Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

De laatste keer (…dit seizoen dan)
Geschreven door Gertjan Doedens
21 maart 2007 00:00

Na alle regen en wind belooft het KNMI dat het de volgende dag eindelijk weer een keertje aangenaam wordt op het water. Als ik Menno bel, is hij ook direct in voor een visdag. Maar waar? De rivieren zijn nog erg hoog en vooral bruin. In ander groot water hebben we niet zo veel zin. We willen nog een keertje lekker werpend vissen. De polder dan maar weer?

 

De volgende dag om 8.30 treffen we elkaar bij de trailer helling. Mijn boot ligt er in een wip in. Even de 15Pk laten warm draaien, terwijl Menno de eerste bak koffie in schenkt en we kunnen vertrekken.

 

Het belooft inderdaad een aardige dag te worden. Niet te veel wind, een zonnetje en niet koud. Dat zonnetje had voor ons eigenlijk nu weer net niet gehoeven, want op ondiep helder water wordt vangen dan vaak moeilijk. Ach, je kunt niet alles hebben nietwaar!

 

We varen eerst maar eens naar een plasje waar veel ondiepe sloten op uitkomen. In de winter vaak een goede stek. Eens kijken of de snoeken hier nog zitten…

 

Na een uurtje weten we beter. Menno vangt er eentje, en dat is het dan. Blijkbaar moeten we ze ergens anders zoeken.

Menno vangt de eerste

 

We vissen nog wat sloten af die wisselen in diepte. Af en toe vangen we een vis, maar er is geen peil op te trekken. In de ene sloot zien we helemaal niets, een andere diepere sloot levert slepend met een plugje 1 snoek op. Als we dan heel secuur riet en planten kantjes afvissen komen wat meer vis tegen, maar ook nu weer af en toe een vis, die vaak 2-3 keer nodig heeft om uiteindelijk te blijven ‘hangen’. We haken ook alles uiterst dun. Het lijkt erop dat de snoek meer uit agressie bijt dan dat ze echt op een prooi uit zijn. Zal wel te maken hebben met dat ze met het warme weer al tegen het paaien aanzitten. Alle snoeken die we vangen hebben trouwens vrijwel dezelfde maat, zo beetje rond de 80 cm.

 

Tussen de rietjes zagen we snoek paaien

 

Wat later op de dag, als het iets warmer is geworden, zien we ook daadwerkelijk op sommige plekken snoeken paaien. Vangen wordt dan wel heel erg lastig, want snoeken denken niet aan eten als ze eindelijk een keertje ‘mogen’…….

 

We besluiten om dit beschutte water maar te verlaten en eens de randen van een grote plas, een kwartiertje verder varen, uit te werpen. Misschien dat door de iets lagere watertemperatuur de vissen nog niet aan paaien denken…

 

Als we de polder sloten verlaten vliegen er 2 ijsvogeltjes voor ons uit. Het is en blijft een lekkere voorjaarsdag!

 

 

Mooi snoekje

 

Op de andere stek aangekomen, zoeken we ondiepere stukken met plantenresten op en werpen die nauwkeurig uit. Al snel hebben we resultaat, en de rest van de middag vangen we ieder nog zo’n stuk of vijf snoeken. Net als in de ochtend hebben sommige vissen 2 keer nodig om te ‘hangen’. Het maakt eigenlijk niet uit we mee vissen. Halve liters, Cranes, Pulsator, als er vis ligt, dan zien we actie. We missen er wel erg veel.

 

 

Het maakte niet uit...hier op een halve liter

 

De meeste vissen hoeven het water niet uit

 

Een uitzondering: deze had WéL honger

 

 

Eind van de middag vinden we het genoeg. Voor ons is het snoekseizoen afgelopen, en kunnen we ons weer op echt belangrijke zaken storten als het huis opknappen en zalmvissen (Menno) en voor mij de tuin winter klaar maken (ben ik daar dan vroeg of laat mee???) en honkballen.

 

Met ca. 12 snoekjes in de boot en een aantal gemist, was het een leuke slotdag van dit seizoen!

 

Voorlopig de laatste....

 

 

Gertjan

Reacties (0)
Aantal keer bekeken: 5756
Reageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl