Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Gidsdag met een grote verrassing
Geschreven door Elwin van Middelkoop
8 juli 2018 17:03

Het is half maart 2018. Ik heb al een tijdje contact met Dick (van Hattem). Dick heeft vroeger heel wat succesvolle uurtjes doorgebracht op mijn “thuiswater” en ik stel hem dan ook zeer regelmatig wat vragen. Dick is de beroerdste niet en geeft me regelmatig wat nuttige tips. Ook is Dick visgids en het lijkt me dan ook leuk om eens een keer met hem op pad te gaan. Ik stuur Dick een appje en we spreken 30 juni af. Omdat pa altijd voor me klaar staat, neem ik hem mee (Vaderdag cadeautje). 

Weken gaan voorbij en eindelijk is het zover. Als pa en ik om 05.15 uur aankomen op de afgesproken plek staat Dick al klaar. We schudden handen en rijden achter elkaar aan naar de helling. Daar worden de hengels en tassen ingeladen en glijd de boot het water in. Klaar voor een nieuw avontuur. Als we genietend van de omgeving naar de eerste stekken varen, vertelt Dick over de voorgaande gidsdagen. De aantallen zijn niet echt hoog, maar het formaat vis en vooral de meervallen die er met regelmaat op knallen maken heel erg veel goed. 

Als we op de eerste stekken aankomen, beginnen we met werpen. Worp voor worp kammen we wat kribvakken grondig uit. Het blijft bij 1 aanbeet voor Dick die helaas niet blijft hangen. Dan wijst Dick naar het water; een prachtige bever steekt de rivier over, wat gaaf om te zien! Ik vraag Dick of hij er iets naartoe wil varen voor de foto. De bever heeft hier echter geen zin in en klimt snel de kant op. Helaas, dan maar op zoek naar de rovers.

We gaan trollen. De hengels worden voorzien van kleine pluggen en we gaan op pad. Dick schenkt koffie in, maar daar zijn de rovers het niet mee eens. De Hornet van pa is gegrepen en hij haalt een fraaie snoek naar boven. Fraaie snoek en een nog fraaiere foto

We zijn nog geen 150 meter verder als pa zijn 2e vis van de dag haakt. Iets met cadeautjes uitpakken. Volgens pa vecht deze vis heel anders en zowel Dick als ik denken aan een snoekbaars. Als de vis bovenkomt, blijkt het inderdaad om een snoekbaars te gaan en nog een mooie ook! De Storm Wiggle Wart is gegrepen


Pa met zijn nieuwe record snoekbaars

Met een plonsje gaat de snoekbaars weer terug naar zijn plekkie en gaan wij weer op zoek naar nog meer rovers. Waar de eerste vissen zeer snel kwamen blijft het nu even stil. Dit geeft ons de tijd om alsnog ons bakkie koffie te drinken, een koek te eten en lekker bij te kletsen. 

Als het wel heel erg lang stil blijft, stelt Dick voor om een stukje over te slaan. De hengels worden binnen gedraaid en de gashendel gaat helemaal open; met zo’n 55 km per uur knallen we over het water. Pa zit zichtbaar te genieten en ook ik vermaak me kostelijk. Als we aankomen bij de volgende stek kan alles weer te water. Eens kijken of ze hier honger hebben. 

Als we en stukje verder zijn horen we achter ons een gruwelijke klap. Dit moet roofblei zijn. Ik vraag Dick er nog een keer overheen te varen en knoop er een kleine slider aan. Als we op precies dezelfde plek komen, knalt de hengel dubbel en giert de slip het uit. Een dikke roofblei heeft zich op de slider gestort. Wat een enorm gave aanbeet! En wat zijn ze sterk! Als we de vis zien, schatten we hem op 75 à 80 cm. Kans om te meten krijgen we niet; de roofblei ontdoet zich van zijn prooi en snelt weg. Shit!

Ondertussen is het goed warm geworden. Gelukkig staat er een windje waardoor het een aangename temperatuur blijft. Tijd om wat te eten. We genieten van de heerlijke broodjes en koude drankjes die Dick heeft meegenomen. Aan alles is gedacht.  Maar langzaam begint het toch wel te vervelen dat ik nog steeds niet van de 0 af ben. Zeker nadat ik een aantal aanbeten mis. Het is ondertussen alweer 2 uur als ik m’n 1e snoekbaarsje vang. Een brutaal visje van zo’n 30 cm heeft de Hornet te pakken genomen. Kort daarna komt ook de 2e snoekbaars voor mij. Deze is een slagje groter.Snoekbaarsje nummer 2

Dick zegt dat er zeker nog wel een dikkere vis uit gaat komen en vertelt dat de meerval aanbeten keihard zijn. Ik hou m’n hengel stevig vast en let scherp op de steunhengels. Ik bluf nog dat Dick zijn meetplank te klein is voor de vis die ik ga vangen straks, maar het blijft angstvallend stil. Dit blijkt echter om stilte voor de storm te gaan. Dick hangt aan 2 hengels een Hornet 9 en we gaan er nog een half uur vol tegenaan. Net als ik de hoop op meerval bijna op begin te geven, vliegt de hengel met de Hornet 9 zo hard dubbel dat ik bang ben dat die zal breken. Meters lijn worden van de spoel getrokken en een gevecht tussen man en vis begint.


Wat zijn ze sterk!

De vis laat ons alle hoeken van de rivier zien. Maar Dick stuurt ons vakkundig tussen de pleziervaart door en houd ons constant boven de vis; soms liggen we midden op, dan zwemt ze weer een krib vak in. Wat een power! Dit moet om een serieuze vis gaan. Met een glimlach van oor tot oor zit ik voorop de boot te genieten van al dat geweld onder water. Langzaam win ik wat lijn, maar hoe meer ik dat doe, des te bozer de vis wordt en hoe harder ze er aan trekt. Als de vis na zo’n 15 minuten zich helemaal laat zien kijken pa en ik elkaar verbluft aan. 


Een echte dikke meerval laat zich zien

De meerval trekt zich echter niks van ons aan en besluit om nog een rondje te doen. Als de vis zich dan na totaal 25 minuten overgeeft dient zich het volgende probleem aan. Hoe krijgen we die op de boot? De vis is toch vrij groot. Dick zegt dat we hem gaan scheppen en dan snel een strandje opzoeken. Dubbel in het toch wel grote net brengen we de vis naar een strandje. Daar probeer ik de vis op te tillen, maar echt mooie foto’s krijgen we niet. Ik roep pa erbij en samen poseren we met de voor ons grootste vis die we ooit gezien hebben. 


Samen met pa poseren met een dikke meerval. Onbetaalbaar!

We meten hem op met het meetlint, dus toch te groot voor de plank, en we komen op 159 cm. Na de gave foto’s mag de meerval weer terug naar zijn of haar plekkie. De topper van de dag 

Mooier dan dit gaat het vandaag echt niet worden. We besluiten dan ook om lekker terug te gaan. Voldaan varen 3 gelukkige vissers terug naar de helling! Zo zie je maar. Altijd volhouden want de beloning is vaak dichterbij dan je denkt!

Dick enorm bedankt! Aan alles was gedacht en we hebben enorm genoten!

Elwin van Middelkoop 

Reacties (7)
Aantal keer bekeken: 2890


1. Geplaatst door: Bas van Bracht op 9 september 2018 16:16

Elwin je had al iets verteld van jullie visdag tijdens ons visdag, maar je hebt niets te veel verteld, je verslag en foto's zijn prachtig heb het met veel plezier gelezen. Fijn dat je je vader zo'n prachtig Vaderdag cadeau hebt gegeven en dat jullie er samen -denk ook jullie gids- zo van hebben genoten!


rapporteer

2. Geplaatst door: Dick op 9 september 2018 16:16

@Bas: ook de gids heeft genoten, ik zie niets liever dan 2 genietende mensen in mijn boot. En genoten... dat hebben ze!


rapporteer

3. Geplaatst door: gerjan op 9 september 2018 16:16

een mooie dag met een super eindknal, top verhaal :-)


rapporteer

4. Geplaatst door: Divani op 9 september 2018 16:16

Prachtig artikel en dat als vaderdag kadootje ???? duim omhoog! Leuk geschreven en prachtig verslag!


rapporteer

5. Geplaatst door: Cornelis van Leeuwen op 9 september 2018 16:16

Topervaring zo samen met je Pa !


rapporteer

6. Geplaatst door: Gert op 9 september 2018 16:16

Leuk verslag en een mooie dag qua weer en vangsten zo te zien. Moet Dick ook maar eens een appje sturen... ;-)


rapporteer

7. Geplaatst door: Elwin op 9 september 2018 16:16

Bedankt allemaal!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl