Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Topdag op een veenplas
Geschreven door Gertjan Doedens
19 januari 2007 00:00

Er was nogal wat wind voorspelt. De keuze voor vandaag viel daarom op een wat meer beschut veenplassen gebiedje. Een jaar of 2 geleden liepen de vangsten hier wat terug. We lieten dit water daarom een poosje met rust. Nu, 2 seizoenen later, vinden we het weer eens tijd om eens uit te zoeken hoe de vlag er nu bij hangt.

 

Om 8.30 ontmoet ik Menno op de trailer plek. De boot wordt vlot ingeruimd en te water gelaten, en na 15 minuten zijn we op weg. Naar het deel van het veenplassengebied waar wij willen vissen is het nog een aardig stukje varen. De laatste 2 km. mag er eigenlijk alleen geroeid worden, maar wij vinden dat een e-motor moet kunnen. Zo’n ding produceert nog minder herrie en verstoring dan roeien…en je wordt er ook minder moe van  Eerlijk gezegd ook een goed argument.

Rustig varen we het natuurgebied in 

Als we rustig het gebied in varen genieten we weer van het landschap. We vissen nu eenmaal graag in dit soort omgeving. We zien een aantal reeën en een ijsvogeltje. Mooi, een goed begin.

Laten we hier maar eens beginnen 

Aangekomen op het eerste plasje dat we af gaan vissen, begin ik zoals gewoonlijk maar weer met een halve liter. Menno probeert, zolang de wind nog meevalt, het met een streamer. We vissen de plas rustig af. Telkens een stukje verkassen, ankeren en goed uit werpen. De vangsten vallen het eerste uur echter wat tegen. Beide weten we 1 klein snoekje te verleiden.

 

Snoeken in dit soort water zijn, net als in ander ondiep polder water, gemiddeld genomen klein. Een vis van 75 is meestal al een mooie. Het leuke is, behalve de prachtige omgeving, je vaak aardige aantallen kunt vangen. Maar goed dat lukte dus in het begin wat minder.

 

Een streamer doet het ook

 Een streamer diep genomen, maar de enkele weerhaakloze haak is er snel uit. 

We vissen wat bekende goede plekken verder af, maar eigenlijk niet met al te veel resultaat. We krijgen er alleen snoek op als we direct tussen in het water staande takken vissen. Open water en, rietkragen (onze favoriete stekken) leveren niets op. Ondertussen is de wind ook aangewakkerd en stopt Menno (gelukkig) met streameren. We besluiten om de kanten waar veel takken zijn eens heel nauwkeurig uit te werpen. Dat bleek dus het ei van Columbus! Menno gebruikt een Pulsator en ik een kleine Salmo Slider. Hiermee vissen we zo dicht mogelijk, of zelfs in de takken en vinden vis, heel veel vis! Het vereist wel wat precisie werpen, maar dat maakt het ook weer spannend. Om de 10  worpen knalt er wel een visje op. Ze zijn niet groot, bijna allemaal rond 60 cm, maar geven volop actie.

 

Onder de takken werpen, dat werkte!

 

Dit gaat zo de hele middag verder door. Op elk plasje en slootje waar we in de takken vissen haken we vis. Vissen we een halve meter of meer buiten de takken, dan is het nada , niets! De aantallen lopen zo ondertussen aardig op.

 

Allemaal zo'n beetje dezelfde maat...

 

Als we bijna het gebied uit zijn haakt Menno nog een beste vis. Bij het landen gaat het dan mis. Als Menno de vis wil pakken, draait die snel om zijn as en met een grote klap veranderd Menno’s st-Croix in een st-Krak….. Ach elk nadeel heeft zijn voordeel denken we maar weer: Menno mag tenminste weer een keer een nieuwe hengel kopen…

 

 

St KRAK....

 

De vis is overigens precies 1 m. (Eerlijk waar, persoonlijk gemeten.), en is nummer 23 !!!!! Nu kan je vaak veel vangen in dit soort water, maar dit hebben wij ook nog niet meegemaakt! Het laatste uurtje proberen we natuurlijk de 25 nog vol te maken, maar dat lukt niet meer.

Te gek voor woorden: nummer 23 ....100 cm

 

Tevreden varen we in het schemer terug. We hebben reeën en een ijsvogel gezien, enorm veel vis op een leuke manier gevangen, met zelfs nog een metervis op het eind! Wat een perfecte dag. Het ongelukje met de hengel zijn we al weer vergeten.

 

Vang ze,

 

Gertjan

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 4596
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl