Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

De zomer voorbij
Geschreven door Dick van Hattem
29 augustus 2019 17:46

Het einde van de zomer is in zicht. Een einde aan de te hoge water temperaturen. Een einde aan een periode van niet snoeken maar riviervissen om de simpele reden dat ik niet in water van 23+ graden een dikke snoek wil vangen. Dit in tegenstelling tot veel andere vissers die helaas gewoon doorvissen met als gevolg weer wat minder snoeken in onze wateren. 

Mijn overvolle agenda zorgt er ook voor dat ik weinig schrijf. Drukte op het werk en drukte met visdates zorgen voor een beperkte tijd die dan weer ten koste gaat van dit soort dingen. 

Voor de mensen die geen social media hebben wel jammer omdat het posten op social media en dan in het bijzonder Instagram dagelijks gebeurd en slechts enkele tellen kost. Voor de mensen die mij daar willen volgen:

https://www.instagram.com/predatorguide_nl/?hl=nl

Mijn seizoen begint altijd wat later. Vakantie in Italie met vrouw en hond in mei is een terugkerend fenomeen en de spanning en slapeloze nachten van de openingsdag zijn er niet.


Een echte Italiaanse Luccio voor mij op het Gardameer.

Soms ben ik daar wel blij mee. Vroeger lag ik de dagen af te tellen, de uren weg te kijken en de minuten kropen voorbij. Vroeger is het wel eens zo erg geweest dat ik volkomen slapeloos op vrijdagavond om 9 uur naar het water ging, de boot erin gooide en in het donker het nieuwe seizoen startte. Mooie tijden waren dat. En ja... dat mocht niet. Het seizoen opent pas op het moment dat de zon op komt de laatste zaterdag in mei... Trollen in het donker bleek erg succesvol. Zeker op dressuurwater is het niet verkeerd om de snoek niets te laten zien maar zijn oerinstincten te laten volgen en de trillingen die hij voelt aan te vallen. 

Mijn eerste dagen gaan wel op de snoek. Met water van onder de 20 graden loopt het snoeken heel aardig en zijn een paar mooie dagen een feit. Een dag dubbele cijfers met Ronald en Alexander maar gek genoeg geen bakken. 

De dag die volgt levert wel een mooie metersnoek op en een paar negentigers. De rammelende Fatso is keer op keer het topaasje.


Mooie metersnoek voor Vladimir

Fatso met ratel vangt alles. 

 

Ook grote snoek....

Nog een mooie meter voor Vladimir.

 

Ook een dag met een collega levert een handvol mooie snoeken op. Grote blijdschap bij iemand die nog nooit een snoek gevangen heeft. 

Collega Brian in zijn sas met zijn eerste snoek.Dikke negentiger voor Fabio. 

En nog een fraaie voor Fabio.


Metersnoek voor Joe!

Werpend op de Replicant

Daarna verplaatst het vizier zich meer en meer naar de rivier. De meerval maar ook al het andere rovende spul op de rivier lonken. In juni komen er geregeld dikke baarzen tot 2 kilo en 49cm in de boot. De snoekbaars is veelal klein maar de roofblei die hoofdzakelijk speldaas pakt weer groot. De meerval laat zich amper zien. Alleen Lucien weet een megavis te haken die in de laatste minuten verspeeld wordt door lijnbreuk. Geschatte lengte was rond de 200cm.

Dikke baarzen van de rivier voor Dennis.

Of voor mijzelf....48,5 cm rivierbaars.Hornet happer. 49 cm en 1,81 kilo zomerbaars.Nog maar een 45+ baars. 45 cm op de zwarte hornet.

De dagen daarna worden er enkele metersnoeken gevangen met mijn gasten op het grote water. Maar dezelfde gasten scherpen ook beide hun PR baars even flink aan. 

Als de hitte echt te gek wordt richting juni en er grote wedstrijden gewoon door gaan gooi ik de handdoek in de snoekenring. Ik concentreer mij op de riviervissen. Baarsjes, snoekbaars, meerval, roofblei en winde staan op de verlanglijst. De snoek wordt fijn met rust gelaten. Links en recht onderstrepen dode snoeken het bewijs dat het niet verstandig is om op snoek te vissen met extreem hoge watertemperaturen. 

De meerval laat zich niet makkelijk foppen. Af en toe lopen we er eentje tegen het lijf maar die weet dan weer te ontkomen. 

Genieten van de zonsopkomst op de rivier is ook geweldig.

Een dag waar ik erg naar uit heb gekeken is er eentje met de levende legende Rolf Bouman alias de Peuteraar. Rolf en ik mailen al vele jaren maar tot een date was het nog nooit gekomen door drukte, deadlines en andere oorzaken. Dit jaar midden in de zomer zou het gaan gebeuren. Lekker warm weertje werd er verwacht en een dagje bijpraten over vissen en alles wat ermee samen hangt. Hoe anders zou het lopen...... Een uit het niets komende bui die behalve regen ook nog eens een aantal zware klappen onweer gaf zorgde ervoor dat we moesten vluchten maar de tralinghelling niet haalden. In een haven moesten we een veilig heen komen zoeken. Dat lukte maar niet zonder zeiknat te worden. Als je af en toe de bliksem kon horen door het gesis van elektriciteit in de lucht weet je dat je beter een uurtje eerder weg had kunnen gaan. 

Eenmaal veilig bij de helling haalden we snel de boot eruit maar het was ons wederom niet gegund. Een echte wolkbreuk was ons deel. Schuilend in de auto moesten we wachten op betere tijden. Het vissen was ook niet erg woest. Een paar vissen waren ons deel. De roofblei die op mijn popper klapte was misschien voor mij het hoogtepunt.. of toch de sterke verhalen die wederzijds door de boot vlogen? Rolf beschrijft in de Beet zijn dagje Dick.. Ik kijk er nu al naar uit om dat te lezen. 

De zomer loopt op zijn einde. De meerval bijt zo af en toe nog in de pluggen. De roofblei , winde en snoekbaars lijkt ieder jaar minder te worden door de toename van meervallen in onze rivieren. Nog een paar weken en dan gaan we een tijdje vol gas achter de echte metersnoeken aan. Daarna zal ik weer veel verticalen. Het dood aas vissen gaat op een laag pitje. Die 90+ zander gaat er dit seizoen maar eens uit komen ;-)

Dikke roofblei van 76 cmBonusvis voor mij. Nog net handelbaar met 2 handjes.2 man nodig voor deze.. 164cm.Brenden met een metertje....Jong talent die deze met een popper ving.Genoeg aanwas van meerval in onze rivieren. 

Prachtrige barbeel van 71 cm op een Hornet 9. Poppers waren het aasje deze zomer.Ronald met zijn eerste meerval. En ook Wouter heeft zijn eerste te pakken.Net geen 2 meter maar wat een kop had deze..Mooie 140+ vis voor Chris. 

Dikke bak verspeeld door uitgebogen Owner dreg...Dennis met een hoge zeventiger.Julian met een fraaie blei op een Slider.


 

De enige riviersnoek deze zomer... 113 cm. De techniek gaat steeds verder... Duidelijk wat hier te zien is....Soms toch ook nog wat snoekbaarzen

Mooie zeventiger voor Erwin.

Reacties (7)
Aantal keer bekeken: 2273


1. Geplaatst door: Bo op 29 december 2019 13:25

Prachtig verslag weer Dick! Als vanouds, zo zien we het het liefst! Dankjewel!


rapporteer

2. Geplaatst door: Luc op 29 december 2019 13:25

Nice Dick


rapporteer

3. Geplaatst door: Jan op 29 december 2019 13:25

En die 90er moet er toch een X komen.


rapporteer

4. Geplaatst door: Brenden op 29 december 2019 13:25

Lekker Dick, dikke kans op die zander die je zoekt...;)


rapporteer

5. Geplaatst door: hans op 29 december 2019 13:25

Mooi Dick. leuk bericht weer


rapporteer

6. Geplaatst door: Joost op 29 december 2019 13:25

Mooi mooi mooi! Hier hebben we op gewacht... thanks dick!


rapporteer

7. Geplaatst door: Dennissss op 29 december 2019 13:25

Er zijn weer een hele hoop mooie vissen in de boot gekomen deze zomer!!


rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl