Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Divani's Fishing Stories - deel 7
Geschreven door Dirk van Nieuwenhove
11 oktober 2018 20:11

Beste visvrienden,

Al enige tijd sta ik in contact met de super vriendelijke, gepassioneerde en leergierige Elwin, één van de jongere medeauteurs van www.metersnoeken.nl die het roofvissen een zéér warm hart toedraagt. Al snel raakten we aan de praat en het duurde dan ook niet lang eer we een afspraak hadden gemaakt om samen de roofvissen achter de schubben te zitten. De lange avonden die aan onze eerste visdag vooraf gingen werden vlotjes gevuld met het chatten over de strategieën die we zouden toepassen, welke aasjes wel eens ‘hot’ zouden zijn, … Wist ik veel wat een knotsgekke dag me te wachten stond!

Na een lange rit vertrekkende uit ons Belgenlandje kwam ik in alle vroegte aan op de plaats van afspraak en stond Elwin me al op te wachten om me te helpen met mijn spullen. Na het laden van de boot met, u raadt het al, véél te veel materiaal ging de gashendel open en stoven we naar de eerste stekken. Vandaag gaan we voor groot: snoek, baars, snoekbaars, zelfs een roofblei behoorde tot de mogelijkheden. Divani was er klaar voor!

 Divani in zijn nopjes en dat in alle vroegte! (foto: Elwin)

 

Elwin vertelde ronduit over zijn favoriete visserij, de plannen voor de toekomst, over eerdere vangsten, over het prachtige water en de omliggende natuur en ik moet toegeven: het boeide me mateloos om Elwin met zoveel overgave zijn passie te horen verkondigen! Het gospel van de roofvis! Ik bevond me duidelijk in goed gezelschap dus ondanks de best warme en zonnige dag had ik zo het voorgevoel dat ik me aan iets speciaals kon verwachten.

Terwijl Elwin toch met enige regelmaat een mooie baars aan de haak sloeg, bleef het aan mijn kant beangstigend stil. De grote baarskleurige Grandma wiebelde zich onberoerd een weg door de diepte, de Salmo Hornet 9cm in een voornkleur die ik speciaal voor die dag met Elwin geruild had deed mijn handhengel trillen als gek maar die verhoopte klap bleef uit. Niet getreurd! Ik mocht met regelmaat een mooie baars op de gevoelige plaat vastleggen. Vissen en vangen doe je immers samen!

Toen Elwin even later een baars van een zeer respectabel formaat haakte op een kleinere Hornet, werd het toch tijd om onze strategie wat bij te stellen. Je kan stug blijven doorploegen met die grote aasjes maar als je na uren varen nog geen beet gekregen hebt, dan kan ik voor mezelf moeilijk blijven verantwoorden dat dit de juiste keuze was op dat moment. Tijd om te downsizen en de knoerten van pluggen op te bergen. Na het nemen van enkele mooie plaatjes werd wederom een mooie baars aan het water toevertrouwd. Wat me opviel was hoe begaan Elwin was met het welzijn van zijn vangsten. Een klasse voorbeeld dat best navolging verdient!


Elwin met een knappe baars op de Hornet

 

Na een korte pauze en het versterken van de innerlijke mens, het was immers al bijna middag, bespraken we een nieuwe aanpak: blijven proberen op grote snoek met een grote plug aan de steunhengel en aan de handhengel een kleiner aasje. Nu is dit jaar hét jaar waarin ik vele super aasjes heb ontdekt zoals de chatterbaits van Henk Graafsma en de Creek Chub Wooden Pikie dus op aanraden van Elwin had ik mijn selectie kleine 5cm Hornetjes meegebracht. Ooit gekocht op een beurs maar zoals zoveel aasjes hadden ze nooit eerder het water gezien.

Ach, laat me eens gek doen! Ik hing een soort van ‘psycho tiger’ kleurige Hornet 5 aan de speld onder het motto ‘gewoon ff lekker gek doen, wie weet?!’ en Elwin hervatte onze tocht langs prachtige rietkragen, leliebedden, houten palen, … allen magneten voor roofvis en dan was daar plots die eerste aanbeet! Een prachtige donkergekleurde baars had dat psychedelisch gekleurde Hornetje gegrepen! Fier als een gieter poseerde ik met deze schitterend gekleurde baars!


Prachtig gekleurde baars op een knotsgek gekleurde Hornet (foto: Elwin)

 

Ja, nu gingen ze los! Baars na baars greep onze Hornets en maakte van deze poldervisser een ware ‘believer’ van de vangkracht van deze kleine plugjes! Gek hoe snel je je mening kan herzien over een bepaald aasje! Baars na baars, groot en klein, zag tijdelijk het daglicht en werd even snel teruggezet in het water waaraan we ze kortstondig onttrokken. Die dekselse Elwin had me een gouden tip aan de hand gedaan om die kleine Hornetjes mee te brengen! Et voila, aasje nummer 3 waar ik me dit jaar klem op zou vangen en niet voor het laatst! De baarzen bleven volgen in alle formaten en na de vangst van alweer een mooie dertiger begon mijn stiekeme droom aan bod te komen tijdens onze gesprekken. Mijn PR baars staat immers al jaren op 40cm, tot tweemaal toe in de ondiepe polder gevangen. Dit zou wel eens een gouden gelegenheid kunnen zijn om het te verbeteren! Een mens mag dromen, uiteraard!


Een prachtige dertiger op de Hornet

 

Het moest niet gekker worden! Elwin gaf me zowaar les in hoe je best zo een mooie baars met 1 hand voor de lens poseert en dat lukte wonderwel! Dank je voor die tip, Elwin! Ga ik onthouden! De vangsten vielen intussen even helemaal stil maar de eerdere actie maakte ons er ook van overtuigd dat een mooie vangst zou volgen en na een beenharde aanbeet haastte Elwin zich om de steunhengels binnen te draaien en het schepnet klaar te maken. Wat is dit?! Stomverbaasd was ik toen Elwin me meldde dat ik een prachtige roofblei had gehaakt! Roofblei met een oranje staartvin had ik nooit eerder in de ‘boekjes’ gezien, maar ze bestaan dus weldegelijk en ondanks dat deze 50tiger aan beide dregjes van het plugje was gehaakt, wist deze vis zich toch van de haken te ontdoen naast de boot bij de eerste poging om de vis te landen. Niet getreurd! Dit was een unicum en de sfeer zat er inmiddels prima in! Het was dan wel niet mijn gedroomde 40cm+ baars maar wat was ik blij als een kind om mijn eerste roofblei te vangen. Dat psychedelisch gekleurde Hornetje werd intussen door mezelf bijna een sterrenstatus toegedicht!

Na het verspelen van mijn 9cm voornkleurige Hornet aan de bodem werd een korte pauze ingelast en startten we met het herknopen van onze onderlijnen. Gouden tip aan alle lezers: check regelmatig zowel je leader als je hoofdlijn, zeker als je in obstakelrijk water vist en aarzel niet om enkele meters dyneema af te snijden en je leader opnieuw aan je hoofdlijn te knopen.

We besloten een stukje over te slaan en opnieuw iets ondieper water op te zoeken. We zouden geen roofvissers zijn als we dit stukje niet al speedtrollend deden dus weer mocht Elwin met een prachtig gekleurde baars poseren!Elwin wist ze wel te vangen op zijn Hornet!

 

De ‘vraag van 1 miljoen’ was natuurlijk: waar blijven die snoeken? Ik denk dat een derde van mijn selectie pluggen de revue gepasseerd was (een tikkeltje overdreven maar toch …) voor ik door had om ff een andere aanpak voor te stellen onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Als opstapper voor de eerste keer bij een nieuwe vismaat ga ik ook niet gauw een compleet andere tactiek voorstellen op andermans thuiswater. Op de veenplassen vis ik namelijk zelf vaak al trollend door de lelies in plaats van er net naast omdat de snoeken het daar gewend zijn om aasjes netjes naast de leliebedden te zien lopen en deze bijgevolg snel wantrouwen. Net dat tikkeltje anders dan de rest en vastbesloten als ik was, bleef dat bizarre Hornetje aan de speld.

Wat was ik blij dat Elwin, leergierig als hij is, het zeker een kans wou geven! Ik denk niet dat we 300m gevaren hadden en bam! De eerste snoek was een feit op … dat Hornetje! Achteraf bekeken denk ik dat we beiden even verbaasd waren dat we dit trucje zowaar klaargespeeld hadden! Elwin was zo vriendelijk om de snoek voor me te landen en na enkele mooie foto’s mocht deze prachtige rover zijn weg vervolgen! Drie vissoorten op een visdag is zo lang geleden dat ik het me zelfs niet meer kan herinneren! Dit was puur genieten! Die dag met een gouden randje was aangebroken!
 

Mijn eerste snoek op een Hornetje (foto: Elwin)

 

Nu ging het helemaal los! Baars na baars knalde op onze Hornets. Elwin miste enkele beten op een Fatso die hij ver achter de boot trolde. Onbegrijpelijk dat deze snoeken niet gehaakt bleven! Hele stukken bleven visloos om dan plots onbegrijpelijk in goudmijnen te veranderen met talloze gevangen baarzen! Een autistisch trekje van me is dat ik elke vis meet en noteer in een album (volume twee is na al die jaren bijna gevuld) dus de meter lag gewoon klaar. Ff de vis ernaast en hoppakee, onthaken en terugzetten! Dit was echt genieten! Hoe meer lelies en schaduw we tegenkwamen, hoe beter de vangsten. Ik heb al vaak gelezen over dagen van tientallen vissen per visser maar zelf had ik dit nog nooit meegemaakt! Dit was bij momenten té gek voor woorden!

Mooie snoek onder een jacht vandaan gepeuterd (foto: Elwin)

 

De bijtperiodes wisselden af met lange stukken zonder aanbeet. Heel apart! Elwin verwoordde het goed: deze visserij en visdag waren ‘heel apart’! Maar oh zo speciaal en kicken! Het water was zo helder dat je zou zweren dat je de beten zou zien. Zo dicht visten we onze aasjes naast de boot en toch verraste elke baars en snoek ons door uit het heldere water op onze aasjes te knallen! Perfect gecamoufleerd, ons met een brede grijns achterlatend na de release van vis nummer … ik kon ze niet meer tellen en stilaan deed het meten er ook niet meer toe.

‘Meten is weten’, ‘leader-touch telt’, … dit was gewoon de perfecte dag en ondanks het voornemen om tijdig te stoppen wegens de lange heenreis met de wagen lukte het ons toch niet om die planning te respecteren. Dit was zo leuk, zo kicken …

Een mooie strook met lelies leverde de laatste vis van de dag op, mij achterlatend met een meer dan voldaan gevoel in alle opzichten. Deze snoek was het ‘neusje van de zalm’ en het Hornetje had geen beste dag beleefd, tenminste vanuit dat oogpunt bekeken. Ik was er intussen verzot op!

Een prachtige baars mocht weer ongeschonden het ruime sop kiezen (foto: Elwin)

 

Elwin bleek ook de perfecte gastheer te zijn door me netjes aan mijn wagen alles te laten uitladen en niet veel later zat ik alweer in de boot op weg naar de lekkere kop koffie als afsluiter van een perfecte visdag!

Wat ik dit jaar ontdekt heb, en dat siert alle mensen waarmee ik gevist heb, is dat we allen onze visserij erg hoog in het vaandel dragen en de vis op de eerste plaats zetten. Het blijft mooi om te zien dat deze fanatici nog steeds open staan om hun visserij te delen met anderen en dat stemt me super vrolijk! Voor zulke momenten leef ik en daar geniet ik met volle teugen van!
Onder het genot van een lekkere kop koffie werden de vangsten goedgekeurd en de dag overlopen. En dat die geslaagd was, daar bestaat geen twijfel over! En als u mij deze kleine afwijking van het verhaal over de vangsten toestaat: ik heb die voornkleurige Salmo 9cm Hornet verspeeld aan een fuik tijdens de dag. Balen als een stekker natuurlijk maar wie kwam er opdagen bij het laden van de wagen na de visdag met een nieuwe Hornet?! Elwin natuurlijk! Ik vond dit zo een geweldig gebaar dat ik hem een Divani Darter heb bezorgd (niet meer te verkrijgen) als een soort van ‘dank je’ en wat was ik blij dat hij me een week geleden liet weten dat hij na zijn derde worp de eerste snoek gevangen werd! Als u denkt dat dit einde verhaal is, dan bent u mis! Het verslag van onze tweede visdag samen een week later zal u bezorgd worden door Elwin zelf!

Elwin, take it away voor onze tweede gezamelijke dag! Super bedankt, kerel!

Vang ze, beste lezers!

Reacties (6)
Aantal keer bekeken: 2166


1. Geplaatst door: Freek op 12 oktober 2018 11:34

Het plezier spetter van het scherm. Mooi verhaal en leuk gevangen. Ik ben benieuwd naar het 2de verhaal.
rapporteer

2. Geplaatst door: Divani op 12 oktober 2018 20:04

Dank je Freek! Nu is het de beurt aan Elwin ;-)
rapporteer

3. Geplaatst door: Bas Jansen op 15 oktober 2018 12:08

Heel mooi verslag, en nog mooiere vangsten weer dirk!
rapporteer

4. Geplaatst door: Divani op 15 oktober 2018 19:59

Dank je Bas! Was een topdag!
rapporteer

5. Geplaatst door: Maesen Annemie op 17 oktober 2018 11:08

weer een boeiend visverhaal van een succesdag. Doe zo voort Divani!
rapporteer

6. Geplaatst door: Elwin op 18 oktober 2018 11:50

Was een mooie dag!! Bedankt voor de complimenten!! Topper
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl