Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Een middagje op een veenplasje
Geschreven door Gertjan Doedens
10 januari 2007 00:00

Omdat het de afgelopen dagen wel heel erg slecht weer was en omdat Menno weer aan zijn huis moest klussen, had ik maar geen plannen gemaakt. Als ik echter zondagochtend naar buiten kijk ziet het er echter best wel aardig uit. Niet te veel wind en droog. Als ik nog even snel teletekst bekijk zie ik dat het KNMI pas laat in de middag regen voorspelt. Vissen dus!

 

Omdat ik wat laat vertrek ga ik op een klein veenplasje vissen. Ik ben daar al een jaar niet geweest, en als ik bij de trailer plek kom, blijkt daar de oever zodanig te zijn ‘verbeterd’ zodat ik met pijn en moeite de trailer in de juiste positie kan manoeuvreren. Net als dat gelukt is en ik de boot in het water laat zakken komt meneer agent mij vertellen dat dat toch echt niet de bedoeling is! Mijn argumenten dat ik hier al 10 jaar trailer helpen niet en ik moet vertrekken. Gelukkig weet ik een eindje verderop nog wel een andere trailer plek, maar dan moet ik wel een aardig stuk om varen naar mijn veenplasje. Er zit helaas niets anders op en ik trailer dus voor een 2e keer. Een stukje varen en ik kan eindelijk vissen!

Het is eventjes een stukje varen.... 

Het plasje ligt er prima bij. Ik was even bang dat door de hoge temperaturen de waterplanten nog niet waren afgestorven, maar dat viel dus gelukkig mee. Hoewel ik dozen vol kunstaas bij mij heb, begin ik zoals gewoonlijk maar weer met een Halve liter. Je vraagt je af waarom ik eigenlijk zoveel verschillend kunstaas meeneem terwijl ik altijd weer maar 2-3 soorten gebruik? Wie het weet mag het zeggen!

 

Je mag, zoals op de meeste veenplasjes, hier alleen maar roeien. Ik probeer heel effectief het water af te vissen door telkens een metertje of 25 op te schuiven, dan te ankeren en rond de boot te werpen. Na een halfuurtje klapt er dan een snoekje op met zelfmoordneigingen. Hij schiet er ook direct weer vanaf. Ze zitten er dus in ieder geval wel!

 

Ik vis zo rustig in stroken het plasje af en vang een paar snoekjes zo tussen de 40 en 60 cm. Echte polder snoekjes; niet groot maar gewoon een leuke visserij. Dit werpen in dit soort water ligt mij nu eenmaal beter dan slepen op groot water. Dan maar wat minder ‘meters’!

Omdat ik alleen ben in de boot, ga ik voor dit soort vissen niet prutsen met een camera. Sorry.

Zouden ze hier tussen liggen?

 

 

Na zo een uurtje of 2 secuur het water afgevist te hebben krijg ik een wat lome aanbeet. Ik denk nog even dat ik aan een tak vast zit, maar als die spontaan begint te zwemmen weet ik genoeg. Dan buigt mijn lichte jerkbaitstok diep door en neemt de vis veel lijn. Hé een grote!

Een aardige verassing op dit ondiepe watertje. Na een paar minuten is de vis klaar. De halve liter zit mooi vooraan in de bek. Ja en wat dan? Ik ben alleen en meten en een foto maken wordt wat lastig. Ik maak eerst een foto van de uitgedrilde vis in het water. Dan hou ik de vis aan mijn Bogagrip in het water . Hij blijft erg braaf rustig naast de boot liggen en ik kan de haak er makkelijk uit wippen. Dan even snel de hengel er langs om te meten en de vis kan weer zwemmen. Als ik later de rolmaat langs de hengel houdt, kom ik tot 110 cm. Omdat mijn manier van meten wat ‘slordig’is en ik weet dat sommige de lengte erg belangrijk vinden, houd ik het maar op 109 cm. Hebben we daar ook geen discussie meer over ;)

Vlak bij de boot doet de vis nog even zijn best...

 109 dunnetjes gehaakt 

Het laaste uurtje loopt de visserij terug. Ik heb het diepste gedeelte van het plasje afgevist en kom in de ondiepere stukken bijna geen vis meer tegen. Ik vang alleen nog een minisnoekje van 30 cm of zo.

 

Ondertussen is het begonnen te regenen. Het KNMI had het vandaag dus een keer bij het rechte eind. Een mooi moment om te stoppen, het is leuk geweest. Een ongeplande visdag leverde nog een prachtige vis op in mooie omgeving. Ik kan mij geen betere start van het nieuwe jaar wensen!

  

Een gezond en goed visseizoen in 2007 gewenst!

 

Gertjan

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 4760
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl