Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Divani's Fishing Stories - deel 4
Geschreven door Dirk van Nieuwenhove
1 juli 2018 12:27

Beste visvrienden,

Al enige tijd heb ik contact met Bas Jansen, een sportvisser in hart en nieren en een creatieve duizendpoot. De afspraak werd dan ook snel gemaakt om in het najaar samen eens een dagje zijn thuiswater te bevissen. Na drie drukke visweekends op rij sinds de opening had ik het plan opgevat om er eens een rustig weekendje van te maken. Echter, naarmate de hectische werkweek vorderde en berichten over vangsten op zelfbouw aasjes de revue passeerden, nam ook de viskoorts weer de bovenhand dus stelde ik de vraag ‘Bas, al wat gepland dit weekend?’. Nou, een afspraak was snel gemaakt en op zondag zouden we de groenjassen gaan bevissen.

Vandaag stond een stevige trip op het programma alvorens de eerste worpen konden gemaakt worden. Twee koffiepauzes en meer dan 3 uur rijden later stond ik aan het water, verbaasd door de omgeving want langs hele stukken tijdens de heenreis was er geen water te bespeuren, op een verdwaalde plas en enkele grote rivieren na. Het voorgevoel bekroop me dat dit wel eens een unieke ervaring zou worden, geheel anders dan de poldervisserij die ik gewend ben!

Bij aankomst werd ik hartelijk verwelkomd door Bas die mij geduldig stond op te wachten en me meteen een bakje troost aanbood. Ik was immers, mede door de koffiepauzes, wat later toegekomen dan gepland. Bas vond het helemaal niet erg. Veiligheid gaat voor, zeker wanneer je zo lang moet rijden zijn enkele korte rustpauzes onderweg niet onverstandig. Als een ware gastheer had Bas de ‘catering’ voorzien en vertelde hij ronduit over het water dat we vandaag zouden bevissen. Bas bleek een ware spraakwaterval  te zijn die vol passie vertelde over zijn viswater. Het zou het begin zijn van een heel leerrijke en gezellige dag!

  

Wat een prachtig viswater!

 

We besloten eerst een stuk wetering te bevissen waar je als snoekvisser duimen en vingers van aflikt. Wat is dit een schitterende omgeving! Kraakhelder water, vol lelies, wier en fonteinkruid, eindeloos lange graskanten, lekker bewolkt, niet te warm, voldoende wind, een mooie kabbel op het water .... Alle voorboden voor een geslaagde visdag waren aanwezig! Bas stelde voor om eerst een eindje te wandelen en dan al vissend terug te keren.

Aan een brugje over de wetering zou het vissen beginnen. Bas koos voor een zelfbouw streamer, ik voor de chatterbait. Deze zouden het moeten doen vandaag! Al na enkele worpen kreeg ik een droge tik op de chatterbait, een zwiep met de hengel en de eerste snoek van de dag was gehaakt. Aangezien ik op het bruggetje stond te drillen, bood Bas aan om de snoek te landen vanaf de oever. Ik blijf erbij dat het een zegen is om met enkele haken te vissen. De onthaaktang zou vandaag niet uit de (overigens weer veel te zwaar geladen) rugzak komen. Tijdens het onthaken kregen we bezoek van enkele lokale joggers die eerst wat minder vriendelijke bewoordingen onze kant op slingerden om dan geheel van mening te veranderen toen bleek dat we sportvissers in hart en nieren waren en Bas de snoek netjes onthaakte en snel terug aan het glasheldere water toevertrouwde. De duim omhoog, vuistje en de glimlach op Bas zijn gezicht sprak boekdelen! De nul was van het bord en de visdag was voor mijn part al geslaagd.

Zij aan zij kamden we de wetering nauwkeurig uit. Voor mij een ietwat vreemde manier van vissen, maar wel een uitgelezen gelegenheid voor Bas om me te vertellen over de oorsprong van dit water, over de natuur, zijn aanpak. En de tips rendeerden! Opnieuw een snoeiharde aanbeet vanuit het niets, snel de snoek landen met de kieuwgreep en nummer twee werd door Bas op de gevoelige plaat vastgelegd. Een prachtig schepsel van moeder natuur! Geen schubje lag verkeerd en wat een kleurenpatroon … Zeg nu zelf, wie wordt daar niet vrolijk van?!

  

Puur genieten …

 

Na het terugzetten van deze prachtige snoek besloten we een eindje op te schuiven richting de wagens. Het beste stuk kwam er immers nog aan en de kabbel op het water deed het beste vermoeden. Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat de snoeken zo prachtig gecamoufleerd zijn dat je ze helemaal niet ziet komen terwijl je je aasje gedurende de hele worp kon volgen! 

Glashelder, vol fonteinkruid

 

Al keuvelend visten we verder. Ik liet het allemaal over me heen komen want deze visserij was me tot dan toe geheel onbekend maar kon me best bekoren. Het was puur genieten van deze prachtige natuur! Na een stressvolle week was dit echt tot rust komen! Bas deed er alles aan om mijn beperkte vistijd zo productief mogelijk te maken en ik werd dan ook overladen met spannende verhalen over eerdere vangsten, grappige anekdotes, zelfbouw tips, ... Het was genieten! En zoals Bas voorspelde, volgde nog een mooi getekende snoek die even het droge verkende om na het nemen van een foto zijn jacht verder te zetten. 

Klein maar dapper

 

Het werd stilaan tijd om de innerlijke mens te versterken want naar ons gevoel was het toch al bijna middag. We keken verbaasd op dat het inmiddels al na halftwee was! Zo, de tijd vliegt wanneer je je amuseert! Na het nuttigen van lekkere broodjes besloten we een geheel ander water te bevissen. Waar het voorheen 2m diep was, visten we nu in 30-40cm diep stromend water vol gras. Kraakhelder maar vol snoek, baars, brasem en karper. Het contrast kon echt niet groter zijn! Ondanks het eerdere succes met de chatterbait, koos ik hier voor de spinhengel en het olijfkleurige spinnerbaitje van mijn vismaat Kevin dat vorige keer zo succesvol was om zo mooi boven het aanwezige gras te vissen. 

  Zelfde water, wat een verschil!

 

Bas viste stug door met zijn streamer en worp na worp zag je deze prachtig door het stromende water pulseren. Daar moet toch een snoek op knallen, zou je denken. Helaas bleef het verdacht stil achter de streamer. Wisselen met een minstens even prachtig lopende Pig Shad leverde echter ook geen aanbeet op. Helaas! Mijn spinnerbaitje werd vakkundig ontdaan van beide beentjes van de dubbele twisterstaart door twee nauwelijks voelbare aanbeten. Een kolk in de verte verraadde de aanwezigheid van rovers maar ze tot een aanbeet verleiden lukte ons niet meer.

 

 

Bas in actie met de zelfbouw streamer

 

Helaas begon ik de vermoeidheid te voelen en drong het tot me door dat ik nog een heel eind moest rijden eer ik veilig thuis zou raken. Een mooie karper liet zich intussen rustig meedrijven met de stroming en in dit kraakheldere water was het een koud kunstje om deze mooie vis op de gevoelige plaat vast te leggen. Na enig overleg besluit ik er voor vandaag de brui aan te geven, niet geheel met volle zin maar het verstand wint het debat. 

  Een mooie (albino) karper drift stroomafwaarts

 

Tijdens het terugwandelen naar de wagens besluiten we er dit najaar een lang weekend van te maken want dit gebied heeft nog zoveel moois te bieden. Na een hartelijk afscheid vatte ik met enige tegenzin de terugreis aan om na de nodige files meer dan 3,5 uur later thuis toe te komen.

Ik kijk alvast uit naar onze terugmatch want een ouderwetse 0-3 Nederland-België, daar moet wat aan gedaan worden, aldus Bas! Met deze vrolijke kwinkslag sluit ik af.

Bas, van harte bedankt voor deze prachtige dag en die terugmatch komt er sowieso!

Vang ze!

Reacties (9)
Aantal keer bekeken: 2897


1. Geplaatst door: Maesen Annemie op 9 september 2018 16:18

wat een prachtige foto's en verhaal. Ik heb ook al genoten van de vorige verhalen, eerst afwachtend maar nu overtuigd: Divani je bent een goeie visser, hebt een goeie pen en ook een "foto" oog. Hop naar het volgende verhaal?


rapporteer

2. Geplaatst door: Ada Goudriaan op 9 september 2018 16:18

Hoi Dirk. Wat een passie heb je voor het vissen. Je enthousiasme straalt er vanaf. Heerlijk om te lezen. En dan maakt het toch niet veel meer uit hoeveel je er vangt. Toch?


rapporteer

3. Geplaatst door: Jelle Danhieux op 9 september 2018 16:18

Ik als niet-visser vind het een mooi verhaal over een meer dan geslaagd visavontuur waar menig buitenstaander waarschijnlijk graag bij zou zijn geweest.


rapporteer

4. Geplaatst door: Divani op 9 september 2018 16:18

Dank jullie zo hard voor deze mooie woorden! Daarvoor doen we het: de passie overbrengen!


rapporteer

5. Geplaatst door: Elwin op 9 september 2018 16:18

Wederom leuk geschreven dirk! Top


rapporteer

6. Geplaatst door: Dick op 9 september 2018 16:18

Mooi verslag Dirk. De passie druipt eraf.


rapporteer

7. Geplaatst door: Divani op 9 september 2018 16:18

Dank jullie voor de bemoedigende woorden! Veel moois staat nog op de lijst!


rapporteer

8. Geplaatst door: Tom dm op 9 september 2018 16:18

Hallo allen, Ik heb het geluk aan mijn zijde gehad toen ik Divani heb mogen ontmoeten. We wonen in hetzelfde dorp maar toch is de kans klein dat je iemand tegen komt die zo overtuigend over zijn hobby spreekt. Al snel waren we verwikkeld in allerlei visavonturen en hij overtuigde mij als vliegvisser al snel tot snoeken. Hij hielp mij met advies en zijn welbekende jerkbaits Dirk je bent niet alleen een top visser die prachtige verslagen maakt (die van mij gerust al in de boekskes mogen) maar ook een goeie ziel die met iedereen zijn passie deelt. ????????????


rapporteer

9. Geplaatst door: Divani op 9 september 2018 16:18

Dank je van harte Tom, jouw mooie woorden spreken boekdelen! En graag gedaan, dat weet je!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl