Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Go big or go home
Geschreven door Dick van Hattem
15 januari 2019 17:55

Een veel gehoorde kreet onder roofvissers die zich bezig houden met specimenhunting. Go big or go home. Soms vraag je je af of het plezier in het vissen er nog wel is. Oud vismaat Jeroen die helaas overleden is was ook geobsedeerd door grote vissen. Weken voeren, maanden voeren op 1 stek om die ene 50 ponder te vangen. Ieder weekend 2 nachten zitten wachtend op die ene aanbeet..... Het is niet geheel mijn ding. 

Prachtig vond ik het toen ik Jeroen mee nam op mijn boot en hij plezier kreeg in het vangen van snoekbaarsjes op shadjes. Trollend op klein water voldoende snoek actie en zelfs een nieuw PR snoek ving binnen 3 x vissen met mij. Zijn blijdschap over de 122 cm snoek waar hij al 15 jaar voor aan het doodaas vissen was zal mij altijd bij blijven. 

Vandaag stond er een dagje vissen met Brenden op de planning. Hoewel we even gedacht hebben om te gaan dood azen kozen we er beide voor om het open water op te gaan en met groter aas toch te proberen een buffel te vangen. Geen makkelijke opgave op groot water in deze tijd van het jaar. Water amper 5 graden. Januari. Het zou echt afzien worden. Geen beschutting. Kop vol in de wind die in de morgen gelukkig nogal mee zou vallen maar later flink aan zou gaan trekken. 

Als ik bij de helling aan kom staat Brenden al te wachten. Daar hou ik van. Mensen die op tijd komen. We schudden elkaar de hand en een kwartiertje later is het zwarte gevaar klaar voor actie. De zon is nog niet op. We vissen met planers en steunhengels. Beide een derde hengel vergunning dus met 6 hengels vol aan de bak. 

Onder de planers gaan aan de buitenkant Fatso's 14 met ingebouwde ratels. Aan de andere planers gaat het grote rubber van Savage Gear. Aan de steunhengel grote shads van 28 tot 32 cm. 

Als alles in ligt begint het sturen. Sturen over oude waypoint. Sturen en turen. Turen naar activiteit aan het oppervlak, maar ook op de dieptemater of er scholen vis waarneembaar zijn. 

Binnen een half uur is het raak. De buitenste planer met een zwart witte Fatso is gepakt. Brenden zijn kant. Hij grist de hengel uit de steun en gaat in de zware hengel hangen om de haak goed te zetten. HANGEN!!!!!!

Ik regel dat de steunhengels eruit gaan en zorg dat de andere lijnen niet verward raken met de vis van Brenden. De vis vecht niet erg hard. Bonkt wat zwaar maar doet niet erg veel. De vis komt echter ook niet omhoog wat meestal duidt op een zware grote vis. 

Ik pak voor de zekerheid het schepnet. Je weet maar nooit. Als er bij de boot plotseling een grote dikke witte buik omhoog komt weten we genoeg. SCHEPPEN. Deze willen we niet kwijt. 

In het net volgt er een high5. Superblij met deze vangst. 

Ik onthaak de snoek en het ritueel van meten volgt. De vis komt tot 109 hele centimeters. Het gewicht zal de 10 kilo overstijgen. Wat een massieve snoek. 

Brenden poseert kort en ik schiet de nodige plaatjes. Het is nog geen 9 uur en de dag kan al niet meer stuk. Dit was die ene waar we voor gingen. Wat een voldoening geeft een dergelijke vis onder deze omstandigheden op groot water. Veel mooier gaat het niet worden.Brasemeter van de bovenste plank

109cm massieve snoek.

Nog geen uur later krijg ik op mijn steunhengel een beste dreun te verwerken. De 32cm shad is grof gepakt maar helaas blijft deze dame niet hangen. 

De regen teistert ons bij tijd en wijle. Het is onaangenaam guur. We malen er niet om. De buit is al binnen, het kan alleen nog maar mooier worden. Als het middag is zoek ik een ander stuk op. Succes verzekerd maar vandaag is het toch minder. Pas als we de derde keer met 6 hengels over de stek varen klapt mijn planer weg. Hangen! Een formaat poldersnoek heeft het lef gehad om een burbot te pakken. Nog geen 70 cm snoek. Vlak bij de boot ontdoet het beestje zich ook nog eens van de dreg en zwemt snel terug naar zijn vriendjes. Mij met lege handen achter latend. 

De vis ligt duidelijk diep en strak tegen de grond aan. We zien geregeld mooie bananen onder de boot door schuiven maar verder dan 1 aanbeet op een dieplopende freediver komen we niet in de middag. 

Als we om 5 uur de boot traileren is de conclusie dat 1 vis het verschil maakt tussen een goede en een minder goede dag. Want bestaan er slechte dagen?? Een dag alleen op het water is toch altijd nog mooier dan vele andere dingen.......................

 

Iedereen weer strakke lijnen toegewenst.

Dick 

Reacties (11)
Aantal keer bekeken: 2153


1. Geplaatst door: Brenden op 29 december 2019 13:28

@Tom Claus, uiteraard klassiek word ik heerlijk rustig van haha ;p


rapporteer

2. Geplaatst door: Tom Claus op 29 december 2019 13:28

Mooie vis. En vraag me toch altijd af wat die Brenden luisterd met die oordopjes. Storytel of lekker klassieke muziek?


rapporteer

3. Geplaatst door: Tom Claus op 29 december 2019 13:28

Mooie vis. En vraag me t9ch altijd af wat die Branden luisterd met die oordopjes. Storytel of lekker klassieke muziek?


rapporteer

4. Geplaatst door: cornelis op 29 december 2019 13:28

mooi omschreven zoals vissen kan zijn... die ene aanbeet / vis...


rapporteer

5. Geplaatst door: Brenden op 29 december 2019 13:28

Thnx Elwin.!! Missie geslaagd Kapitein ;)


rapporteer

6. Geplaatst door: Micha Berlijn op 29 december 2019 13:28

Mooie vis!


rapporteer

7. Geplaatst door: jan van Pelt op 29 december 2019 13:28

De winnaar van het raden van de snoek is geworden op nr 80,zijn naam Jaap.De lengte is 1.19.5. Alle deelnemers hartelijk dank voor de inzendingen en misschien tot een volgende keer. Wil de winnaar contact opnemen op 06-30718803 of j.pelt11@upcmail.nl


rapporteer

8. Geplaatst door: Brenden op 29 december 2019 13:28

@Tom Claus, uiteraard klassiek word ik heerlijk rustig van haha ;p


rapporteer

9. Geplaatst door: op 29 december 2019 13:28

Ik denk dat hij 109 is;-)


rapporteer

10. Geplaatst door: Elwin op 29 december 2019 13:28

Dikke bak Brenden!


rapporteer

11. Geplaatst door: Joost op 29 december 2019 13:28

Erg mooie foto's van een erg mooie vis! Een typisch geval van 'een foto zegt meer dan 1000 woorden' Bedankt dick!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl