Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Een avontuur om nooit te vergeten
Geschreven door Luc
19 juni 2019 20:44

Eindelijk was het zo ver, april 2018, naar Zweden voor vier hele maanden…

 

Begin van het schooljaar zag ik al dat mijn nieuwe opleiding aan de TU Delft niks ging worden, dus ik heb besloten om ermee te kappen na drie weekjes. Ik had altijd al vissen als grootste hobby maar ik was altijd zo druk met school en vrienden, dat er eigenlijk in vlagen wat van kwam, maar niet genoeg voor mij. Dus ben ik veel serieuzer bezig gegaan met vissen, met name de snoek ging veel aandacht naar uit en vooral heel veel investeringen. Snoekbaars en baars ving ik altijd wel goed vanaf de kant waar ik woon en dat kan je ook laat ’s avonds doen, dus dat was ook echt mijn go-to visserij geworden. Maar toch spookte het in mijn hoofd dat mijn PR snoekbaars (91cm) groter was dan mijn PR snoek (90cm)…

 

In 2012 ben ik een keer met mijn ouders en twee broertjes naar camping Hedesunda in Zweden geweest. Ik vond het daar helemaal geweldig, leuk personeel, geweldige eigenaren en vooral een hele hoop leuke activiteiten voor kinderen die te maken hadden met vissen. Toen we terugkwamen heb ik gezworen daar ook eens zomerwerk te gaan doen. Doordat ik gestopt was met mijn studie kwam dit opeens weer in mijn hoofd en ik heb geen moment getwijfeld, ik heb Meindert en Renata een mail gestuurd met de vraag of ze nog personeel nodig hadden. Die hadden ze nog nodig en voor ik het wist was mijn droom werkelijkheid, vier hele maanden werken in een prachtig land met een prachtige visserij. 

 

Bij aankomst was het heel anders dan in Nederland, 4 graden, nog resten sneeuw en het ijs was pas net uit de rivier. De eerste twee weken waren slecht voor onze campinggasten, hele slechte vangsten. Mede door het hoge water en het late voorjaar waren de snoeken amper te vangen, ze lagen te paaien op ondergelopen stukken waar je niet bij kon komen. Jammer, maar ik was er niet om vakantie te vieren, er was genoeg te doen op de camping. Van de een op de andere dag sloeg het weer om, van koud en nat, werd het warm en kurkdroog, dit heeft heel lang geduurd. De snoek kwam eindelijk wat los en het water zakte. Meteen liepen de vangsten omhoog voor de campinggasten. De grote dames werden nog niet gevangen maar eindelijk wat leuke aantallen kwamen in de boten. De dagen werden langer en hierdoor kon ik soms ook lekker ’s avonds na het werk nog een bootje pakken om het gebied te verkennen en wat te vissen en dat was zeker niet altijd zonder resultaat! 

 

De eerste echte goeie visdag was samen met Meindert, de eigenaar van de camping en tevens mijn baas. We wilden weleens zien of het nou echt zo taai was… De omstandigheden waren op zijn zachtst uitgedrukt verre van ideaal, felle zon, strakblauwe lucht en verschrikkelijk warm, er was ook nergens een zuchtje wind… We waren midden op de dag begonnen en rond 19:00 er weer afgegaan. Voldaan, want na twee k*tweken qua visserij was er weer hoop. We vingen veertien snoeken samen, met hele mooie exemplaren ertussen en tevens een nieuw PR voor mij, 2cm groter dan m’n oude, maar vis is vis. De aanbeten die dag waren snoeihard, het was een typische voorjaarsvisserij, de vis lag ondiep en ze waren heel agressief, het was op en top genieten! Door de zon en de dichte riet begroeiing op de stekken had ik gekozen voor de Westin Monstervibe in de kleur black mamba. Dit aasje heeft me verschrikkelijk veel vis opgeleverd in de maanden mei en juni. De mooie zwarte skirt geeft een prachtig contrast tegen de felle zon en het blad maakt herrie en duwt rotzooi weg waar je doorheen vist. Ook de Pig Shad Jr. 15 cm gerigd met een offset haak heeft me goed vis opgeleverd, maar dat waren wel vissen van het kleinere slag. Leuk voor als je weinig tijd hebt en toch even je snoekje wil vangen voor de dag.
Volgen tot de boot, twijfelen, triggeren, happen, hangen!
De eerste negentiger...

De weken die volgden waren prima, ik ving niets bijzonders, leuke aantallen, maar de echte monsters bleven uit. Ik maakte me niet druk, ik kende het gebied nog amper, ik moest nog veel leren over de bootvisserij op groot water, het feit dat ik geen fishfinder had, maakte het er ook niet makkelijker op. Onderhand begon Renata, de eigenaresse, me een beetje te plagen met het feit dat ik nog geen metersnoek had gevangen. Ik liet me niet gek maken, want die komt nog wel.
Uit de planten vol over de Pig shad Jr. 15cm met offset haak heen.

Inmiddels kwam de maand mei ook weer aan zijn eind. Ik had moeite met deze maand, het was toch wennen om zo abrupt in een ander gezin te wonen, maar toch ook mooi, want je treedt ver buiten je comfortzone en je ontwikkelt je op persoonlijk vlak. Wat toch mijn grootste doel was van de hele trip naar Zweden…

Juni was toch denk ik de leukste maand, veel leuke vissersgroepen en Mario was er de hele maand, een gouden vent, zo zijn er maar weinig van… Hij was al vaker komen werken voor de lange periode, net als ik en hij kende het gebied goed. We hebben veel kennis gewisseld, hij wist goeie stekken en we vulden elkaar goed aan in de visserij daar. De eerste keer samen snoeken was goud, voor mij de meest memorabele dag denk ik toch wel. Sydney, Mario en ik waren verschrikkelijk vroeg op pad gegaan met maar een doel, dikke snoeken. De condities waren perfect, wind, bewolkt, eindelijk eens niet zo warm. De hele ochtend hadden we geen tik… Maar dat sloeg abrupt om, we gingen naar de zogenoemde ‘premium’ stek, waar ‘alleen die echte pro’s komen’, aldus Mario. Ja hoor, de eerste vis meldde zich aan het eind van mijn lijn, wederom op mijn vertrouwde Monstervibe. Ze zwom makkelijk mee en de aanbeet was niet heel bijzonder, dus ik roep: ‘Vis maar door het is een leuke vis maar niet bijzonder.’ Mario zag al dat ik het mis had, het ging om een dikke vis, ‘metervis!’ roept ‘ie. Verrek, het was nog waar ook, ze bleef voor de boot goed diep en er kwam een dikke kop boven, ik was door het dolle heen, deze hadden we verdiend! Lang voor gevist en me niet gek laten maken, een mooi teken dat ik de goede weg in was geslagen wat betreft mijn leerproces van de grootwater snoeken. Dit is tot op de dag van vandaag toch wel de vis waar ik het meest trots op ben.
1.05 meter in volle glorie...Hele felle rakkerZo werd de dag nog beter! Super afsluiter!

De dag werd alleen maar beter, geen metervissen meer, maar toch wel bizar veel grote vis voorbij zien komen, Sydney had pech, hij verspeelde een paar hele puike vissen, ikzelf ving nog een mooie negentiger en Mario ook. De dag mooi afgesloten met een Viking Kebab, god wat mis ik die… 

 

Mario heeft me ook doen kennis maken met de pelagic visserij, wat gaaf om een vis naar je aas te zien zwemmen op de Panoptix! Weinig gedaan nog maar het is zeker een dingetje voor de toekomst! 

 

Het begon al echt zomer te worden en het hoogseizoen was al heel dichtbij, nog even en ik had collega’s erbij. Eind juni ben ik toch bezig gegaan om te oefenen met de backtroller voor het gidsen, het ging me prima af en ik ving leuk snoekbaars, baars en snoek, toch leuk om de kennis van de afgelopen twee maanden toe te passen op een van je werkzaamheden en kinderen enthousiast te krijgen voor het vissen. 

Juli was een leuke maand, lekker weer, veel leuke campinggasten maar toch ook veel vrije tijd tussen de middag om lekker te zwemmen. Elke avond gingen we even op de steiger zitten bij de boten en gooiden we een lijntje uit met een aasvisje onder het genot van het nodige bier. Collega Roan verspeelde op een dag een dikke vis, lijn doorgebeten van de voor snoekbaars bedoelde rig… Mijn andere collega Bas haakte de dag erna ook een dikke vis op precies dezelfde plek en wat bleek, een mooie snoek van 1.07, met de rig van Roan er nog in, alles keurig onthaakt en ze mocht weer terug.
Onder het genot van de ondergaande zon en een biertje zo'n bak op je aasvisje krijgen is toch perfect!

Wat betreft visserij was juli mijn beste maand, ik vond manieren om de snoek te vinden en ik had de nodige kennis van het gebied, de vis werkte ook mee dus het ging lekker. Ik ving vaak ook veel kleine vis tussendoor en die hoefde ik niet meer, ik had er genoeg gevangen, eigenlijk heel verwend… Maar het doel van juli was toch wel om de grovere snoek te vangen en me soms ook wat meer te richten op baars. 

 

Meerdere grote snoeken kwamen die maand in de boot, ik werd eigenlijk voor gek verklaard toen ik aan kwam lopen met een 25 cm Line Thru Roach aan de speld op mijn vrije dag. De ‘way to go’ daar was dus altijd om het riet af te gooien en onderwatereilanden af te gooien. Maar ik wilde graag wat anders proberen, ik voelde gewoon dat het ging lukken! Dus ik ging op pad met Sydney, het zoontje van Meindert en Renata, een geweldige jongen, we hebben in die tijd veel gelachen en gekloot. Dus boxje mee op de boot, een goed humeur en groot kunstaas! Het ging niet makkelijk, maar alsof er een knop omging vingen we samen in een kwartier twee hele mooie negentigers bij dezelfde bal aasvis op 12 meter diep water. Doorzetten loont! We eindigden de dag met 5 snoeken en een lekkere viking kebab, vanzelfsprekend na een goede visdag. 
Een beloning voor het doorzetten en een bevestiging dat je goed op weg bent in je leerproces!Sydney flikte het ook!

Ondertussen ging het gidsen ook heel goed! Blije gasten en kinderen op de camping, het geeft een hele hoop voldoening dat je werk op prijs wordt gesteld. Over het gidsen gesproken, dit is een moment wat me nog lang zal bij blijven, ik had een vader en zoon (8 jaar oud) aan boord, ze hadden nog nooit echt gevist en wilden gewoon wat vangen. Het dropshotten hadden ze aardig gezien dus zijn we met poppers aan de gang gegaan. Ik liet het een worp zien en gespannen keken ze naar het rare, ploppende ding aan het wateroppervlak… Uit het niets werd het met veel geweld gegrepen door een toch vrij grote snoek voor die stek, ze kwam helemaal het water uit, heel spectaculair, vooral als je überhaupt nog nooit echt hebt gevist! Wat me toch opviel, was dat toch een aantal snoeken die ik ving, met name met gidsen toch wat gezwellen op hun kop hadden… zonde, maar zo is de natuur…
Met enorm geweld sprong deze uit het water om de popper te pakkenHelaas meerdere snoeken gezien met zo'n gezwel...

Op een warme zomeravond op mijn vrije dag besloot ik ook is een keer te gaan baarzen, ik had al een paar leuke stekken in mijn gedachten waar ik vaak activiteit zag. Poppers werden niet gepakt, dus ik gooide een dropshotje eraan en gooide nauwkeurig achter een grote steen, de lijn begon te zwemmen en ik zet hard de haak, het ging om een heel serieuze snoek, ze kwam boven en ik had geluk, ze zat perfect gehaakt in het hoekje! 
Net geen meter op een baarsmontage, gelukkig goed gehaakt.

De laatste maand ging alweer in, hierin ben ik toch wat meer gaan snoekbaarzen, want het water werd simpelweg veel te heet voor snoek. Absurde temperaturen. Uiteindelijk hebben we niet zoveel meer gevist in augustus, maar toch nog wel een aantal mooie baarzen en snoekbaarzen weten te vangen, zoals deze twee vissen, je kan duidelijk zien dat het al wat oudere vissen waren. Gek genoeg groeiden de vissen in de rivier niet uit tot monstervissen, zoals we ze in Nederland hadden. Je mocht je heel gelukkig prijzen met een snoek van 90+ en snoekbaarzen van 65+. Baarzen groter dan 40 cm waren al helemaal een uitzondering. Toch heb ik alle 3 weten te vangen, dus daar zijn we stiekem heel blij mee ????. Ik had toch ook het idee dat de echte grote snoekbaarzen op half water lagen, zo ook bewezen door de specialisten Gerben, Robert, Casper en Igor. Wat een bizar goeie pelagic vissers waren dat. Het was top om hun te ontmoeten. Terug in Nederland heb ik nog een avondsessie gevist met Igor en een mooie snoek van 1.07m pelagic mogen vangen! 
Wat een kleuren die Zweede zanders.4 maanden geen kapper was zwaar :)Voor dit water een hele deftige baars!

Al met al was dit een zomer om nooit meer te vergeten. Zoveel geleerd, zoveel geweldige mensen ontmoet en vooral op persoonlijk gebied grote stappen gezet. In Zweden had ik de tijd en de middelen om te sparen voor een boot en die ook gekocht in oktober… Inmiddels hangt er een leuke Suzuki 25pk achter en heb ik er een Garmin Striker 9SV op gemonteerd, dus nu kunnen we gaan knallen en het leerproces van het grote water voortzetten! Geweldig dat je nooit bent uitgeleerd met vissen, toch? Ik had nog zoveel meer kunnen schrijven, zoveel meer vangsten kunnen omschrijven, maar dit waren toch wel de absolute highlights. Ik heb genoten!

 

Tight lines iedereen en bedankt voor het lezen!

 

Hej hej!

 

Luc de Groot

Reacties (8)
Aantal keer bekeken: 2524


1. Geplaatst door: Roan op 25 juni 2019 00:41

Geweldig omschreven Luc! Ga zo door man!!!


rapporteer

2. Geplaatst door: Elwin van Middelkoop op 25 juni 2019 00:41

een top verslag! en dikke vangsten!


rapporteer

3. Geplaatst door: Brenden op 25 juni 2019 00:41

Leuk verslag Luc, ga zo door!


rapporteer

4. Geplaatst door: Joost op 25 juni 2019 00:41

Echt vet!


rapporteer

5. Geplaatst door: Micha Berlijn op 25 juni 2019 00:41

Leuk verslag!


rapporteer

6. Geplaatst door: Bart op 25 juni 2019 00:41

Topppppeeer


rapporteer

7. Geplaatst door: Dick op 25 juni 2019 00:41

Geweldig verhaal Luc. Ik ken het land natuurlijk ook wel maar het verveeld nooit. Kijk uit naar je volgende verslag.


rapporteer

8. Geplaatst door: Divani op 25 juni 2019 00:41

Leuk verslag van wat een schitterende ervaring en leerschool moet geweest zijn! Ik kijk erg uit naar je volgende bijdrages!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl