Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Divani's Fishing Stories - deel 8
Geschreven door Dirk van Nieuwenhove
24 november 2018 03:27

Beste Visvrienden,

 

Al jaren heb ik contact met Oscar Wissink, in het begin eerder als sponsor van onze website www.lurebuilding.nl, in een later stadium als nieuwe eigenaar van de website en de oprichter van een van de meest veelzijdige websites voor de DIY kunstaasbouwers in de lage landen: www.lureparts.nl  

Voor mezelf is en blijft Oscar mijn aanspreekpunt wanneer ik ook maar iets qua zelfbouw materiaal nodig heb. Als je zo een band hebt opgebouwd over een periode van om en bij de 10 jaar en weet dat Oscar onze oude website Lurebuilding.nl  levend houdt na al die jaren nadat we er eigenlijk mee gestopt zijn opdat onze gedeelde kennis nooit verloren zou gaan, dan kan je je best voorstellen dat het wederzijds respect best goed zit. Idealisme bestaat toch nog naast de commercie!Oscar bijt de spits af met een mooie veensnoek

 

Naar aanleiding van mijn ‘pensioen’ als kunstaasbouwer dit jaar, anno 2018 na 21 jaren van schrijven/bouwen/tekenen, in samenwerking met Derk Van Der Molen (aka The Lure Doctor, Derkbait), spraken we een goede anderhalve maand geleden af om een van mijn favoriete veenplassen te bestoken met onze zelfbouw aasjes. Hier lees je onze ervaringen. Een zeer bizarre en veel te hete zomer heeft best roet in het eten gegooid. De natuur staat op zijn kop en toch … Snoeken passen zich aan en dat is ons doel voor vandaag!Het kunstaas gefopt door een nepvis!


We hadden vroeg afgesproken bij de bootjesverhuurder, zelfs vroeg voor hem, maar welkom zijn we altijd! Daarom dat ik er al meer dan 20 jaar vis, jaar in jaar uit. Oscar vond de weg prima en na het uitwisselen van enig materiaal voor toekomstige aasjes, genoten we van een lekkere kop koffie luisterend naar de wijze woorden van de bootjesverhuurder. Ik ben immers kind aan huis en ondanks een afwezigheid van enkele jaren zouden we er vol voor gaan. We zijn zeggen en schrijven anderhalve maand geleden en 20 graden celcius warmer. Onder het genot van een hapje en sapje neem ik jullie mee op onze avontuurlijke visdag, de eerste van menige dagen die nog zullen volgen!Een blik in de muil van de perfecte rover


Ik ben best vertrouwd met deze locatie en slepend vissen, afstanden maken was het beste plan want door deze bizarre en veel te hete zomer waren de snoeken en aasvissen compleet in de war. Waar ik elk jaar rond eind september eindelijk aan mijn trekken kwam, bleek zelfs oktober een gigantische uitdaging te worden voor twee doorwinterde snoekvissers. Dat ik deze woorden onder het genot van een fijne single malt schrijf, buitentemperatuur dik 20 graden celcius lager dan tijdens onze visdag, dat plaatst een en ander in perspectief. Waar je ook vist, plannen maken en plannen uitvoeren zijn twee zeer uiteenlopende zaken!

 

Na een korte maar krachtige debriefing trokken we erop uit om de geliefde veensnoeken aan de tand te voelen. Nog geen kwartier varen en Oscar zijn hengel stond krom tot in het handvat. Bizar genoeg kwam een mega brasem aan de oppervlakte die Oscar haakte op een chatterbait. Even later was het dan toch echt prijs en de eerste snoek van de dag kwam aan boord. Een idee waar ik al even mee speelde na de successen die ik bij de opening van het snoekseizoen met de prachtige zelfbouw aasjes van Henk Graafsma boekte: trollen met chatterbaits. Tungsten gewichtjes vastgeschroefd aan de wartel van de leader houdt alles op diepte. Waar te verkrijgen? Lureparts.nl! Dit lijkt op reclame maar eigenlijk vind ik dit een verbetering van een idee waar andere vissers zoals Dick Van Hattem al jaren op werken: ondiep lopende aasjes op diepte krijgen om dressuur te doorbreken. De ene doet het met loodgewichten, de andere met Tungsten: het resultaat is hetzelfde.

 

Aanbeet na aanbeet volgde maar, zo leerde ik later, er zaten erg veel staartbijters bij. Getuige van het niveau van dressuur dat op deze locatie aanwezig is. Vandaag had ik maar liefst 17 aanbeten. Je zou zeggen: hoe mis je 14 van de 17 aanbeten? Wel, in het begin van onze visdag had Oscar nog de lol van zijn dag want elke gemiste aanbeet ging niet ongemerkt voorbij. Bij elke gemiste tik had Oscar er meer en meer plezier in en al helemaal toen ik vanonder een brug een mega 15cm Westins shad haakte aan mijn favoriete supershadrap! Lachen dat ie deed met mijn missers! Natuurlijk is karma aanwezig en de rest van de dag amuseerde ik me kostelijk door Oscar te pas en te onpas te wijzen op gemiste aanbeten. Wel wakker blijven heh kerel?!  Supershadraps vangen echt alles!

 

Des te verder we het kluwen aan kanaaltjes, slootjes en plasjes betraden, des te overtuigder werd Oscar dat dit echt wel een snoek Walhalla moest zijn. Elke inham ziet er meer ‘vangerig’ uit dan de volgende, elk leliebed nog interessanter dan het volgende … Enkele prachtige foto’s volgden want vissen is niet enkel focussen op vangsten maar genieten van de natuur, de omgeving en het gezelschap!

 

Na enig overleg en een periode zonder aanbeten besloten we om een degelijke middagpauze te nemen. Hoe langer ik met nieuwe mensen vis, hoe meer ik het belang van deze middagpauze apprecieer. Vissen draait niet alleen om het kloppen van uren, maar vooral van het genieten van de tijd op het water net zoveel als de tijd naast het water!

 

Lunch time met een kanjer!


Tijdens een taaie dag zoek je soms de meest desolate stekken op maar dat chatterbaits ook zomerse ‘onderbroeken’ zouden vangen, dat stemde Divani tot enig hoongelach en tristesse tegelijkertijd. Het is een ‘natuurgebied’ met tal van regels voor de sportvissers maar omgekeerd doet de lokale bevolking amper wat aan de toeristische ‘terroristen’ die elke zomer de plassen onveilig maken. Getuige deze mega vangst …

Deze kerel zal zich zijn veenplas dagje nog even herinneren

 

Ondanks de veelvuldige, zij het voorzichtige, aanbeten die leken op tikken van baarzen behielden we het vertrouwen. Niet veel later, na de zoveelste drift over een obstakelrijk onderwater gebied, kreeg ik dan toch een stevige beuk te verwerken en werd een mooie snoek gehaakt. Niet verwonderlijk bleek alweer de Supershadrap verantwoordelijk voor een mooie zestiger.  Mooie veensnoek op de supershadrap

 

Als we samen geen 30+ aanbeten gehad hadden deze dag, dan doen we onszelf tekort. De veelvuldige krassen op de staarten van onze aasjes getuigden van vele aanbeten, het formaat zullen we nooit weten en dat behoudt deel van het mysterie. In Oscar vond ik een heel open-minded persoon die nooit eerder een veenplas bevist had, laat staan een druk beviste, en toch klikte het meteen en wisten we wat te doen! Zijn droge humor en positieve ingesteldheid maakten van de eerste tot de laatste minuut van de visdag een godsgeschenk!

 

Met veel plezier nam ik afscheid van Oscar na onze visdag, in combinatie van de beste gerookte paling die ik/wij ooit gegeten hebben en een van de meest hilarische visdagen in jaren door de, door mij zeer geapprecieerde droge humor van Oscar, mekaar belovend dat we dit a bsoluut zeker nogmaals zullen herhalen!

Nagenieten met heerlijke gerookte paling en een lekkere kop koffie


Beste Oscar, het was me een waar genoegen en de afspraak is er! Takk fyrir!

 

Beste visvrienden,

Vang ze en tot gauw voor het volgende verslag!

Reacties (6)
Aantal keer bekeken: 2195


1. Geplaatst door: Oma op 29 november 2018 19:13

Frisse tekst en mooie foto.s. Goed bezig Dirk.


rapporteer

2. Geplaatst door: Bas Jansen op 29 november 2018 19:13

Heel mooi geschreven weer dirk, het plezier spat ervan af!


rapporteer

3. Geplaatst door: Divani op 29 november 2018 19:13

Dank u oma! Heel gëapprecieerd! ????


rapporteer

4. Geplaatst door: Divani op 29 november 2018 19:13

Dank je Bas, was een super dag!


rapporteer

5. Geplaatst door: hans op 29 november 2018 19:13

Een gerookte paling bij je artikel? Is dit de beste keus bij een prima site die c&r promoot? Wel altijd leuke stukjes, grtz hans.


rapporteer

6. Geplaatst door: Divani op 29 november 2018 19:13

Beste Hans, naast een sportvisser in hart en nieren ben ik ook een liefhebber van visgerechten. Elke vis die we zelf vangen gaat meteen terug in hetzelfde water. Een palingrokerij is sterk gelinkt aan veenplassen. Dus het is ok als ik bijvoorbeeld een gerookte paling zou kopen bij de visboer maar niet bij de palingrokerij zelf? Het is maar hoe je het bekijkt uiteraard! Dank je voor het mooie compliment overigens! Zeer gëapprecieerd!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl