Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Nederlands record meerval op kunstaas?
Geschreven door Dick van Hattem
20 augustus 2018 14:39

Het is half 6 als ik bij de helling sta. Don is vandaag mijn gast. Don wil de geheimen van de rivier beter door gronden voor de rivieren in zijn eigen omgeving. Prima plan. 

Gezien de leuke meerval vangsten van de laatste tijd kiezen we ervoor om met meerdere zware hengels te gaan vissen op de rivier. Slechts 1 hengel is een stuk lichter. Een 20 tot 50 grams spinhengel zou voor wat extra actie moeten zorgen met kleine plugjes. 

Als de boot in het water ligt trollen we op de rivier een aantal plekken af. Al snel haken we wat snoekbaarsjes op de welbekende hornetjes. 


altijd leuk een dubbelstrike.

De tijd verstrijkt. We vangen geregeld een vis. Don heeft nog nooit een winde gevangen op kunstaas. Zijn eerste die zich nota bene vergrijpt aan een grote hornet 9 is direct 55 cm. Prachtvis maar op het verkeerde materiaal...


Beste winde voor Don.

Als mijn lange steunhengel krom vliegt er enorm staat te beuken denk ik kort aan een meervalletje... Bij de boot blijkt dat een barbaal van 65 cm de Hornet 9 heeft gepakt.... Het moet niet gekker worden. 


Bizarre vangst van een barbeel op een Hornet 9


Prachtige sportvis.

De volgende winde is 53 cm. En die pakte een kleinere hornet.. Geen foto dit keer. Ze lijken allemaal ook wel een beetje op elkaar ;-) 

Ik verspeel plotseling een meerval die erg bruut een kleine hornet pakt. Zeker 50 meter lijn wordt bruut van mijn 20 tot 50 grams hengel gerost alvorens er een dregje uit buigt. Jammer maar helaas. Ik denk nog: op deze hengel wil ik liever geen meerval vangen. De afspraak met Don was dat ik met 1 handhengeltje zou vissen en hij met de 3 zwaardere... 

Met enige regelmaat zien we snoekbaars voorbij komen die zich gretig op de Hornetjes werpen:


De Hornet 5.5 te grazen genomen.

Rond de klok van 1 gebeurd het...... Een forse dreun op mijn handhengel. Een gierende slip alsof ik de intercity van Nijmegen naar Alkmaar te pakken heb,,,,, wat een geweld. 

Het duurt een aantal minuten voordat ik de boot boven de vis weet te krijgen. Dat is voor mij het moment om de druk op te voeren. Mijn onzichtbare tegenstander is totaal niet onder de indruk. Ik trek en haal het maximale uit mijn materiaal maar ik maak geen indruk. De vis merkt echter wel wat want hoe harder ik trek des te woester worden de uithalen. Runs van 30 tot 50 meter zijn dan ook geregeld mijn deel. 

De laatste tijd heb ik wel een aantal meervallen gevangen. De kracht van deze beesten is enorm maar ook hun gewicht welke ze in de strijd gooien maakt het lastig. Ik schat de vis al snel boven de 130 a 140 cm in. Vissen van dergelijk formaat zijn al eerder aan dit hengeltje gaan hangen en kwamen er met 20 minuten uit. Don meld echter plotseling dat ik een half uur sta te drillen... Ik schrik er een beetje van... Zo lang al en nog een glimp van mijn tegenstander... 

De tijd tikt voort. Mijn arm verzuurd geregeld en ik pak de hengel links vast om mijn rechterarm rust te gunnen. Plotseling gaat de meerval er weer vandoor... Zwemt zomaar de rivier over. Niet normaal hoe snel ze ruim 100 meter weten te overbruggen. Gelukkig is er niet veel scheepvaart want anders lopen dit soort rare uitvallen verkeerd af. Don meld dat ik 1 uur sta te drillen. De gedachte aan 130 a 140 is dan allang bijgesteld naar 150 tot 180.... Mijn PR van 162 cm kon er wel eens aan gaan vandaag. 

Het niet officieele nederlands record met kunstaas staat op naam van Arno van Vliet en is 193 cm als ik goed ben geinformeerd. Nu ben ik normaal niet zo van de records en weet ik dat er ook qua snoek groter gevangen is dan het officiele nederlands record maar toch..... Ik denk er verder niet aan en concentreer mij op de dril. Don reikt een colaatje aan. Ik verlies veel vocht door het lange gevecht met mijn grote tegenstander. 

2 uur ben je nu bezig meld Don.... Jeetje wat een tijd. Het voelt als een half uur.... Ik voer de druk echt maximaal op en merk dat de meerval daar "last" van krijgt.. Last in de vorm van... hij komt iets omhoog.... Als de vis plotseling onder de druk lijkt over te geven haal ik flink door..... als ie een halve meter onder het oppervlak is zie ik een staart... Die staart zit erg ver bij mijn lijn vandaan... Niet te geloven wat een bakbeest. Er komt een grote vrachtboot aan in de verte. Ik lig veilig met de meerval tegen een kribvak. Niets aan de hand... Als de boot op 100 meter genaderd is besluit de meerval er vandoor te gaan. Vol gas richting overkant... Nee he.. sta je 2 uur te drillen ga je de vis van je leven verspelen aan een vrachtboot. De meerval schiet voor de vrachtboot langs. Ik sta machteloos en bedenk mij 1 ding: hengel onder water om zo de lijn misschien onder de grote boot door te krijgen. Ik pak de 240 lange hengel bij het handvat en duw zelfs de molen onder water om maar zo diep mogelijk te komen. De grote vrachtboot vaart nu tussen mij en de meerval in. De lijn giert van mijn molen af en ik denk al dat ik de vrachtboot aan de lijn heb. Als na 100 lange meters de boot voorbij is hef ik mijn hengel omhoog en zie de lijn naar de overkant van de rivier gaan. Ik zet direct koers die kant op. Blij als een kind dat de vis nog aan de lijn zit. 

Langzaam maar zeker krijg ik meer vat op mijn tegenstander. De runs worden minder fel. De keren dat ik met veel druk de vis omhoog ga krijgen worden talrijker. Nu nog een geschikte plek vinden om de vis te gaan landen... Dat moment blijkt dan toch nog verder weg dan gedacht. Al is de vis redelijk moe aan het worden blijft het oppaasen. Het enorme lijf met dito gewicht zorgen ervoor dat iedere uitval gepareerd moet worden. Voorzichtigheid blijft geboden. Als de vis eindelijk boven komt en ik zie de Hornet mooi in de bek zitten stelt mij dat gerust. 2 dregjes goed vast. Mocht er 1 afbreken of losschieten dan is er altijd nog nummer 2. Ik verkleed mij even in de boot terwijl Don de meerval onder controle houdt. Korte broek aan. Handschoen aan. Centimeter mee het strand op straks.. Inmiddels zijn er ook op de kant wat mensen die ons schouwspel volgen. Ook een passerende speedboot komt gezellig kijken. Grappig om de blik van die gasten te zien als dat monster aan de oppervlakte verschijnt. 

Na bijna 3 uur drillen is het moment daar dat ik in het water sta met de meerval voor mijn voeten. Ik stop mijn hand in de bek en merk dat de onderkaak een heel stuk groter en dikker is dan al het vorige wat ik zo heb mogen pakken. HEBBES!!!!!!!!!! Ik sleep de vis voorzichtig naar de waterlijn en leg hem of haar in het natte zand. Snel wat plaatjes en wat video. Dan gaat de centimeter erlangs. Niet eroverheen want dat scheelt wel heel veeeeeel. Keurig erlangs. Don roept... wat denk je Dick??? Ik zeg 198... ( gedachte dat ik de pech zou hebben de magische grens niet te halen... Don roept 204.5 cm... Ik wordt gek. Ik ga op de foto met deze loebas. Niet veel later laat ik haar weer zwemmen en binnen enkel seconden verdwijnt ze weer in de diepte alsof ze de fout om de Hornet 6.5 te pakken nooit gemaakt heeft. 

Ik zit een beetje op een roze wolk. Wat een monsterlijke vis. Ik weet nog steeds niet of ik blij wordt van de meervallen in Nederland. Ze worden angstig groot. Het zijn zwemmende vreetmachines die natuurlijk geen enkele moeite hebben met windes van 50 cm of baarzen van 40cm. Ook ondermaatse snoekbaarsjes zullen geregeld in de zwemmende stortkokers verdwijnen. Over 10 jaar zal blijken of de vangsten die we op onze rivieren ooit maakten nog steeds te realiseren zijn. 

Geniet van meerdere foto's van deze zeldzame vis!
Hebbes... De enorme bek van de meerval met botte tanden. Hoe groter ze worden des te minder gevaarlijk zijn de tanden in de bek. Op deze foto is de enorme omvang van de meerval goed te zien hoewel de volledige lengte niet op de foto staat.Nauwelijks normaal te beuren en toch proberen......In volle lengte. 204.5 cm !!!!Time to say goodbye...... 

Ik wens iedereen succes de komende week. De snoeken gaan weer bijten en het is weer verantwoord om er op te gaan vissen binnenkort. Hoewel niet strafbaar en hoewel iedereen er ongetwijfeld een goeie reden voor heeft om het in juli wel te doen met water temperaturen van 26 tot 29 graden blijf ik roepen: 

Neem je verantwoordelijkheid en denk niet "dat overkomt mij niet". Ook ik heb vroeger enkele keren mee mogen maken dat flinke snoeken het loodje legden in warm water. Gewoon niet doen. Wees verstandig en ga wat anders doen met het warme weer. De zeebaars is helemaal los voor onze kustwateren. 

Dick

Reacties (16)
Aantal keer bekeken: 28109


1. Geplaatst door: Niels van de Ven op 29 december 2019 16:49

Wow Dick, wat een ongelofelijke loebas! Op dat materiaal 3 uur drillen is episch! Wat een gevecht, heerlijk beschreven. Ga zo door, ik heb je verhalen gemist. Groet, Niels


rapporteer

2. Geplaatst door: op 29 december 2019 16:49

Mooi verslag van een nog mooiere vis. Gefeliciteerd met je pr


rapporteer

3. Geplaatst door: op 29 december 2019 16:49

Mooi verslag van een nog mooiere vis. Gefeliciteerd met je pr


rapporteer

4. Geplaatst door: Elwin op 29 december 2019 16:49

Wat een bak! Topverslag Dick!


rapporteer

5. Geplaatst door: Divani op 29 december 2019 16:49

Wat een monster! Super gefeliciteerd met je PR en maakt niet uit dat het officieus is, je hebt hem wel maar mooi gevangen!


rapporteer

6. Geplaatst door: John op 29 december 2019 16:49

Man wat een bakbeest zeg super gaaf.


rapporteer

7. Geplaatst door: hans op 29 december 2019 16:49

Prachtige vis Dick!En goed officieus gehouden, vang hem nog maar eens als hij/zij 2.40 meter is. Gefeliciteerd.


rapporteer

8. Geplaatst door: Dennissss op 29 december 2019 16:49

Schitterend Dick!! Gefeliciteerd met je nieuwe PR!!


rapporteer

9. Geplaatst door: arjan op 29 december 2019 16:49

Wat een bak :) Gelukkig heb je hem niet verspeeld was een spannende dril las ik. Gefeliciteerd ermee


rapporteer

10. Geplaatst door: Freek op 29 december 2019 16:49

Gefeliciteerd met deze mooie vangst.


rapporteer

11. Geplaatst door: Wouter K op 29 december 2019 16:49

Mooi verslag van spannende lange dril .Mooi dat je deze flinke meerval aan de kant gehaald hebt! Groet, Wouter


rapporteer

12. Geplaatst door: Simon op 29 december 2019 16:49

Wat een kneiter. Gefeliciteerd met je pr


rapporteer

13. Geplaatst door: Hugo op 29 december 2019 16:49

Weer een heel als vanouds Dick-verslag, in ieder geval gefeliciteerd. En ja, ik deel jouw gemengde gevoelens over en van de aanwezige meerval in Nederland, Neemt niet weg dat dit schitterende vangsten zijn in ons landje. Waarom nog naar de Ebro of naar de Po gaan? Geniet van deze herinnering Dick, tot snel


rapporteer

14. Geplaatst door: Edwin Jonkman op 29 december 2019 16:49

Nu pas gelezen! Prachtig verslag en wat een belevenis... Sta ook te kijken van die barbelen, heb zelf nog nooit eentje gevangen. Gefeliciteerd met je nieuwe pr meerval....dikke bak!


rapporteer

15. Geplaatst door: Joshua op 29 december 2019 16:49

Twee mooie nieuwe PR's! groetjes Joshua


rapporteer

16. Geplaatst door: Don op 29 december 2019 16:49

Hoi Dick, leuk verslag van een lekkere visdag. Heb je al een volgende uitdaging op je wensenlijstje staan? ;-)


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl