ galmde meermaals over het water, tot groot jolijt van beiden! Nu zou het gaan gebeuren! DJ Freddy D haalde zijn draaitafel boven en toverde een setlist om u tegen te zeggen. Alle klassiekers passeerden de revue, gezangen volgden en je zou denken dat muziek en vissen niet samen gaan, zeker niet in ondiep water. Dan heb je het mis, beste visvrienden! Het leek wel alsof de muziek de snoekdames aan het dansen kreeg want op korte tijd kregen zowel Freddy als ik enkele keiharde aanbeten die helaas niet in gehaakte vissen resulteerde. Gebogen stangen, aanbeten in de oppervlakte van fameuze snoekdames volgden elkaar snel op. Ze lagen er en waren actief! Ik hing een ‘Wally’ swimbait van Derkbait aan de speld. De geringe diepgang en prachtige actie gaven me de nodige schouderklop om er net hier mee aan de slag te gaan. Netjes boven de tipjes van de planten waggelde deze swimbait worp na worp zijn weg boven een gigantisch onderwater oerwoud, zelf speurde ik elke worp naar volgers achter het aas. Freddy vroeg me of ik ‘The Force’ voelde, ik wist echt niet wat te antwoorden! Wat een vraag?! En toen gebeurde het. ‘The Force’ … ik had haar echt niet zien komen, Freddy wel, een goede 2m achter mijn aas. Net toen ik de swimbait uit het water haalde voor een nieuwe worp, knalde een monstersnoek op de swimbait en ik, de ‘kiek’, miste de aanbeet compleet! Oh, dit was groot! Freddy sprak van een hoge 110cm snoekdame, een mogelijk PR op groot water. Freddy bekeek me, zei in zijn sappige Gentse dialect: ‘Divani is een kiek, Divani kan niet vissen’! Hahaha! Dat heb ik dus de rest van de dag mogen aanhoren … onvoorstelbaar! En weet je, ik vond het helemaal niet erg! De sfeer zat er volop in! Dit deed een monstersnoek met mijn ‘Wally’ swimbait …

 

Toenemende wind deed ons ervoor te kiezen om dezelfde grote plaat nogmaals af te driften maar helaas was het bijtmoment voorbij. Dan maar een stukje trollen terug naar de stekken die we ’s morgens hadden bevist. Andere omstandigheden in combinatie met dezelfde stekken kan vaak wel vis opleveren. Alleen was de wind helemaal (voor ons) de foute kant opgedraaid en was driften parallel aan de plantenbedden niet vanzelfsprekend. Ik schat drie worpen in de drift en weer een droge tik: hangen! Een zeer magere snoek werd vlot geland met de handlanding op, je raadt het nooit, de chatterbait! Na deze twee visdagen heeft deze bait een vaste plek gekregen in mijn visdoos! Vuistje geven en nog even doorvissen maar de dag kwam stilaan op zijn einde.Slanke maar mooie snoek

De terugkeer naar de trailerhelling leverde nog enkele straffe verhalen op en na het traileren van de boot namen we afscheid met de belofte om dit nog zeker nog eens over te doen. Misschien kan ‘Divani de kiek’ dan wel een mooie snoek vangen! Wat een dag!

Tot de volgende keer!
Vang ze!

Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 2220


1. Geplaatst door: Elwin van Middelkoop op 12 juni 2018 12:53

Leuk verslag!! Gauw weer terug voor dat monster!
rapporteer

2. Geplaatst door: Henk G. op 12 juni 2018 13:14

Leuk verslag weer Dirk, mooie visdag zo met z’n tweeen. Binnenkort nog maar een paar chatterbaits voor je maken (;-))
rapporteer

3. Geplaatst door: Divani op 12 juni 2018 13:17

Dank je Henk en Elwin! :-) Gaan we zeker regelen!
rapporteer

4. Geplaatst door: Dick op 12 juni 2018 19:27

Spannend Dirk... Volgende keer vang je die dikke wel !
rapporteer

5. Geplaatst door: Ada Goudriaan op 1 juli 2018 20:43

Boeiend geschreven. Alleen de close-up brrrr.....die past zo in River Monsters
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl