Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Het jaar 2019......
Geschreven door Dick van Hattem
31 december 2019 11:35

2019 is al bijna weer voorbij. Nog 1 maandje die in het teken staat van Sinterklaas, kadootjes, veel te veel eten en vissen wat trager wordt. Hiermee bedoel ik dat het snoeken wat lastiger wordt op het grote water. ( De Havenarbeiders niet meegerekend). 

De snoekbaarzen trekken weer de plassen op, worden agressiever en zijn een mooie afwisseling op de gebruikelijke visserij. 

Ik maak voor de laatste keer een soort van jaarverslag. Maar ook een uitleg waarom ik bepaalde keuzes maak. Goed vangen is niet een kwestie van een dikke boot of goede hengels. Goed vangen is een kwestie van op de juiste tijd op de juiste plekken zijn. 

Januari

Voor mij een periode dat het snoekbaarzen op 1 staat. Snoeken is taai. Enige plek om snoek te vangen zijn havens aan de randmeren en andere plassen en in ondiepe polderwateren. Beide staan niet hoog op mijn verlanglijstje en dus wijk ik uit naar rivieren en rivierplassen. 

Prachtige strakke riviersnoekbaars van ruim 82cm.

Fabruari

Bijna een kopy van januari. Echter... op warme februari dagen trekt in het ondiepe water de snoek al heel snel naar paaiplekken. Op groot water is dat nog niet het geval en kan er gesnoekt worden. De snoekbaars zit nog diep en trekt zich weinig aan van de langere dagen en oplopende temperaturen.Eind februari zijn ze alweer ondiep te vangen met een jerkbait.

Maart

De snoeken krijgen ook op het grote water de kriebels en gaan op zoek naar elkaar. Hoewel de wet niet verbiedt om met kunstaas te vissen in maart ( lees je mag snoeken) is het wel zo verstandig om ze met rust te laten in ondiep water waar de paai gestart is. Groot water duurt gewoon veel langer totdat er opwarming is. Maar zelden dat de watertemperatuur de 10 graden overstijgt waardoor het paaien start. Snoekbaars zit overal. In ondiepe sloten en vaartjes liggen ze ook tegen de kantjes aan. Op diepere gaten is het nog steeds koud en wachten ze met paaien tot de volgende maand(en)Mooie snoekbaarzen in maart op het ondiepe.

April

Toptijd maar helaas gesloten seizoen in Nederland.

Mei

nog betere tijd maar ook nu seizoen dicht dankzij foute ouderwetse wetgeving.

Laatste dag gaan we er natuurlijk met zijn allen op uit. Dus toch nog maar een mei foto...
Dikke meterbak die vol op de Fatso klapte.

Juni

Toptijd voor alle vissoorten. Snoek is goed te vangen. Snoekbaars is nog erg gretig. Roofblei is actief. 

Maar ook de grote rivierbaarzen doen hun best.

Hoe mooi wil je ze hebben? Dikke rivierbaars in het zonnetje. 

Juli

Zolang het niet te warm is kan er lekker gesnoekt worden. De rivieren met snoekbaars en andere vissoorten dan snoek staan dan echter hoger op mijn lijst. Water boven de 20 a 22 graden is echt not done. Groot is dan ook mijn verbazing dat ik toch nog erg veel vissers gewoon door zie vissen op wateren die simpelweg te warm zijn. De gevolgen zie je altijd in de weken die volgen. Stinkende dode (meter) snoeken aan de kanten. Aangespoeld omdat een visser niet het fatsoen had om te wachten totdat het water afkoelt. Hilarisch te zien is dat na een hittegolf zoals we de laatste jaren veel hebben gehad de mensen na 1 dag regen en 19 graden weer het water opvliegen... Water kan niet in 1 dag zoveel afkoelen. Maar jeuk is erger dan pijn zullen we maar zeggen. Mooi tijdverdrijf tijdens hitte. Meerval op kunstaas. 

Augustus

vakantiemaand. Water vaak te warm om te snoeken. Snoekbaars vaak erg passief als de zon schijnt. Alleen in de nacht laten de glasogen zich zien. En bij warmte natuurlijk de meervallen. Ook de roofblei is nog goed vangbaar,

September

Water koelt af, dagen worden korter. Snoeken gaan zich opmaken voor een winter. Gaan weer aan het eten om alle verbrande vetten weer aan te vullen. Snoekbaarzen krijgen kriebels en zwemmen over de rivieren op zoek naar diepere gaten voor de aankomende winter.Snoekbaars krijgt weer zin in kunstaas. Schuwen grote pluggen niet. 

Oktober

Snoeken is top. Op alle soorten wateren gaan ze los. Snoekbaars is wat lastiger maar ook goed te doen. Roofblei is nog wel te vangen maar wordt alweer lastiger. Zitten dieper dan in de zomer. 

1 van de vele buffels die in het najaar gevangen werden. Deze voor maatje Arie.

126cm buffel. meerdere 120+ vissen in deze topmaand.
Ook voor mij een 120+ snoek. 

November

De eerste nachtvorst. Water wat weer onder de 10 graden gaat komen in de loop van de maand. Snoeken die daardoor passiever worden. Snoekbaarzen gaan nu echt de diepe gaten in. De winter staat voor de deur. 

Streepje tekort om de 120 te halen maar wie treurt daar om?

December

Feestmaand. Maar niet voor de vissers. Drukte op de weg. Korte dagen waarin het weer vaak ook nog eens slecht is. Passieve snoeken behalve op de bekende havenstekken waar je zij aan zij staat. 

Snoekbaarzen op de rivier met shadjes belagen is 1 van de mooiste dingen die je nu kan doen. Hele dagen trollen op groot water levert weinig maar wel grote snoek op. Een prachtige volle 70+ snoekbaars die een gifgroen shadje niet voorbij liet gaan.

 

Ik wens iedereen een ongelooflijk mooi 2020 en wellicht komen we elkaar op het water nog eens tegen. 

Dick van Hattem

Reacties (3)
Aantal keer bekeken: 1789


1. Geplaatst door: Divani op 31 december 2019 13:00

Mooi artikel Dick! Van harte een gelukkig nieuwjaar gewenst!
rapporteer

2. Geplaatst door: Frans den Ouden op 2 januari 2020 22:05

Heb je maar weinig gezien op de randmeren. Vond het zelf ook zeer taai daar en zie het aantal \Nederlandse boten ook minder worden...
rapporteer

3. Geplaatst door: p op 11 januari 2020 21:50

@frans randmeren zou ik mooi links laten liggen, vergane glorie. Goede wateren worden door het vele gevist steeds minder
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl