Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Divani's Fishing Stories - deel 6
Geschreven door Dirk van Nieuwenhove
15 september 2018 12:20

Beste visvrienden,

1 september is een datum waar ik 12 lange jaren van mijn leven als schoolgaande jeugd tegenop keek. Gedaan met de zomerpret, toen werd het ernstig! Maar dit keer is de situatie helemaal anders. Wat was ik blij en fier als een gieter toen Henk Graafsma (oprichter van Art of Fishing) me contacteerde met vraag of ik zaterdag al wat gepland had. “Nou, niet bepaald! Waarom misschien?” En ja hoor, de dag was aangebroken waarop ik samen zou gaan vissen met mijn goede vriend Henk! De plannen waren er al lang maar door onze drukke agenda’s leek het er maar niet van te komen.

Een plaats en tijdstip van afspraak werden snel vastgelegd en we gingen ervoor: lekker knallen op de snoek! Na de véél te lange en hete zomermaanden was het grote water intussen voldoende afgekoeld om verantwoord gericht op snoek te vissen. Nu is Henk een vroege vogel dus die zou me met zijn prachtige boot opwachten aan de trailerhelling. Aangezien het voor mij best een eindje rijden was, koos Henk al (héél) vroeg het ruime sop en zoals je kan zien in de cover foto (foto: Henk Graafsma): “ochtendstond heeft goud in de mond! Dit schitterend plaatje schetst het begin van wat een prachtige dag zou worden.

Eens aangekomen werd ik hartelijk begroet en in geen mum van tijd was alles ingeladen. Toch maar even de waxjas aandoen want met 9 graden was het niet bepaald warm. De omstandigheden leken ideaal voor een mooie vis: licht bewolkt, weinig zon maar helaas ook windstil. Het was taai geweest de laatste tijd wist Henk me nog te vertellen en de snoek leek nog herstellende van de hete zomermaanden. Nou, dat zouden we dan wel zien! Lekker tijd om te vissen nu! Dus nam ik snel een plaatje van het prachtige water waarop ik mocht vertoeven en dan draaide Henk de gashendel open. Genoeg getreuzeld!


Windstil maar wat een prachtige natuur!

 

Na enige tijd varen bereikten we de eerste stek. Een prachtige plaat met zichtbaar veel fonteinkruid, ruim voldoende en glashelder water onder de boot, een haveningang en een drop-off. Hier kon je de snoeken bijna ruiken en dat bleek ook toen Henk na enkele worpen op een eigenbouw spinnerbait de eerste snoek van de dag aan de boot miste. Meteen een mooi formaat dus dat geeft de burger vertrouwen! Leuk detail: Henk had zijn spinnerbait speciaal voor deze visdag gebouwd dus opperden we het idee dat het wel eens leuk zou zijn mochten we op mekaars zelfbouw aasjes vangen vandaag.

Na deze aanbeet bleef het echter akelig stil en na nog enkele gerichte worpen besloten we te verkassen. Henk legde me uit dat lang op een stek doorvissen hier niet de beste aanpak was dus dienden we selectief tewerk te gaan en stekken selecteren op basis van de omstandigheden. Eens aangekomen bij de tweede stek waande ik me in ‘pike Walhalla’! Fonteinkruid, helder water, riet, een steiger, … alles wat beschreven wordt als zijnde een snoekmagneet was aanwezig. Dit voelde goed aan! Als een volleerde schipper stuurde Henk de boot langs deze stek maar worp na worp bleef helaas visloos. Dit kan toch niet zou je denken?! Nog maar eens terugvaren en de stek een tweede maal bevissen en plots een beuk van een aanbeet! Baitcaster krom, vis door de slip! Mijn tikker sloeg even wat sneller want dit was een beste vis! Het leuke aan het grotere water (even in je achterhoofd houden dat ik opgegroeid ben met polder- en veenplasvisserij op snoek) is dat je nooit weet wat je precies aan de haak krijgt. Wat was ik verheugd toen die prachtige snoek langszij kwam! Als een perfecte gastheer landde Henk de snoek voor me en na het vastleggen van deze prachtig getekende snoekdame op de gevoelige plaat werd ze netjes teruggezet en wat dit prachtige moment nog net dat tikkeltje mooier maakte: ze zwom meteen full speed weg! Vuistje! De glunderende gezichten ontbraken niet! Hiervoor doen we het!

Wat een prachtig getekende snoekdame (foto: Henk Graafsma)

 

Nou, de kop was eraf! Zoals ik eerder al eens schreef: Vissen is samen beleven en genieten, en als het even kan samen vangen! 3/3 dus missie geslaagd! En deel 1 van onze uitdaging was eveneens geslaagd: deze snoekdame viel immers voor de intussen befaamde chatterbait die Henk voor me bouwde. De volgende stek lag een eindje verder dus even alles vastleggen en full speed richting de volgende stek. Het bleef echter verdacht stil. Waar en wat we ook probeerden, niks leverde ook maar een aanbeet op. Zouden de snoeken net als ik geen ochtendmens zijn hier? Ik vroeg het me nog luidop af waarop Henk in de lach schoot! Hilariteit alom!

Henk stelde voor om dan maar een rondje te trollen in wat dieper water. En dit gedeelte is zo leuk: het duurde niet lang voor Henk zijn eerste vis haakte op een Hornetje gevist in het schroefwater. Snel de andere hengels binnendraaien zodat Henk vrij kon drillen. Van opgeven was geen sprake, deze vis bleef door de slip gaan en elke poging om de vis naar de boot te pompen werd beantwoord met een nieuwe run! Puur genieten! Uiteindelijk moest ook deze snoek zich gewonnen geven en mocht Henk poseren met een schitterende snoek!
Puur genieten …

 

Net als de vorige snoek zwom ook deze full speed weg bij het terugzetten! Opnieuw twee dolgelukkige vissers aan boord, dat moet een vreemd zicht geweest zijn voor de voorbij varende plezierjachten! Pluggen overboord en weer een stukje trollen. Enkele voorzichtige aanbeten volgden maar leverden geen vis op. Wat me opviel was dat de aanbeten steevast volgden voor de pluggen zich een weg ploegden door de onderwater wouden van fonteinkruid. Wellicht lagen de snoeken daarin op de loer en knalden ze vanuit hun hinderlaag op de plug voor die vastliep in de planten.
Het was intussen alweer middag en Henk verraste me voor aanvang van onze gezamenlijke visdag met de boodschap: “En ik zorg voor de hamburgers”. Ik dacht, naïef als ik ben, dat we ergens aan de waterkant aan een eetgelegenheid zouden pauzeren. Neen hoor, Henk meerde de boot aan bij een aanlegsteiger met zitbanken en haalde alle benodigde ingrediënten en benodigdheden boven: Henk ging terplekke hamburgers voor me bakken! Oh, wat was ik aangenaam verrast! En dat ze gesmaakt hebben, dat kan ik jullie volmondig beamen! Even een welgekomen rustpauze en ja, ook Divani ontsnapt er niet aan, een prachtige selfie om dit mooie moment vast te leggen! Henk had het juist: rustig aan en regelmatig even relaxen en gewoon genieten van de omgeving. Deze filosofie ga ik ook toepassen in de toekomst
Middagpauze met chef-kok Henk! (foto: Henk Graafsma)

 

Na deze welverdiende rustpauze bleek de wind voor een mooie kabbel te zorgen en na het netjes opruimen van de kookspullen namen we opnieuw plaats in de boot. Even een foto nemen tijdens het varen bleek meer dan een uitdaging maar toch leverde het een mooi plaatje op!
Kicken!

 

Enkele stekken zouden uitgeworpen worden maar wegens de steeds drukker wordende scheepvaart besloten we vooral te focussen op het trollend vissen. Dat bleek geen verkeerde keuze! Na enige tijd kreeg Henk weer een beuk op zijn hengel waar intussen een kleine Ernie aan hing. Klein maar fijn en Henk zijn tweede vis werd kortstondig aan boord onthaakt, gefotografeerd en netjes teruggezet. Zo zien we het graag!
Klein maar fijn op de Ernie

 

De zon deed intussen haar best om de temperatuur aardig te doen oplopen en ja hoor, ik had weer prijs: verbrand! Elke keer heb ik zonnemelk mee en elke keer vergeet ik ze boven te halen. Zal ik het ooit leren?! Dat wordt dan maar weer enkele dagen met een rood aangezicht gaan werken, tot hilariteit van de collega’s … uiteraard! Het vastlopen in de op de dieptemeter opdoemende velden fonteinkruid werden frequenter en na de zoveelste keer kreeg ik een klap op mijn Rapala magnum 11cm waar zelfs Henk fronsend van op keek! Zo, dat moet een beste vis geweest zijn! Helaas bleef deze niet gehaakt en zou ik ’s avonds vaststellen dat een mooie snoektand in de Rapala was achtergebleven. Balen maar het is niet anders!

Even later was het opnieuw Henk die een mooie zeventiger haakte op een grote Hornet. Lekker vechtend werd ook deze snoek vakkundig geland en op de gevoelige plaat vastgelegd. Henk was ‘on fire’!

Prachtige zeventiger op de grote Hornet

 

Dit was genieten! Vier mooie snoeken in de boot en twee heel tevreden vrienden in de boot. Het was niet wild maar wat maakte het uit? Alleen, 1 uitdaging was nog niet voltooid: Henk moest en zou immers ook een snoek op mijn Divani darter moeten vangen. Gezien het trollend een hele tijd stil bleef, vermoedelijk ook door de afwezigheid van planten, besloten we op onze stappen terug te keren en een stukje te gaan uitwerpen. Een enkele beet en een volger, daar bleef het bij tot dat ene moment. Henk hing zijn gesigneerde 12cm Divani darter aan de speld en wat was ik blij dat de actie van deze jerkbait door Henk gesmaakt werd! Onder zijn goedkeurend oog maakte hij worp na worp onder struiken, boven de planten, … helemaal geen tik! Hier moet toch vis zitten? Net op het moment dat ik een pruik aan het ontwarren was, hoorde ik Henk ‘JA!’ roepen en keek ik verbaasd naar zijn hengeltop. ‘Hangen?’ vroeg ik eigenlijk overbodig en toen gebeurde het: een monstersnoek had de glider gegrepen net aan de oever en Henk begon aan een onvoorstelbaar spectaculaire dril! De snoek kwam volledig uit het water tot groot jolijt van ons beiden. Wat een vis! Gelukkig kan ik dit monster vastleggen op de gevoelige plaat want anders hadden jullie me nooit geloofd! Henk had er eentje op de Divani darter! Yes, missie geslaagd!

Wat een monster op de Divani darter!

 

Helaas vond deze snoek het gezelliger in het water dan aan boord van Henk zijn boot dus koos die ervoor (na de leader-touch en enkele pogingen om hem te landen) om naar zijn schuilplaats terug te keren. Oh wat waren we beiden in onze nopjes: echt een geslaagde dag en 5 snoeken lijkt niet veel maar de manier waarop we ze vingen en gewoon de hele dag op zich waren top!

Omdat we beiden nog een hele weg af te leggen hadden tijdens de terugreis, besloten we een einde te breien aan deze prachtige visdag. Het was puur genieten! Dit gaan we zeker nog een keertje over doen!

Bedankt Henk!

Reacties (8)
Aantal keer bekeken: 2091


1. Geplaatst door: bas jansen op 15 september 2018 17:00

weer een superverslag dirk! ?
rapporteer

2. Geplaatst door: Joost op 15 september 2018 18:42

Leuk! Klinkt als een zeer geslaagde dag!
rapporteer

3. Geplaatst door: Henk G. op 15 september 2018 19:12

Mooi verslag van een geslaagde dag vriend
rapporteer

4. Geplaatst door: Maesen Annemie op 16 september 2018 19:08

Weer een heel leuk verslag: het is alsof ik er gewoon zelf bij was. Schitterend.
rapporteer

5. Geplaatst door: Divani op 17 september 2018 21:09

Dank jullie voor de mooie woorden! Ik ben blij om te lezen dat de vreugde die ik die dag beleefd heb, ook tot uitdrukking komt!
rapporteer

6. Geplaatst door: Arend Burger op 19 september 2018 09:55

Leuk verslag weer Dirk, mooie dag gehad zo te lezen bij Henk aan boord, top!
rapporteer

7. Geplaatst door: Divani op 21 september 2018 21:20

Dank je Arend! Was een superdag!
rapporteer

8. Geplaatst door: Brammetje op 26 maart 2019 16:36

Topdag! was echt fantastisch!
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl