Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Over grote zwemmers met tanden...........
Geschreven door Edwin van der Vijver
22 februari 2007 00:00

Een aantal weken geleden heb ik met Sean de vestingwerken van een historisch stadje aan en nader onderzoek onderworpen. Aan het einde van deze gezellige eerste visdag samen was de afspraak snel gemaakt om het nog eens over te doen.

Een week of twee later stond al snel een volgende visafspraak in de planning. Zodoende ging ik afgelopen zondagochtend vroeg op pad, ik had weer heel dapper om 08.30 uur afgesproken. Jammer voor mij was dat ik daarvoor wel eerst 1,5 uur achter het stuur moest doorbrengen, maar de trouwe Mazda bracht mij voorspoedig naar de plaats van bestemming. De IkIk had weer voor een feilloze routebeschrijving gezorgd en slechts 5 minuten na de afgesproken tijd arriveerde ik bij de trailerhelling. Sean was al bezig met het prepareren van de boot. Na de begroeting en het overhevelen van alle (voor een groot deel nutteloze) bagage kon de boot te water worden gelaten. Wat meteen opviel was de enorm toegenomen rijvaardigheid van sean, in één keer recht naar beneden met die boot. Chapeau kerel! Helaas ging de rijconcentratie ten koste van een ander bijzonder essentieel onderdeel van een boot, de stop! Toen de boot in het water lag hoorde ik een klotsend geluid, maar tot mij doordringen deed het nog niet. Sean reageerde wel alert en koppelde de boot meteen weer aan de trailer en hupsakee, de boot weer op de kant! Verrassend veel water had in korte tijd de weg naar binnen gevonden, maar was er evensnel weer uit verdwenen. De tweede keer traileren ging even voorspoedig als de eerste keer en met stop bleef de boot stukken beter drijven. 

Plaats van handeling van vandaag was een mooi kanaal. Het plan was om eerst een poging te wagen om met dood aas (werpend zonder dobber) te slepen op een ondiep gedeelte van het kanaal. Na een uur of twee moesten echter tot de conclusie komen dat dit vandaag niet de manier was om de snoek aan de schubben te komen.

Verandering van plannen; we gaan trollen op het kanaal. En aldus geschiedde, we trolden en we trolden en vele kilometers water gingen onder onze boot voorbij. Geen vis had evenwel behoefte aan onze smaakvol gepresenteerde kunstaasjes. Op dit moment gingen we nog voor groot aas, dus een paar flinke stukken rubber en grote pluggen ploegden door het water. Af en toe blijkbaar ook door de grond, want de monotonie werd af en toe ruw onderbroken door een vastloper. Gelukkig was de bodem van het kanaal redelijk schoon, en de vastlopers kwamen eenvoudig weer los als je vanaf de andere kant trok. Verder kwamen we nog een prachtige visboot tegen die voor grof vuil langs de kant was achtergelaten. Met pijn in ons hart namen we weer afscheid, nadat we enige bewonderende blikken op de royale schuit hadden geworpen. Zouden we daar niet een prachtig werpplateau kunnen.......zucht!

In camouflagekleuren, ook geschikt als voerboot!!!! 

Uiteraard hadden we ondertussen ook al een aantal medevissers begroet, één boot kon melden dat ze al vier snoeken hadden gevangen.... Hmmmm, wat doen zij beter? Het enige verschil dat we in de gauwigheid vaststelden was het verschil in snelheid, ze voeren gewoon net even sneller. Na een tijdje vruchteloos op het kanaal te hebben vertoefd, besloten we weer een zijtak in te duiken. Misschien zit de vis daar??? Maar nee, wel kwamen we steeds meer andere tekenen van leven tegen. Overal langs het kanaal ging het me nu opvallen, dit is beverland! Helaas kwamen we geen bevers tegen, maar hun aanwezigheid was hier geen geheim!

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel!

Die bevers moeten aardige tandjes hebben......

Opzet of toeval?

De geheime beverburcht?

Maar ja, ondertussen was de dag al gestaag (ver) gevorderd en we maakten al plannen om weer richting trailerhelling te gaan. Voordat we daadwerkelijk zouden stoppen, eerst nog even met wat meer snelheid door die eerste zijtak trollen. Maar helaas, op een behoorlijke hoeveelheid plastic zakken en halve bomen na vingen we geen mallemoer. Dan maar richting de helling! Met alle kunstaas uit besluit Sean om dicht langs de oever te trollen met ook nog steeds een wat hogere snelheid. Dat dit hier vandaag de sleutel tot succes is, bewijst hij dan meteen. Na nog geen honderd meter op het kanaal klapt zijn hengel dubbel. Meteen een flinke vis zo te zien. Foutloos manouvreert Sean de vis naast de boot en met enige voorzichtigheid tilt hij de vis binnen boord. Een vreselijk dikke snoek van 85 cm is voor de Salmo Skinner gevallen.

Fraaie dikzak in het zonnetje gezet

Ik ben inmiddels ook wat aan het experimenteren geslagen, aan de handhengel vis ik inmiddels een Manns -13 plugje in een forel kleur. Een tijdje geleden ving ik goed aan dit plugje, maar toch heeft hij al een hele tijd niet aan de speld gehangen. Tijd voor een herkansing! Een paar honderd meter verder mag ik dan mijn eerste aanbeet verwelkomen. Dicht in de oever valt een kleinere snoek vol overtuiging de forel aan, hangen! Even later mag ik de vis in de ondergaande zon laten vereeuwigen.

Ook voor mij eindelijk een vis!

Een paar honderd meter verder blijkt Sean al een paar aanbeten gemist te hebben, ze blijven gewoon niet hangen. Ik ben (te) veel de haken aan het schoonmaken, wat een zooi in het water. Gezien de aanbeten op dit laatste stuk water doen we het nog maar eens over. Halverwege dit stuk krijg ik dan een heerlijke lompe aanbeet op de forelplug. En even later kan ik een mooie snoek binnenboord tillen. 88 cm snoek was zeer geïnteresseerd in de snel zwemmende forel, ik ben er blij om.

Mooie sterke vis op de forelplug

De confrontatie met levend aas vissers was helaas zichtbaar

Helaas noopte de invallende duisternis ons te stoppen, gezien de aanbeten hadden we hier nog wel even door willen gaan. Wel hebben we weer een wijze les geleerd, varieer de trolsnelheid. Soms willen ze het snel, soms langzaam.

Het was in ieder geval weer een leuke, gezellige dag. Mooi weer en....We zijn in ieder geval van de straat (van die opmerking word ik altijd zo moe).

Tot horens,

Edwin & Sean

Reageren op artikelen/verhalen is rechtstreeks op de site niet meer mogelijk. Hiervoor verwijzen we u graag door naar ons forum, www.metersnoeken.nl/forum dit is DE plek om te reageren.

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 6051
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl