Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Nog een keer op een veenplas
Geschreven door Gertjan Doedens
21 februari 2007 00:00

Na een paar weken ‘droog’ te hebben gestaan door werk, slecht weer en griep, gaan we vandaag eindelijk weer een keertje op stap. Op vrijdag bellen we elkaar even om een plan te maken. De rivieren zijn hoog en bruin en het gaat wat te hard waaien voor ander groot water. Veenplasjes dus maar weer! Helemaal niet erg, want in deze tijd van het jaar is dat ons meest favouriete water.

 

‘s Ochtends ontmoet ik Menno bij de trailerhelling en in een paar minuten laden we de boot vol met hengels (Menno is inmiddels weer voorzien van een nieuwe St-Croix), koffie en kunstaas en zijn we op weg.  De keuze is dit keer gevallen op wat veenplasjes die in verbinding staan met een dieper kanaal. Soms kun je daar mooie vissen vangen als de snoeken in het voorjaar vanuit het diepere water optrekken naar de ondiepere veenplassen. Gezien de zachte winter, gokken we er een beetje op dat dat nu al aan de hand is. Maar zoals altijd zijn ook hier successen uit het verleden geen garantie……..

 

Zo lang het met de wind nog meevalt, gaat Menno het met een streamer proberen. Twee rechtshandige werpers in een boot is niet zo’n succes, zodat ik gewoonte getrouw maar weer met een Halve liter het water onveilig maak.

 

 

Nauwgezet aantrekkelijke plekken afvissen...

 

Na een uurtje systematisch een mooi kantje afgevist te hebben wordt het beeld van de dag wel duidelijk: de vissen zijn niet los! Menno krijgt 2 keer een misser op zijn streamer, en ik heb nog helemaal niets gezien.

 

Als we het midden van de plas afvissen, vang ik dan eindelijk een paar kleine snoekjes. Beide vissen hebben 2 pogingen nodig om dan ook maar net aan het achterste dregje te blijven plakken. Hoezo niet echt los….

 

Eindelijk

 

We vissen zo nog een uurtje door, maar er gebeurd helemaal niets meer. Zelfs geen meezwemmers. De grote vissen waar we op gehoopt hadden laten zich niet zien. Onder het genot van een zoveelste bak koffie besluiten we een stuk verder te varen naar een heel klein, maar relatief diep plasje. Met diep bedoelen we ca. 1.80 m. Diep voor een veenplasje dus…..Soms, heel soms, ligt er op die plek een school witvis te overwinteren met natuurlijk in de buurt een aantal snoeken.

 

Na een kwartiertje varen zijn we er. Omdat het hier dus wat dieper is, proberen we wat ander kunstaas zoals een Hammer of shads. Een halfuurtje en vele worpen haakt Menno dan eindelijk een mooie vette snoek.

 

Een mooie voor een veenplas

 

Hoewel het plasje klein is, blijven we gewoon voor anker liggen en blijven stug om de boot heen werpen. Met de boot in het midden, kunnen we net het hele plasjes rond werpen. We maken vele, vele worpen. Dan krijg ik een kleine snoek op mijn Hammer. Het beestje moet zeker 10 keer dit kunstaasje voorbij hebben zien komen voordat hij zich niet meer kon inhouden! Zoals ik al eerder zei: ze zijn niet echt los vandaag.

 

Weer vele worpen later haak ik iets…een vis…nee een plasticzak of zo…of toch niet? Het blijkt mooie snoekbaars te zijn van een centimeter of 60 die als een plastic zak naar boven komt. Het beest doet helemaal niets, totdat ik hem probeer te pakken! Met een grote klap schiet hij los….die wilde dus niet op de foto!

 

Al werpend rond de boot missen we nog een paar vissen. Net als we besluiten om er maar mee te stoppen haak ik een grote vis. De vis zwemt een aantal keren door de slip en ik verwacht een echte kanjer. Helaas blijkt hij in de staart te zijn gehaakt. Niet echt de bedoeling, maar het geeft wel even aardige sport. Menno moet even helpen met de landing en zonder al te veel beschadigingen kan de vis weer snel terug.

Fout gehaakt, maar wel een mooie!

 

Na deze laatste vis besluiten we om te stoppen. Het was moeilijk vandaag, maar desondanks is het toch nog gelukt om een paar vissen te vangen, waaronder 2 aardige (ik tel de false hooked maar mee….) Volgende keer beter!

 

 

Tight Lines,

 

Gertjan

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 4501
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl