Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Warm, veel te warm..
Geschreven door Gertjan Doedens
6 juli 2006 00:00

Het is de afgelopen tijd erg warm geweest. Ook vandaag worden er weer bijna tropische temperaturen verwacht. De watertemperatuur op de grote plassen waar wij zo graag vissen is inmiddels al opgelopen tot het niveau ‘pis-lauw’. Een temperatuur die echt niet gezond meer is voor een gevangen snoek! We wijken daarom dit keer uit naar een rivier, waar we op wat lagere watertemperaturen hopen.

 

Om 7 uur ontmoet ik Menno op de trailerhelling, waar we vlot zijn boot te water laten. Na 2 keer starten loopt de nieuwe Yamaha 4 takt als een zonnetje, en we varen de rivier op.  Hoewel de rivier  relatief laag staat, is hij niet helder. Zeg maar gewoon grijs/bruin, met een doorzicht van hooguit een halve meter. Dat is een tegenvaller, die het snoekvangen er vandaag zeker niet makkelijker op zal maken!

 

We varen eerst maar eens een stukje stroomaf naar de invaart van een grindgat. Het staat hier vol met fonteinkruid, terwijl het water ook ietsje helderder is. We beginnen allebei maar eens met een spinnerbait en na een halfuurtje is het Menno die de eerste vis haakt. Net bij de boot schiet hij los. Wel zo makkelijk…. We vissen zo nog een halfuurtje door , maar zien geen enkele actie meer. Maar weer een stukje verder dus.

 

Als we bij een brug aankomen, zien we achter de brugpeilers veel roofblei azen. Snel dus de lichte spinhengels opgetuigd met een lepeltje erop. Het is een uurtje werkelijk feest! Elke 2e worp haken we vis. Ze zijn niet groot, zeg tot 50 cm, maar we amuseren ons  kostelijk. Dan is het opeens helemaal over! We zien geen vis meer jagen, en vangen van het een op het andere moment ook niets meer. Rare vis die roofblei! Verder snoeken maar weer!

 

Een uurtje lang is het feest met vooral kleinere Roofblei

 

Wat verder stroomaf vissen we weer een toegang naar een grindgat uit. Na een halfuurtje zorgvuldig de randen van de plantenbedden uitvissen, haakt Menno een mooie vis. Om de vis te sparen bij deze relatief hoge watertemperatuur, drilt Menno de vis snel uit, hup een fotootje en weer terug. Even geen geklooi met meetlinten en zo. We schatten de vis op een meter.

 

 

Een mooie meter

 

Dan is het weer een halfuurtje later op de zelfde stek voor mij raak. Een bak van een snoek is over mijn spinnerbait geschoven, en mijn toch echt niet soepele St-Croix slaat dubbel! Enthousiast roep ik naar Menno dat dit toch wel een hele grote vis is, en ik begin al iets te roepen van 120 of zo….dan schiet opeens de spinnerbait gewoon los. Alleen de grote kolk van de wegdraaiende snoek verraad dan nog dat het een echte ‘big mamma’ was… SHIT! Eerst maar weer eens pauze en met een bakkie weer even tot rust komen! We vissen daarna, tegen beter weten in, nog een halfuurtje hier door. Je weet maar nooit. Misschien vergist de vis zicht nog eens……maar nee, die houdt het voor gezien.

 

Ondertussen is het erg warm geworden. Wat ons betreft te warm, maar ja, je moet toch wat niet waar. Door vissen dan maar.  Het gaat echter wel erg sloom. We zien helemaal geen actie meer. Niet bij de stukken water die we slepen, en ook niet bij de plantenbedden die we afwerpen. Dan eindelijk na een uurtje of 2 haak ik nog een aardige snoek. De snoek is niet groot, maar de dril is leuk, met een 3 tal mooie sprongen. Ik probeer de vis snel te landen, maar iets te enthousiast met de kieuwgreep, levert weer eens een bloedende vinger op. Hoewel ik al vele vissen zo heb geland, blijf ik op de een of andere manier onhandig en gaat het een paar keer per jaar mis! De vis is ondiep gehaakt en ik kan de vis snel verlossen van de enkele haak van de spinnerbait, snel een foto en binnen 20 sec zwemt hij weer, en kan ik een pleister gaan plakken.

 

 

Eindelijk...(de snoek mankeert niets hoor...het is mijn bloed!)

 

De rest van de dag krijgen we geen snoek meer te zien. Op de weg terug proberen we nog even wat roofblei te vangen. We vangen een paar vissen, maar het is niet meer zo gek als vanochtend. Moe, oververhit en alweer met verbrande hoofden, varen we naar de trailerhelling.

 

Gezien de watertemperaturen en de weervoorspellingen, is dit voorlopig even ons laatste snoekavontuur. Wat betreft timing overigens perfect, want volgende week ga ik een paar weekjes met vakantie. Door omstandigheden dit jaar niet naar Scandinavie, maar net als de rest van Nederland naar Frankrijk…een paar weekjes dus niet vissen!

 

Tot over een paar weken, en doe voorzichtig met snoeken met deze hoge tempraturen!!

 

Gertjan

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 3646
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl