Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

De rivier blijft machtig
Geschreven door Dick van Hattem
4 juli 2018 17:11

De afspraak om weer eens met Peter en Ronald te gaan vissen stond al lange tijd. De hitte in Nederland is op dit moment enorm. Water is te warm voor de snoeken. Zelfs voor de rivier vindt ik het bijna niet verantwoord. Maar de meerval kan er prima tegen en is ook nog bereid om te eten met die warmte. 

We gokken het erop en Peter en Ronald staan kort nadat ik de boot getrailerd heb ook bij de afgesproken plek. We zijn hier al eens eerder geweest en gaan dan ook snel op pad. 

De eerste snoekbaars laat langer op zich wachten dan we hopen. De warmte lijkt de vis toch parten te spelen. Met 4 hengels trollen we de bekende taludjes af.

Het duurde wat langer dan verwacht maar uiteindelijk kwamen er toch een paar kijken.

Er gebeurd echter bar weinig. Ik besluit om hengel 5 in te zetten. Verticaal stokje met een hornetje 6. Zonder ratel dus. Er hangt al genoeg spul in het water wat rammelt.. We varen nog geen 200 meter met hengel 5 of het stokje wordt bijna uit mijn handen getrokken.... wtf??? De andere hengels worden binnen gehaald. Ik mag drillen.... Nou dat heb ik geweten. De vis aan de andere kant van de lijn blijkt al snel een meerval te zijn. Ik stuur de boot ondertussen ook gewoon langs de andere scheepvaart terwijl de meerval niet erg mee werkt. Harde runs en zelfs de rivier oversteken zonder dat ik iets kan doen zijn mijn feestje. Na een half uur zie ik de vis een keer. Hij mij ook kennelijk en direct ben ik weer een hoop lijn kwijt van mijn spoeltje... Met dit materiaal heb je ook niets te vertellen tegen zulke lompe beesten. Na iets meer dan een uur vechten komt de vis even boven en steek ik direct het net eronder. HEBBES!!! Ik vaar naar de kant en we schieten daar snel wat plaatjes. Met 130cm een prachtige dikke meerval. Ik ben er blij mee. 

Echt een dikke meerval voor deze tijd van het jaar.

De grote meerval met zijn buit...

We trollen weer verder en wederom is het stil. Stilte voor de storm misschien? De temperatuur loopt op richting de 30 graden. Er staat bijna geen wind. We drinken veel water, uitdroging ligt op de loer met dit soort tropische omstandigheden. Dan is het Ronald die een mooie roofblei haakt. Een korte maar heftige dril is zijn deel. 

Bijna klaar voor de landing

Mooie roofblei voor Ronald

De hapjes en drankjes smaken ons best. Het is genieten maar een graad of 5 minder had ook gemogen. Als ik van oever wissel en uitleg dat ik aan deze kant van de rivier vaker meerval haak is de tijd te kort om er vragen over te stellen. De steunhengel staat al krom en Peter kan aan de bak. Gelukkig is deze hengel vele malen beter geschikt om een dikke vis te drillen. Peter geniet van de dril al is het bloedheet. Wie zegt dat meerval alleen in de morgen an avond bijt? Ik vang er meer overdag dan in de morgen. 

Peter drilt de vis vakkundig en na een minuut of 20 ligt ook deze snorremans in het net. De Hornet 9 keurig in het scharnier. Muurvast! De Hornet 9 is van oorsprong ook echt bedoeld als meervalplug. Dat er ook goed snoek mee gevangen wordt is bekend. Maar met de dikke Owner dreggen zal je niet snel uitgebogen haken zien zoals bij vele andere merken geregeld wel het geval is. 

De foto's van Peter met meerval zijn niet fraai. Door een schouder blessure is de 132 cm lange meerval niet goed te handelen. Jullie moeten het doen met een foto in het water doe ook het aanzien wel waard is.....

Peters meerval met zijn "prooi"

De dag kabbelt voort. Op een enkel baarsje en winde na gebeurd er weinig opwindends. Als om 3 uur in de middag de temperatuur op zijn heetst is knalt het verticaal stokje weer dubbel in mijn steun.... nee he.... Weer een meerval. Nu is het Ronald die aan de gang mag. De eerste 2 meervallen waren van gemiddeld formaat. In de wetenschap dat er nog veel groter onder de boot rond zwemt merken we al snel dat deze van een boven gemiddeld formaat is. De meerval duikt een diep kribvak in en komt daar niet meer uit. Op mijn scherm zie ik op 7 meter een lange slang. Soms lukt het om de vis naar een diepte van 4 meter te krijgen maar dan zwemt het logge beest weer richting de bodem waar het rustig blijft zwemmen. Heel af en toe als de druk iets teveel wordt geeft ze gas... Onhoudbaar! Ik kan niets anders doen dan volgen. Balen dat zo'n monstervis niet op 1 van de zwaardere hengels klapt maar op de lichtste die voor de snoekbaars en andere kleinere rovers bedoeld is. 

Na 1.5 uur komen we tot de conclusie dat de strijd bijna niet te winnen is. De druk moet wat worden opgevoerd. Dat doet Peter en de vis komt langzaam wat omhoog. Tot 4 meter en dan duikt ze weer weg. Bij een volgende uitbraakpoging van de meerval ligt de hand van Peter iets te zwaar op de spoel van de molen en is het PANG!@@#@#@$@ Alles weg. Lijn gebroken. Balen. Eigen schuld misschien wel, met de intrede van de meerval moet je eigenlijk niet meer zo licht vissen op de rivieren. Maar alle pret laten ontnemen door de meerval is ook weer zo wat. Je kan niet met een meerval hengel snoekbaarsjes vangen..... 

Over 10 jaar zal blijken of de meerval een verrijking voor ons hengelaars is geweest of een plaag. Het kan maar zo zijn dat je over 10 jaar amper nog winde, roofblei en snoekbaars vangt op de rivieren in Nederland en dat een dagje trollen met kunstaas meer meerval oplevert dan andere vissoorten...

Na deze lijnbreuk is het klaar. We zijn echt gaar. De zon heeft zijn werk gedaan. De koelbox is leeg en we keren terug naar de helling. Het is mooi geweest zo.


Iedereen weer strakke lijnen en kromme hengels gewenst de komende tijd.

Dick

Reacties (5)
Aantal keer bekeken: 2588


1. Geplaatst door: joost op 16 juli 2018 07:53

echt super ik loop al 20 jaar aan de rivier en heb nog niet het geluk gehad een meerval te kunnen landen... maar ik heb zo'n voorgevoel dat dit niet lang meer gaat duren! leuk verslag!


rapporteer

2. Geplaatst door: Divani op 29 december 2019 16:54

Jammer van die bak, Dick! Vangen we die volgende keer wel! Leuk geschreven en tof om te zien dat ieder zijn vissen ving. Altijd zoveel leuker!


rapporteer

3. Geplaatst door: Elwin van Middelkoop op 29 december 2019 16:54

Gaaf verslag! Voor nu is het erg mooi die meerval.. over 10 jaar zien we wel weer????


rapporteer

4. Geplaatst door: Gerjan op 29 december 2019 16:54

mooie vissen ondanks het hete weer. prachtige plaatjes ook. Gerjan


rapporteer

5. Geplaatst door: Dennissss op 29 december 2019 16:54

Schitterend!!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl