Advertentie


 Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Spro

Een bijzondere aan-/ ervaring met de politie!!
Geschreven door Edwin van der Vijver
20 juli 2007 01:00

Voor de zondag viel de keus op een plassengebied waar we nog nooit geweest waren. Geen aansluiting op een groter gebied anders dan door een sluisje, dus een veel grotere kans op helder water konden we niet verzinnen. De keuze was bepaald en op zondag waren we al snel in de buurt van het water, maar waar gaan we hier te water? Na een beetje om ons heen kijken besloten we op een klein grasveld naast de jachthaven de boot te water te laten. Op het grasveld zelf stonden al een paar auto's geparkeerd en er was nog voldoende plek voor onze boot met trailer, dus ook parkeerplek leek verzekerd....een ''ideale'' plek dus?

Met vereende krachten lag ons aluminium bootje snel in het water en als tweede handeling zouden we de 8pk buitenboordmotor aan de boot gaan hangen, maar zover kwam het eventjes niet........ ''Goedemorgen heren, wij gaan hier vissen???????'' Huh, waar komen die ineens vandaan? Twee geuniformeerde politieagenten waren zojuist uit hun burgermobiel gekropen om ons even te laten schrikken, alhoewel dat was vast niet het doel maar wel het effect. Wat wel raar is, dat je even onzeker wordt.....heb ik wat verkeerds gedaan, nu al? Maar goed, we hadden alleen maar een bootje in het water dus, wat dat betreft was de schade wel te overzien. Na het voor de hand liggende antwoord op de eerste vraag was de tweede vraag al wat verrassender te noemen; ''En waar gaan jullie dan de auto parkeren????'' Eh nou, daar naast die andere auto's was de bedoeling. ''Ja, dat dachten we al. Dat lijkt ons een slecht plan, want we gaan zometeen die hele rij op de bon slingeren. Het is beter als je iets verder in de wijk gaat parkeren, wij schrijven liever geen bon uit, vandaar'' Is dat wat dan! Dat scheelde ons dus gewoon (later de gele bonnen gecheckt :-) )50 hele euro's. Daar kunnen we nog heel wat vaaruurtjes van maken. Zo zie je maar, soms is de politie inderdaad je beste vriend.

 

 

Na dit korte oponthoud was de boot al snel volledig uitgerust, parkeerplaats in de wijk was gelukkig op korte afstand beschikbaar, dus we konden vertrekken.

Snel de pluggen overboord en gaan met die banaan! Nu was ik na de vorige visdag toch wel een beetje overtuigd geraakt van de Jaxon Jerk F Voorn (15cm versie) Dus de eerste hengel was snel van deze plug voorzien en met een flinke zwieper ging de plug te water, hengel in de steun en even in de dozen kijken wat de tweede keus zou worden. Nou ben ik daar wel eens niet zo vlot mee en ook deze keer was ik maar wat aan het dubben over de ''juiste'' keuze. Maar heel veel tijd kreeg ik niet want de eerste snoek had zich binnen de honderd meter al gemeldt. Tsja, die Jaxon plug doet het gewoon erg leuk!

De snelle eerste vis, 70-er

Helaas bleef het na die eerste snelle aanbeet een tijd erg stil aan de andere kant van de lijn. Maar wisselen van kunstaas was voor mij nu even geen optie, nou ja, de steunhengel dan. Daar bleef het vertrouwen gevestigd in de ....... En dat vertrouwen werd na een uur weer beloond. Met een lekkere klap boog de steunhengel weer lekker krom, midden op de plas welteverstaan! Na het avontuur in Zweden ben ik wel een beetje afgestapt van het kantjes trollen. We doen het uiteraard nog wel, maar ook gewoon door het midden varen en dat loont nu! Weer een tachtiger op de Jaxon.....

Mjam, lekker zo'n voorn!

En nog een keer, de mooie 80-er!

Michel begint inmiddels lichtelijk ongerust om zich heen te kijken, nog geen aanbeet gehad! De plug waar ik mee vis heeft hij niet, dus ja, wat nu? Stug doorgaan dan maar en veel wisselen om te zien wat ze nog meer willen hebben vandaag. Na verloop van tijd verkassen we naar een aansluitende plas, waar het zo mogelijk nog ondieper is dan op de eerste plas. Zulk groot water en toch zo ondiep, dan wordt je gewoon gedwongen om ondiep lopend kunstaas te voeren. De steunhengel was daar al mee voorzien, dus nu de handhengel nog. Na enig grasduinen in de dozen komt daar een maagdelijke fatso te voorschijn in de kleurstelling UCH, oftewel, wie het weet mag het zeggen! De fatso is in de loop der jaren inmiddels geheel gestript van splitringen en dreggen, want zeg nou zelf, als je dat spul nodig hebt dan pak je toch een plug waar je nooit mee vist.....had ik nu toen maar geweten wat ik nu weet! Na de plug te hebben voorzien van nieuwe Gamakatso dreggen kon ook deze te water. Het is inmiddels drie kwartier later als we, naar later blijkt, het diepste gedeelte van plas twee opvaren. En boem, een aanbeet op de ........Fatso!!!! Jeh, alles zit mee vandaag. Een leuke vis weer en ook de Fatso is van de nul af.

De eerste op de Fatso, weer een 80-er!

Een tijdje later is het dan eindelijk de beurt aan Michel, op de Kicking Minnow krijgt hij een felle aanbeet. De snoek vecht fel en springt een aantal keren uit het water, als de vis dan eindelijk naast de boot ligt zet ze nog één keer aan en .......is verdwenen! De haak schiet los en Michel kijkt beteuterd naar de kolk naast de boot. Het zit niet mee!

We varen weer verder en zien echt de meest fantastische plekken om te jerken, we moeten hier gewoon een keer terugkomen en dan alleen om te jerken. Maar of dat voornemen ooit uitgevoerd gaat worden??? To be or not to be.... Inmiddels is het al weer een uur verder en we varen weer van een groter gedeelte tussen twee eilandjes door. En juist in die doorgang krijg ik me toch een beuk op de handhengel! De fatso is echt goed te grazen genomen en meteen is duidelijk dat het dit keer gaat om een grotere vis, dit is voorlopig de enige vis vandaag die de slip kan testen! Michel haalt snel de overige hengels binnen en ik kan op het gemak de vis uitdrillen. Aangezien we vlak bij de kant zijn besluiten we de vis even mee de kant op te nemen, het kan met zo'n grote vis een heel gedoe zijn in onze kleine boot. De vis loopt dan minder risico als we dan even de kant opgaan. Snel onthaken en opmeten, 105cm! De eerste metervis van het seizoen is weer een feit. Duidelijk is de slappe pens van deze snoek, wat er op duidt dat ze voor heel wat nakomelingen heeft kunnen zorgen.

Woorden zijn overbodig, 105cm!

Het reanimeren leverde in eerste instantie geen enkel probleem op, al snel voelde ik de kracht in de staart terugkomen en met en flinke klap verdween de snoek de ''diepte' in....om een paar tellen later weer boven te komen. Dat zijn toch van die momenten dat je als snoekvisser flink staat te balen, hier doe je het niet voor! Visioenen van Roel met zijn 120 snoek, een berg aarde met een kruis....brrrrr!!!!

Snel de boot in en recht houden die vis was het devies, maar erg veel gebeurde er niet met de snoek. Van tijd tot tijd maakte de snoek wel aanstalten om te vertrekken, maar telkens kwam ze weer boven en van lieverlee zelfs met de buik als eerste. Het ging er steeds slechter uitzien voor deze snoek, en wat doe je dan? Na een kwartier besluit Michel over te gaan tot drastische maatregelen en pakt zijn knuppel. Met enige flinke klappen op de schedel van de snoek......... Nee, zo drastisch bedoel ik nou ook weer niet. Hij tilt de snoek weer voor driekwart uit het water en gooit de snoek gewoon van zich af, minder subtiel, maar het werkt wel! Het schrikeffect was blijkbaar voldoende om de vis weer in aktie te krijgen want ze kwam niet weer boven. We zijn nog een 10-tal minuten blijven hangen om dan tot de conclusie te komen dat deze vis het gered heeft, gelukkig maar, anders heb je toch een rotdag!

Na deze laatste vis is het eigenlijk wel weer mooi geweest. Omdat het nog zo vroeg is trollen we gewoon verder, al is de zon onbarmhartig aan het branden. De fatso wordt uit zijn lijden verlost en ik pak weer een ander schoeploze Salmo plug uit de grabbeldoos. Er staat op Salmo Poland, maar dat zal toch niet het type plug zijn?? Hoe dan ook, het zwemt lekker door het water heen en je raadt het al, uiteindelijk pak ik ook hier nog een 70-er op. Michel krijgt in de middag ook nog twee aanbeten, maar bij hem rolt gewoon alles van de haak vandaag.

Samenvatting van de dag luidt 5 aanbeten en 5 snoeken voor mij en drie aanbeten en 0 snoeken voor Michel. Het (vis-) leven kan soms zo oneerlijk zijn! Maar ja, hij kan dan wel leuk plaatjes schieten, dat is ook wat waard toch!

Tot horens Edwin & Michel

 

Reacties (25)
Aantal keer bekeken: 8875


1. Geplaatst door: peter op 20 juli 2007 12:37

leuk om je geweten te sussen met het idee dat deze vis het gehaald zou hebben. Neem maar van me aan dat er een ZEER grote kans bestaat dat dit NIET het geval is. Ik doe er verder ook niet sentimenteel over, zulke dingen gebeuren nou eenmaal als je vist maar als je eerlijk bent weet je gewoon dat het met deze vis slecht afgelopen is mvg, peter
rapporteer

2. Geplaatst door: markymark op 20 juli 2007 13:17

Precies wat peter zegt. Deze 105 heeft precies een pechdag gehad jullie tegen te komen. Ben zeer benieuwd wat er de reden van kan zijn om met een snoek de kant op te gaan. Is een foto meer waard dan een snoekenleven? Vooral als het water, zoals nu, warm is is een snoek zeer zeer kwetsbaar. Iedere seconde telt! Dit is helaas voor een groot deel aan jullie zelf te danken. Leer hiervan!
rapporteer

3. Geplaatst door: Shifty op 20 juli 2007 19:07

het zijn taaie beesten hoor , ze kunnen echt wel wat hebben , ik weet zeker dat die snoek er weer bovenop gekomen is. ik heb t zelf ook eens gehad met een snoek van 80 cm en een klein plugje diep in de bek, ik had zeker een kwartier nodig om die plug los te krijgen, gelukkig kwam er een man langs die de kieuwgreep kon( ik kon die nog niet) meteen teruggezet de snoek alleen zij zwom niet, ik baalde als een stekker en ben nog even blijven hangen en duwtjes gegeven met een schepnet. en warempel met een flinke slag van de staart was ze weg, sinds die dag heb ik de kieuwgreep geleerd,(het is me ook nooit meer overkomen). die dingen gebeuren inderdaad, belangrijkste is ervan leren. en de warmte van het water valt trouwens ook wel mee nu hoor het is alleen maar slecht weer. waarschijnlijk had die snoek al haar energie gegeven en was gewoon een beetje moe. zoals ik al zei : zn zijn taai. gegroet
rapporteer

4. Geplaatst door: Guido van Hattem op 20 juli 2007 19:20

Op basis van de door Edwin geschreven tekst (eerlijk geschreven..) kunnen de kenners blijkbaar al concluderen of deze vis het gehaald heeft of niet. De ene snoek is de andere niet en dit lijkt me dan ook een voorbarige conclusie. Ik zou zelf wrs nooit de kant op gaan , maar kan de situatie in jouw boot niet beoordelen. Ik vind dat je goede teksten schrijft die in ieder geval zeer concreet zijn. Zoals ik je (een beetje) ken behandel je de snoeken altijd erg goed en met veel respect. Groeten, Guido
rapporteer

5. Geplaatst door: michel op 20 juli 2007 20:25

bonjourno Ik ben er zelf bijgeweest en mijn mening is namelijk dat die snoek het gewoon heeft overleefd Ik heb die snoek bij zijn kieuwgreep gepakt en effe een stukkie opgetild en effe op het water gegooid dat misschien die snoek zal schrikken van de klap en toen die snoek op het water kwam schrok die meteen weg We zijn daar een tijdje gebleven om te kijken of misschien die snoek boven kwam maar gelukkig is dat niet gebeurd Wat ik wel heb geleerd is dat ik nu echt alle snoeken fotografeer in de boot maar als je een snoek heb van een meter word het best wel moeilijk in een bootje van noggeen 4 meter daarom effe naar de kant toe om een foto te maken. (volgend jaar een andere boot ) Als we een snoek vangen van een meter laten we die natuurlijk niet in de boot liggen, we zetten de snoek in een groot net en laten we die voorzichtig naast de boot zakken te water en dan naar de kant toe. Dit is wel mijn mening !!!! groeten michel
rapporteer

6. Geplaatst door: Stefan op 20 juli 2007 20:32

Ik zie het probleem niet van de dril afmaken aan de kant als hij toch nog aan het drillen was. Sterker nog als je goed hebt gelezen is dat in zijn situatie gewoon de beste keus geweest. De boot van hun is namelijk niet al te ruim. Wat ik wel vindt is dat je deze dingen (het moeizame terugzetten van de snoek) gewoon helemaal niet of niet zo in detail moet beschrijven. Het is alleen maar weer "munitie" voor de zogenaamde natuurfreaks van de PvdD.
rapporteer

7. Geplaatst door: Roel Trum op 20 juli 2007 21:04

Jammer dat er door bepaalde liederen alleen wordt gereageerd als zich er een negatief voorval voordoet. Bij positieve zaken hoor je nooit iets van ze. Ik begrijp dit niet. Iemand de schuld in zijn schoenen schuiven vanachter je pc is erg makkelijk als je de situatie niet voor de volle 100 procent hebt meegemaakt. Er bestaat inderdaad een grote kans dat de snoek in kwestie het niet heeft overleefd...maar komt dit alleen omdat de snoek even op de kant is geweest...ik betwijfel dit ten zeerste. Een gezonde snoek die netjes gehaakt en niet te lang gedrild en in de boot is geweest heeft een zeer grote kans van overleven...en uiteraard is het verstandiger om gewoon in de boot te blijven. Mijn uiterst tragische voorval van vorig jaar met de 121cm snoek was volledig te wijten aan het feit dat deze vis erg slecht gehaakt was...Bulldawq met kleine dreggen onderop waarvan er eentje in de kieuwboog terecht was gekomen. Mogelijk bloedverlies in combinatie met stress door het springen zijn haar fataal geworden, en niet het korte bezoekje aan de kant. Ik heb geleerd van dit voorval en monteer nu op geen enkele softbait meer dreggen aan de onderkant...want dit zijn de grote boosdoeners! Mensen die nu nog met originele softbaits cq bulldawqs rechtstreeks uit de verpakking vissen vind ik laks en respectloos tegenover vriend Esox. Die grote ankers onderop hebben al menig metersnoek het leven gekost en niet die 20 seconden extra tijd om een mooie foto te schieten. Ik vind het dan ook vreemd dat niemand hier ooit iets over zegt. Met vriendelijke groeten, Roel Trum
rapporteer

8. Geplaatst door: Sean op 20 juli 2007 21:32

Uit ervaring weet ik dat Edwin zorgvuldig met zijn vissen omgaat. Ik vind sommige kritieken slecht onderbouwt en vooral erg makkelijk en snel geplaatst.Er zal altijd een vis zijn die het niet red, dat is het risico van het vak. Ik heb ook wel eens een vis gehad waarbij alles perfect verliep, keurig gehaakt, snel onthaakt in het water en teruggezet... En alsnog niet wegzwemmen. Ik kan het grotendeels vinden met Roel zijn mening, maar met watertemperaturen boven de 20 graden is het gewoon noodzaak om alles zo snel mogelijk af te handelen als verantwoord is. Roel zijn punt m.b.t. de originele ankers bulldawgs is correct, maar er zijn meer zaken die spelen met het oog op het welzijn van "vriend" esox. Denk hierbij aan de manier van landen (schepnet waar de dreggen in hangen met een watertmp van 26graden ), ondergrond bij het onthaken ( spreekt voor zich ), de manier van onthaken ( gierig zijn en niet knippen wanneer het nodig is ) en uiteraard de release. Ook het vasthouden kan soms naar mijn mening beter, nogsteeds zie ik grote vissen vertikaal aan 1 kieuw opgetild worden. Bovenstaande heb ik helaas te vaak mogen aanschouwen op het water. Het is een leerproces, ik herken in het bovenstaande ook fouten van mijzelf in het verleden. Wees verstandig en stel het welzijn van de vis voorop. just my 2 cents...
rapporteer

9. Geplaatst door: ruud luthart op 20 juli 2007 23:24

ik zie ze wel meer hoor ,van die lui die een mooie snoek vangen en dan naar de kant gaan om ze in alle standen te gaan fotograferen.Ff kijken naar de digitale camara of hij is gelukt ,nee nog maar ff dan.Sorry dat ik t moet zeggen maar vooral hier op de site worden bijna alle vissen en visjes op de film gezet ,waarschijnlijk omdat er een verhaal gemaakt moet worden met de bijbehorende fotoos.Ja en als je dan zo nodig naar de kant moet dan kan je erop wachten dat het weleens fout gaat ,Maarja dat is dan mijn mening!!
rapporteer

10. Geplaatst door: pikey25 op 21 juli 2007 00:06

Als ik alle foto's bij dit artikel bekijk kan ik alleen maar de conclusie trekken dat deze visser veel respect heeft voor z'n vangsten en ze ook als zodanig behandeld. De conclusie die sommige schrijvers trekken dat deze vis het niet overleefd zou hebben is erg voorbarig. En de reaktie van MM raakt helemaal kant noch wal. Zeer opvallend dat deze persoon kritiek heeft op anderen terwijl zijn handelen cq het handelen van zijn vismaat in het vorige artikel nou ook niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. Er is volgens mij een spreekwoord over een pot en een ketel.....
rapporteer

11. Geplaatst door: Remko op 21 juli 2007 00:21

Misschien dat die snoek het wel gehaald heeft. Ik weet ook niet hoe lang het maken van de foto's heeft geduurd want ik ben er niet bijgeweest. Maar het blijft een feit dat snoek niet veel kan hebben. Ik zou nooit met een snoek de kant op gaan. Maar ook foto's maken in de boot kan te lang duren. Dus niet uitgebreid poseren. Vis vasthouden, foto's schieten en terug dat ding. Verder wel een mooie vis natuurlijk. Ik ben het met Roel eens dat Bulldawgs slopers zijn.
rapporteer

12. Geplaatst door: Sean op 21 juli 2007 08:40

@remko: Bulldawgs zijn slopers wanneer ze niet juist getakeld zijn!
rapporteer

13. Geplaatst door: Remko op 21 juli 2007 09:30

Ok Sean, wanneer ze niet juist getakeld zijn. Dat bedoelde ik ook.
rapporteer

14. Geplaatst door: nick op 21 juli 2007 15:48

het zijn mooie vissen die jullie gevagen hebben en hopelijk dat je vismaat de volgende keer ook wat vangt groeten
rapporteer

15. Geplaatst door: markymark op 21 juli 2007 17:55

Het is geenszins mijn bedoeling geweest om michel de les te leren en betweterig te zijn. Deze mannen weten waarschijnlijk heus wel wat wel en niet kan met een vis. Echter met een vis naar de kant gaan is in het algemeen gewoon een slechte zaak. een minuut is je vis dan toch snel uit het water. Als auteur heb je, naar mijn mening, een sterk opvoedende taak. Je dient ten alle tijden het goede voorbeeld te geven. Heel veel anderen nemen namelijk voorbeeld aan jullie. Laat dat voorbeeld dus onberispelijk en juist zijn. Eind maart kwam ik, op de brielse maas, een klein wit polyester bootje tegen met twee heren erin. Ik had ze die dag al eerder voorbij zien trollen. Ik kwam hard aanvaren en zag van 500mtr afstand dat men een vis aan het drillen was. Natuurlijk stopte ik even naast ze om te kijken. Aan een bulldawg achtig ding van fox hadden ze een dikke grote snoek gehaakt met trollen. De jongen met de hengel was blijkbaar bang de vis te verspelen want het drillen ging heel voorzichtig. Nooit zag ik de hengel echt krom gaan. Dus na een minuut of 10 "drillen" kwam de snoek boven. Ik zag meteen dat het een vis van misschien wel 115cm was. Zag er dik uit ook. Ze maakten op het gemak aanstalten om naar de kant te varen. Ik zei dat dat onverstandig was en dat ze even snel moesten meten en een foto maken als dat moest. Daar het bootje klein was zei ik dat die jongen wel even in mijn boot kon stappen om snel te meten, een foto te maken en de vis terug te zetten. Hij had naar mijn idee al eindeloos gedrild. Snelheid was dus geboden. Tot drie maal toe heb ik dit voorgesteld. En tot 3 maal toe wist men zeker dat ze liever naar de kant gingen om te meten en de fotograferen. Ik baalde hier goed van! Ik ben weggevaren en heb verderop een stek afgevist. Omdat de wind niet naar mijn zin was vaarde ik er 20min later weer langs. Pas toen kwamen de mannen van de kant af om verder te gaan vissen. 20 minuten op de kant geweest.....Waarschijnlijk erg mooie foto's gemaakt!!! Dit vind ik erg dom. Vis je voor de foto's of omdat je graag vist? Ik heb het idee dat tegenwoordig de foto's heilig zijn. En dan nog het liefst een vis met uitgestoken armen fotograferen zodat een 80-er al een meter lijkt. Als we in Nederland grote snoeken willen blijven vangen moeten we er zeer voorzichtig mee om gaan. Een snoek is een kwetsbaar dier buiten het water. Geef aub het goede voorbeeld!!
rapporteer

16. Geplaatst door: mark MM op 21 juli 2007 17:57

BESTE PIKEY 25 de markymark die dit schrijft en de mm uit het verslag met thijs zijn 2 geheel verschilende personen het overlijden van veel snoeken komt in mijn ogen niet altijd door het diep haken van de vissen dit komt in mijn ogen meer door de watertemp en de combinatie met de dril van de vis als de watertemp boven de 20 graden zit is het gewoon gevaarlijk. VIND het jammer dat er zeer persoonlijk gereageerd op mensen die iets niet geschreven hebben bekijk dit ff goed
rapporteer

17. Geplaatst door: Remko op 21 juli 2007 18:09

Markymark, ik ben het met je eens. Er worden te veel vissen verkloot voor een mooie foto. Om niks dus. We kunnen het niet genoeg benadrukken dat een snoek zo snel mogelijk terug moet. Bij sommige gasten moet het eerst een paar keer mis gaan voordat het kwartje een keer valt. Snoek is geen karper en kan geen 5 minuten op het droge blijven.
rapporteer

18. Geplaatst door: Stefan op 21 juli 2007 18:58

lezen is ook een vak!! waar staat in het verhaal dat ze lekker lang de kant op zijn gegaan. Als ze vroegtijdig hebben besloten om de snoek op de kant uit te drillen, en dat zullen ze ongetwijfeld omdat ze vooraf al lang weten dat het drillen van grote snoek in hun kleine boot minder goed gaat, dan is er toch helemaal niks aan de hand om de dril voort te zetten op de kant.
rapporteer

19. Geplaatst door: Roel op 21 juli 2007 19:00

Een goed onderbouwd commentaar leveren kan dus toch MarkyMark...ik kan me wel vinden in jouw laatste stukje en ik begrijp erg goed dat je er ziek van was dat die gasten op de Brielse er zo lang over deden, ik zou me ook kapot ergeren! Zo vernam ik laatst van een vismaat dat een paar bekende van hem een mooie 111cm hadden gevangen op ons favoriete stukje rivier...een dag later kwam een andere vismaat de vis tegen. Dood tegen de oever! Kunstaas....3 keer raden. Hier kan ik me dood aan ergeren, vorige week kwam ik weer een grote dode snoek tegen die in het oppervlak dreef, bij nader onderzoek in de bek van de vis bleek deze een gebroken kieuwboog te hebben...eeuwig jammer. Grote snoeken zijn geen onuitputtelijke bron. Laten we er met zijn allen dus zuinig mee om gaan en deze met respect behandelen. Alleen op deze manier kunnen we garanderen dat ook in de toekomst de populatie veilig gesteld blijft. Minuten durende fotosessies zijn taboe, bij een goede ``pose`` zijn 3 a 4 foto´s meer als genoeg. Groetjes Roel
rapporteer

20. Geplaatst door: Jaap op 21 juli 2007 20:34

tsja onkunde komt erg veel voor. Tegenwoordig zie je ook veel van die jonge "gassies" op het water die nauwlijks een normale onthaaktang hebben. Kniptang ontbreekt al helemaal. Tuurlijk wat hadden we zelf op jonge leeftijd, maar toch is het belangrijk dat essentieele materialen niet ontbreken. Je moet wel allerlei papier bij je hebben, maar fatsoenlijk gereedschap is niet verplicht gesteld. Raar toch. Met drillen heb ik het ook wel eens anders gezien. Inmiddels zeker al weer een jaar geleden heb ik eens een visdag meegemaakt met een kennis van mij met een slagers achtergrond. Waarschijnlijk is hij spartelende dieren gewend, want zulke korte drillen had ik nog nooit meegemaakt. Even de hengel straktrekken een paar mooie buigingen en landen die snoek. Met zijn "kolenschoppen" handen vatte hij de snoek (grootste ergens in de 80 cm) gewoon in de nek. Ik had hierbij wel het idee een stukje drilplezier te missen die ik wel bij mijn eigen driltechniek zie maar ik weet wel dat iedere vis die dag (3 stuks) ook meteen weer wegzwommen. Kort drillen dus!!!
rapporteer

21. Geplaatst door: michel op 21 juli 2007 21:37

hallo mannen Effe een stukkie toevatten wat ik al eerder heb geschreven Wij hebben eigenlijk een bootje die te klein is en deze boot is gemaakt van aluminium (375 cm) Wat is nu het probleem; wij zijn bang dat wel zon snoek laten vallen in de boot en dat wil je natuurlijk niet meemaken als snoekvisser Als je een snoek vangt die onder de meter is dan gaat het allemaal wat makkelijker dan een snoek die boven de meter is want die dames die wegen wel wat ! Het gaat bij ons niet om een fotsessie want wij weten natuurlijk dat je snel moet zijn met deze monsters anders gaat het niet goed Wij hebben de laatste tijd veel geleerd hoe je om moet gaan met snoeken want die kleine keutels die zijn best wel vervelend in de boot dus daarom hebben we besloten om met deze dame naar de kant te gaan voor wat fotos (we waren nog geen 10 meter van de kant af ) Mijn hele leven bestaat uit vissen dus wij weten echt wel waar wij mee bezig zijn !!!! groeten michel
rapporteer

22. Geplaatst door: Shifty op 21 juli 2007 22:20

ik ben het eens met jaap. ik heb zelf een stugge 40 grams spinhengel van Ron thompson, en ik dril ook altijd met zo min mogelijk gebruik maken van slip, ik land ze zo snel mogenlijk en maak een foto, bij een grote snoek meerdere, even meten en terugzetten. wat handig is als je een vismaat heb is foto's maken tijdens het onthaken en niet pas als je de snoek geland en onthaakt heb ff laks je camera pakken. ( ik beweer hier trouwens niet mee dat jullie dat deden hoor) maar een korte dril is inderdaad belangerijk ;)
rapporteer

23. Geplaatst door: Jesse Hebing op 22 juli 2007 00:07

Allereerst vind ik het erg dapper van Edwin dat hij gewoon opschrijft wat er daadwerkelijk gebeurd is. Hij had ook kunnen schrijven dat de snoek na reanimeren meteen wegzwom. Dan hadden er denk ik maar 2 reacties gestaan. Willen we dat dan?? Alleen maar verhalen waarbij alles altijd goed gaat. Nooit meer snoeken die lastig gehaakt zijn of slecht wegzwemmen. Nooit meer lijnbreuk enz, enz. Leuk zo'n vertekend beeld. Je kunt idd twisten over de manier van handelen, maar dat kan altijd. Al doende leert men. Ik daag de eerste ervaren snoekvisser uit die nog nooit een slechte ervaring met een snoek heeft gehad, hetzij door eigen handelen, gebruikte montages/ dreggen of manier van drillen, hier een reactie te plaatsen. Als iedereen eerlijk is denk ik dat er maar bar weinig komt te staan........... Het gaat erom dat je lering trekt uit eigen vervelende gebeurtenissen, maar ook die van anderen. @ Markymark: Als we het dan toch gaan hebben over het goede voorbeeld geven dan denk ik dat jouw foto op www.supersnoeker.com onder het kopje 'grote snoeken' ook niet helemaal juist is. Snoeken met één hand landen ben ik zeker niet op tegen, maar met een snoek poseren voor de foto van 127 cm bij 39 pond (!!!!) aan één handje is een ander verhaal. Je ziet gewoon dat de pens helemaal is uitgezakt naar de aarsvin en die staartvin is ook behoorlijk rood (stress!!) als je het mij vraagt. Verder zie ik op die site genoeg foto's van snoeken die de lens in worden geduwd. Enige terughoudendheid lijkt me dus wel op z'n plaats als we toch de moraalridder uit willen hangen. Jesse
rapporteer

24. Geplaatst door: ed s op 22 juli 2007 16:53

Beste vissers Ik kom maar zelden op deze site en vind hem top!! De verslagen hier altijd wel toppertjes om te lezen. Vind het alleen zo jammer dat er zo naar elkaar gewezen wordt. En dat er in verslagen van bepaalde personen ECHT iedere keer terug blijft komen over BEPAALDE montages van het kunstaas. De montage is goed daar heb ik geen opmerkingen over maar laat dit zo iedereen HEEFt dit gelezen. Vind de beslissing van de mannen om de vis op de kant uit de drillen om problemen in een kleine boot te voorkomen een goed idee! niet iedereen heeft beschikking over een dikke 16ft alumacraft om zijn hobby uit te oefenen. Ik ben ook zeker van mening dat de mensen die op deze site schijven zelf ook hun beslissingen kunnen nemen over het handelen met deze grote vissen. Ben zelf ook wekelijks te vinden op groot water en de rivieren. Heb zelf ook de ervaring met een grote vis (122) die is komen te overlijden en deze was voor de volle 100% niet tussen de kieuwbogen gehaakt geweest. Waar komt dit vandaan dan? Een oude man kan ook een hartaanval krijgen door een reactie van stres of schrik!! Roel beschrijft een verhaal wat hij ook weer via via gehoord heeft. Ik vind dat hij daar niet over kan oordelen! WAS hij erbij ofzo, zo als ik dit verhaal hier begrijp gaat het denk ik over een bulldawg. Was dit dezelfde vis als de gevangen vis? Zat deze diepgehaakt of is dat niet bekent? Waren bij deze vis ook kieuwbogen gebroken? Is deze op een bulldawg gevangen? Geef hierover geen comentaar als je er verder niets van zo'n verhaal weet. mvg ed s
rapporteer

25. Geplaatst door: Edwin op 22 juli 2007 23:11

Als schrijver van het verhaal wil ik graag nog even een laatste noot toevoegen. Ik ga hierbij niet in op afzonderlijke reacties (zowel positief als negatief), maar wil juist iedereen bedanken voor de ontstane discussie. We zijn allemaal erg begaan met het welzijn van onze favoriete sportvis en we doen daarbij erg ons best om de vis zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade terug te zetten. Helaas gaat het niet in alle gevallen goed en daar kunnen we dan goed ziek van worden. Als de hier gevoerde discussie ons allemaal weer goed op scherp heeft gezet voor wat betreft de behandeling van de door ons gevangen vissen, dan ben ik blij dat ik het verhaal in deze vorm heb opgeschreven, het heeft dan zijn nut gehad. Dus, allemaal bedankt en wees voorzichtig met onze snoeken! Edwin van der Vijver
rapporteerReageer op een constructieve manier of loop de kans dat uw reactie wordt verwijderd.

 


Gehost door: www.bletro.nl